IATA призова за резервен план за въздушните комуникации в Европа след Brexit

4 прочитания

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) призова за спешен план за поддържане на въздушните съобщения в Европа, ако се стигне до излизане на Великобритания от ЕС без постигане на споразумение със Съюза.

„Резервен план за поддържане на нормалните полети след март 2019 г. трябва да бъде публикуван много скоро”, заявява Александър де Жуняк, изпълнителен директор на IATA.

Коментарът на де Жуняк идва на фона на все по-сериозната опасност Обединеното кралство и ЕС да не се споразумеят за точните условия за излизането на кралството от Съюза.

Дори при най-добрия възможен в момента сценарии, при който ще има преходен период след март 2019 г., с голяма доза сигурност може да се твърди, че ще има риск за нормалното провеждане на полетите между Великобритания и ЕС, се казва в изявлението на IATA.

„ЕС и Обединеното кралство имат отговорност към милиони от техните граждани, които зависят от въздушните съобщения. Целта трябва да бъде постигане на споразумение, което да не е нито крачка назад от това, което имаме в момента”, казва де Жуняк.

В случай на излизане на Великобритания от ЕС без ясно споразумение, IATA смята, че трябва да се вземат спешни мерки за осигуряване на непрекъснатост на полетите, осигуряване на авиационната безопасност и сигурност, както и постигане на ефективен контрол на границите.

„Ако няма ясен план за действие при един такъв сценарии, рискуваме въздушните превози да изпаднат в положение на хаос. До излизането на Великобритания от ЕС остават по-малко от шест месеца, затова са нужни ясни стъпки”, смята изпълнителният директор на IATA.

Той обръща внимание липсата на всякакво разбирателство за това, как Великобритания ще си сътрудничи с Европейската агенция за авиационна безопасност EASA, като според де Жуняк това било абсурдно.

IATA също така препоръчва на ЕС и Обединеното кралство да се договорят за това как ще се превозват стоки през границите им, тъй като това може да се окаже пагубно за авиационната индустрия.

Свързани теми

Предишна публикация
Френският президент заяви, че белгийският избор за F-35 е лош за Европа
Следваща публикация
Белгия обяви, че купува F-35
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus заплаши, че може да се изтегли изцяло от Великобритания при твърд Brexit

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс директно заяви, че е е много вероятно компанията му да се изтегли изцяло от Великобритания ако се стигне до излизане от ЕС без договор (т.нар. твърд Brexit). Това се казва в нарочно видеообръщение, което публикуваха от самолетостроителя.

Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit

Европейският самолетостроител Airbus заплаши, че ако Великобритания не се договори за точни условия за излизането си от ЕС, това ще значи изтегляне на компанията от страната, което застрашава десетки хиляди работни места.

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню