Министър Каракачанов най-вероятно ще удължи работата на комисията за изтребителя

8 прочитания

Военният министър Красимир Каракачанов заяви днес, 16 октомври 2018 г., че най-вероятно работата на експертната комисия, оценяваща офертите за нови изтребители, ще бъде удължена. Той също така се съгласи с призива на президента Радев за „радиомълчание” по темата.

„Най-вероятно ще удължим работата на комисията с поне седмица. Утре (17 октомври – бел. ред.) ще ми докладват до къде са стигнали с въпросите, които са изпращали на участниците и ще преценим до кога да удължим работата”, обясни министърът.

Още на 4 октомври Каракачанов предположи, че реалната работа по оценяване на офертите ще отнеме около месец. Междуведомствената експертна комисия трябваше да приключи работата си на 19 октомври.

„Не е логично да се говори, за който и да е от четирите самолета, говоря за членовете на междуведомствената комисия или от мен и моите колеги в министерството, защото това би могло да се изтълкува в следващия момент, когато вземем някакво решение, че е имало предварително някакви нагласени неща или е имало някакъв предварителен сценарии. Така, че „радиомълчанието” е задължително. А и комисията няма право по закон да говори докато не внесем доклада в Министерски съвет”, каза още министърът на отбраната.

Вчера, 15 октомври, президентът Румен Радев призова по темата за покупката на нов изтребител да се пази „радиомълчание”, поне докато приключи работата на експертната междуведомствена комисия. В последните дни се наблюдават вълна от почти истерични изказвания по темата, най-вече свързани с евентуалната перспектива България да не купу F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството отпусна почти 1 млн. за поддръжка на A319 от състава на АО28
Следваща публикация
Само един кандидат за поддръжката на Bell 206
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Военно-политическата група няма да решава за новия изтребител

Военно-политическата група, която бе назначена от премиера Борисов в края на октомври, няма да взима решение за новия боен самолет, а само ще води преговори с потенциалните доставчици. Точният механизъм на решението, обаче продължава да е неясен. Това се чете от интервюто на заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, публикувано в броя от днес, 16 ноември 2018 г., на ведомствения вестник „Българска армия”.

Правителството отпусна 26 млн. лева за поддръжка на МиГ-29, но не разгледа проекта за нов изтребител

Правителството одобри днес, 25 април 2018 г. допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“ за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29.

Офертите за новия изтребител са оценени, но резултатите няма да се обявяват

Офертите за нов боен самолет за българските ВВС са били оценени, но резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия няма да се съобщават. В същото време е била назначена и политико-военната група, която ще довърши процеса. Информацията бе потвърдена за АЕРО от МО.

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

L-39 – днес и утре в България

Днес на въоръжение в българските ВВС остават 12 реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA, но само половината от тях са с удължен ресурс и преминали основен ремонт за да се поддържат в летателна годност.

Меню