Френският президент заяви, че белгийският избор за F-35 е лош за Европа

26 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон определи белгийското решение за покупка на американските изтребители F-35 е против общите европейски интереси. Това е казал той днес, 26 октомври 2018 г., цитиран от Reuters.

„Това решение в резултат на процес, който аз дълбоко уважаван и който е свързан с политическите особености на Белгия, които не са моя работа да коментирам. Но от стратегическа гледна точка, това решение е против европейските интереси”, заявява Макрон по време на обща пресконференция със словашкия му колега Андрей Киска.

Вчера, 25 октомври 2018 г., белгийското правителство обяви, че купува 34 броя F-35A. Самолетът бе в конкурентна надпревара с Eurofighter Typhoon, докато френския Rafale бе предлаган в рамките на отделна правителствена инициатива.

„До колкото зависи от мен, аз съжалявам, че е направено това решение”, казва още френския президент.

В последната година Макрон, както и германският канцлер Ангела Меркел, са силни поддръжници на засилването на европейската отбранителна индустрия и опитват да прокарват позицията, че европейските страни трябва да купуват оръжие основно от европейски компании.

Със съобщение излезе и европейския самолетостроител Airbus, чийто отдел Airbus Defence and Space участва в производството на Eurofighter.

“Вчерашното съобщение е в резултат на суверенно правителствено решение, което всички участници трябва да уважат. Въпреки това, имаме загубена възможност за засилване на европейската отбранителна индустрия, на фона на призивите на ЕС за засилването на сътрудничеството в сферата”, се казва в позицията на Airbus.

В същото време, в Белгия започнаха да се задават въпроси относно реалната цена на сделката. Белгийското МО заяви, че покупката на 34 броя F-35A, два симулатора, наземно оборудване, обучение и други, ще струва €4,011 млрд. В същото време, на брифинг на МО, полковник Харолд Ван Пее, който е бил директор на проекта, е заявил, че проекта е на стойност от €4,658 млрд.

През миналата година Белгия обяви, че бюджетът на програмата е €3,6 млрд. Сега обаче се твърди, че 34-те F-35A ще бъдат купени за €600 млн. по-малко от отпуснатия бюджет, който явно е нараснал за да може да влезе американската оферта.

Свързани теми

Предишна публикация
МО даде ремонта на L-39 за българска фирма с украински подизпълнител, но Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна
Следваща публикация
IATA призова за резервен план за въздушните комуникации в Европа след Brexit
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чехия ще преговаря за F-35

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето…

САЩ са предложили на Хърватска нови F-16

Съединените щати са предложили на Хърватска новопроизведени изтребители F-16. Това е съобщил хърватския военен министър Дамир Кръстичевич днес, 4 октомври 2017 г.

Германия получи оферти за замяна на Tornado

Германското МО е получило днес, 24 април 2018 г., оферти от Airbus, Lockheed Martin и Boeing за потенциален заместник на сега експлоатираните изтребители-бомбардировачи Tornado. Това съобщава Reuters.

Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители

Индийското правителство се е отказало да провежда конкурс за покупката на еднодвигателни многоцелеви изтребители и вместо това ще стартира нова процедура, в която ще разглежда и опцията за по-тежки двудвигателни машини. Това съобщава The Times of India.

Чехия подписа за 24 броя F-35

Вчера, 29 януари 2024 г., Чехия подписа договор за придобиване на 24 броя многоцелеви изтребителя…
Меню