Заместник-министър Запрянов ще посети Швеция за новия изтребител

17 прочитания

Делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ще бъде на посещение в Швеция на 27 и 28 септември 2018 г. Това съобщават от военното ведомство.

Визитата е по покана на Министерството на отбраната на Швеция. Целта е военно-технически консултации по проекта за придобиване на нов тип боен самолет, се казва в съобщението на МО.

В края на август делегация водена от Запрянов посети САЩ, като първоначално официално не бе съобщено, че се касае за консултации свързани с придобиването на нов изтребител, но в последствие от МО признаха, че се касае за такива разговори. Припомняме, че в края на юни бяха пуснати запитванията за даване на оферти (RFP) до седем държави, включително САЩ и Швеция.

Визитата породи оправдани критики от страна на президента Румен Радев, поради нарушаване на принципа за равнопоставеност между участниците. Тогава заместник-министър Запрянов се впусна в не особено убедителни оправдания. В техните рамки Запрянов призна, че с него в САЩ ще отидат много от ключовите официални лица, които се занимават с проекта у нас, включително и неговия ръководител полковник Шекеров.

Така и не стана ясно какво точно е постигнала визитата, тъй като от МО не изнесоха друга информация за нея, нито заместник-министър Запрянов счете за необходимо да се отчете.

Източници на АЕРО в МО споделят, че след като за визитата в САЩ са започнали да се задават твърде много въпроси в публичното пространство, панически се е започнало да се търси друга страна, която да покани българското МО. По заобиколни канали е започнало да се настоява за подобна покана, с цел да не се създава впечатлението, че САЩ са облагодетелствани в процеса. Явно шведската страна е решила да откликне на тези български молби.

Съвсем отделен е въпроса, каква ще е ползата от визитата и за двете страни, тъй като крайния срок за подаване на офертите е 1 октомври 2018 г. или само два дни след края на визитата.

В рамките на визитата заместник-министър Запрянов ще се срещне с Ян Салестранд – държавен секретар в Министерството на отбраната на Швеция, и ще посети седалището на корпорация Saab в Линшьопинг, се казва още в съобщението на МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище Варна посрещна своя двумилионен пътник
Следваща публикация
Премиерът отново демонстрира ентусиазъм за бърза покупка на изтребители
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: Визата на Борисов е Белия дом е благодарение покупката на F-16

Визитата на премира Бойко Борисов в Белия дом и срещата му с американския президент Доналд Тръмп е признание за покупката на изтребителите F-16. Това каза в предаването „Тази неделя” днес, 10 ноември 2019 г., бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

Израел отново се опитва да влезе в изтребителния ни конкурс

Израел се опитва да влезе в процеса на покупка на нов боен самолет за ВВС. Това става ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред комисията по отбрана към Народното събрание.

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет изслуша на заседанието си днес, 7 септември 2017 г., бившия замесник-министър на отбраната от кабинета „Орешарски“ Иван Иванов и военния експерт професор Венелин Георгиев.

Меню