Заместник-министър Запрянов ще посети Швеция за новия изтребител

16 прочитания

Делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ще бъде на посещение в Швеция на 27 и 28 септември 2018 г. Това съобщават от военното ведомство.

Визитата е по покана на Министерството на отбраната на Швеция. Целта е военно-технически консултации по проекта за придобиване на нов тип боен самолет, се казва в съобщението на МО.

В края на август делегация водена от Запрянов посети САЩ, като първоначално официално не бе съобщено, че се касае за консултации свързани с придобиването на нов изтребител, но в последствие от МО признаха, че се касае за такива разговори. Припомняме, че в края на юни бяха пуснати запитванията за даване на оферти (RFP) до седем държави, включително САЩ и Швеция.

Визитата породи оправдани критики от страна на президента Румен Радев, поради нарушаване на принципа за равнопоставеност между участниците. Тогава заместник-министър Запрянов се впусна в не особено убедителни оправдания. В техните рамки Запрянов призна, че с него в САЩ ще отидат много от ключовите официални лица, които се занимават с проекта у нас, включително и неговия ръководител полковник Шекеров.

Така и не стана ясно какво точно е постигнала визитата, тъй като от МО не изнесоха друга информация за нея, нито заместник-министър Запрянов счете за необходимо да се отчете.

Източници на АЕРО в МО споделят, че след като за визитата в САЩ са започнали да се задават твърде много въпроси в публичното пространство, панически се е започнало да се търси друга страна, която да покани българското МО. По заобиколни канали е започнало да се настоява за подобна покана, с цел да не се създава впечатлението, че САЩ са облагодетелствани в процеса. Явно шведската страна е решила да откликне на тези български молби.

Съвсем отделен е въпроса, каква ще е ползата от визитата и за двете страни, тъй като крайния срок за подаване на офертите е 1 октомври 2018 г. или само два дни след края на визитата.

В рамките на визитата заместник-министър Запрянов ще се срещне с Ян Салестранд – държавен секретар в Министерството на отбраната на Швеция, и ще посети седалището на корпорация Saab в Линшьопинг, се казва още в съобщението на МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище Варна посрещна своя двумилионен пътник
Следваща публикация
Премиерът отново демонстрира ентусиазъм за бърза покупка на изтребители
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Президентът Радев: Правителството действа мудно и нерационално по модернизацията

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството около програмите за модернизации и заподозря, че до края на годината няма да се реализират договори за покупка на нова техника. Това каза той днес, 12 август 2018 г., във Варна.

Меню