Николай Ненчев е твърдо за F-16

22 прочитания

Бившият министър на отбраната от кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев твърдо подкрепя покупката на изтребители F-16 и иска скоростно снемане от въоръжение на наличните МиГ-29 и Су-25. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

„Бих искал да коментирам възможността да придобием F-16 Block 72, това е поколение 4+, един чудесен самолет, с чудесни възможности, с чудесни параметри и много силно вярвам, и бих призовал в края на годината да имаме подписан договор”, каза Ненчев.

На въпросът, дали решението трябва да е политическо или експертно, предвид наличието на политико-военна група, Ненчев заяви, че тя трябвало да бъде оглавена лично от премиера Борисов.

Според бившия военен министър, в президентството били привърженици на Gripen, но не виждал да са можели да имат аргументи срещу покупката на F-16. Ненчев не пропусна да отбележи, че Румъния, Гърция и Турция експлоатират F-16 и това било даденост.

„Правя едно предложение към министър-председателя незабавно да прекрати договора с Русия за МиГ-29 и Су-25. При положение, че ще придобиваме нов F-16 от толкова висок клас, нека премиерът лично провери каква е възможността, докато чакаме шест – седем години да ги получим, ние да наемем F-16. Това ще ни излезе по-евтино от ремонта на руските самолети. Това са 240 млн. лева. В Гърция например има около 30 свободни F-16, а ние нямаме вече никаква полза от тези руски самолети”, сподели идеята си Ненчев.

Той също така попита, дали руската авиация имала по-висока или по-ниска активност над Черно море и дали това било свързано с договора за поддръжка на МиГ-29. Той не пропусна да каже, че авиацията не била приземена, въпреки, че имало такива критики по време на управлението му.

Докато бе начело на военното министерство (ноември 2014 – януари 2017 г.) Ненчев не изказваше публични предпочитания, но след като напусна властта критикуваше многократно шведския Gripen, който бе избран от експертната комисия, в рамките на предходната комисия.

Свързани теми

Предишна публикация
Класираният на второ място за концесията на летище Пловдив протестира срещу спирането на процедурата
Следваща публикация
България ще участва в многонационална програма за подготовка на летци за специални операции
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

Меню