Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал

1K прочитания

Бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) начерта апокалиптични картини, ако се стигне до отказ от покупката на F-16 и заяви, че това ще е национален провал, който ще доведе до геополитическа изолация. Това каза той днес, 9 юни 2019 г. в предаването „Денят започва“ по БНТ1.

„Покупката на F-16 не е просто само пари е геостратегическо решение с огромни последствия за България. Ако ние се откажем, това ще е национален провал”, каза Плевнелиев, който откакто излезе от Президентството е върл защитник на покупката на F-16.

Според Плевнелиев, дебатът около покупката на изтребителя се изкривявал към цената, което изключително го притеснявало. Покупката на F-16 било добро решение.

„Ако ние не купим F-16, заявявам го най-отговорно, ние ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава, която ще се отнася формално с българската държава, поне в следващите 10 години”, смята Плевнелиев.

Той не за първи път изпада в почти истерични настроения по въпроса за покупката на F-16. През миналата есен Плевнелиев атакува военната експертиза, като каза, че изтребител не се купува на база таблички и изрази дълбоко притеснение, че може да не се купи F-16.

„Най-отговорно заявявам, че държавният глава на България вече се е скарал и няма никакво доверие към него от правителството на САЩ, тъй като той директно обвини, че сделката за купуване на F-16 е корупционна сделка, а това е сделка между правителствата на САЩ и България. Той обвинява правителството на САЩ в корупция”, каза още Плевнелиев.

Той използва практически всеки възможен случай да атакува настоящия президент Румен Радев, но си струва да се отбележи, че Радев не е говорил за корупция около избора на F-16, а критиките му са свързани с изкривяването на състезателната процедура, което води до неизгодни условия за България.

Плевнелиев бе попитан в прав текст, дали трябва да се купи F-16 независимо от цената, дори и тя да достигне 3 млрд. лева, на което той отговори така:

„Аз не вярвам на обясненията на един или друг политик, особено на русофилската част в българският Парламент, които се хващат за един или друг милион, защото считам, че правителството на САЩ, продавайки този самолет на над 100 държави, минавайки тези сделки през Сената на САЩ, може да си позволи да има големи разлики в цената за една или друга държава. Аз бих посъветвал българския министър на отбраната, ако щете и президента, например една Словакия, която е по-малка от нас, сключи сделка за 15 F-16. Ми дайте да видим на какви условия те купуват, Полша купи F-16 сега мисли за F-35, Румъния купи, Гърция купи, кой ли не купи F-16. Толкова ли е трудно да проверим каква е пазарната цена, след като в света основният самолет, който всъщност е F-16.”

Фактологията на обясненията, които дава Плевнелиев не са точни. F-16 е продаден на 28 държави, а не „над 100”, Словакия е по-малка от България, но БВП на глава от населението ѝ е двоен на българския ($19 571 срещу $9267), страната купува 14, а не 15 самолета. Но ако Плевнелиев се опитва да каже, че България ще купи F-16 на цени, на които той се продава за всички останали страни по света, то той е прав.

Монологът на Плевнелиев в защита на покупката на F-16 идва на фона на продължаващите въпроси, на каква цена ще бъдат купени осемте F-16 Block 70.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартираха ежегодните бойни стрелби на полигона в Шабла
Следваща публикация
Министър Каракачанов призна, че за F-16 трябва да се прави инфраструктура и че ще се правят компромиси в сделката
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Марешки е против превъоръжаването

Лидерът на парламентарно представената партия „Воля” Веселин Марешки се обяви против програмите за превъоръжаване, включително и тази за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 8 май 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Румъния получи още два F-16

Румънските ВВС са получили още два изтребителя F-16, в рамките на споразумението за покупка на…

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Белгия отложи избора на нов изтребител

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

Меню