Френският президент заяви, че белгийският избор за F-35 е лош за Европа

24 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон определи белгийското решение за покупка на американските изтребители F-35 е против общите европейски интереси. Това е казал той днес, 26 октомври 2018 г., цитиран от Reuters.

„Това решение в резултат на процес, който аз дълбоко уважаван и който е свързан с политическите особености на Белгия, които не са моя работа да коментирам. Но от стратегическа гледна точка, това решение е против европейските интереси”, заявява Макрон по време на обща пресконференция със словашкия му колега Андрей Киска.

Вчера, 25 октомври 2018 г., белгийското правителство обяви, че купува 34 броя F-35A. Самолетът бе в конкурентна надпревара с Eurofighter Typhoon, докато френския Rafale бе предлаган в рамките на отделна правителствена инициатива.

„До колкото зависи от мен, аз съжалявам, че е направено това решение”, казва още френския президент.

В последната година Макрон, както и германският канцлер Ангела Меркел, са силни поддръжници на засилването на европейската отбранителна индустрия и опитват да прокарват позицията, че европейските страни трябва да купуват оръжие основно от европейски компании.

Със съобщение излезе и европейския самолетостроител Airbus, чийто отдел Airbus Defence and Space участва в производството на Eurofighter.

“Вчерашното съобщение е в резултат на суверенно правителствено решение, което всички участници трябва да уважат. Въпреки това, имаме загубена възможност за засилване на европейската отбранителна индустрия, на фона на призивите на ЕС за засилването на сътрудничеството в сферата”, се казва в позицията на Airbus.

В същото време, в Белгия започнаха да се задават въпроси относно реалната цена на сделката. Белгийското МО заяви, че покупката на 34 броя F-35A, два симулатора, наземно оборудване, обучение и други, ще струва €4,011 млрд. В същото време, на брифинг на МО, полковник Харолд Ван Пее, който е бил директор на проекта, е заявил, че проекта е на стойност от €4,658 млрд.

През миналата година Белгия обяви, че бюджетът на програмата е €3,6 млрд. Сега обаче се твърди, че 34-те F-35A ще бъдат купени за €600 млн. по-малко от отпуснатия бюджет, който явно е нараснал за да може да влезе американската оферта.

Свързани теми

Предишна публикация
МО даде ремонта на L-39 за българска фирма с украински подизпълнител, но Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна
Следваща публикация
IATA призова за резервен план за въздушните комуникации в Европа след Brexit
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

Колко ще струват българските F-16?

По всичко личи, че след близо 15-годишно разтакаване, България ще се сдобие с нов многоцелеви боен самолет в лицето на F-16 Block 70. Един от основните въпроси, които остават на дневен ред е, на каква цена ще бъдат купени осемте еднодвигателни изтребители и съпътстващото оборудване.

Меню