Airbus заплаши, че може да се изтегли изцяло от Великобритания при твърд Brexit

15 прочитания

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс директно заяви, че е е много вероятно компанията му да се изтегли изцяло от Великобритания ако се стигне до излизане от ЕС без договор (т.нар. твърд Brexit). Това се казва в нарочно видеообръщение, което публикуваха от самолетостроителя.

„Ако се стигне до твърд Brexit, то ние от Airbus ще трябва да направим едно много тежко за Великобритания решение”, заявява Том Ендерс, който често се изказва по темата,

Ендерс предупреждава британската публика да не се поддава на лудостта около излизането от ЕС, както и да не се доверяват на твърденията, че Airbus винаги ще има завод във Великобритания и той няма как да бъде преместен.

„Това далеч не е така”, коментира Ендерс.

Ендерс обръща внимание, че е невъзможно всички заводи и съоръжения на компанията да бъдат изтеглени от Великобритания мигновено, но ще се ограничи от към бъдещи инвестиции и постепенно ще се ориентира към работа в други страни.

Ендерс призова британските лидери към прагматичен подход към излизането от Европейския съюз, ако наистина смятат, че това е най-доброто за страната им.

Това е най-твърдото изказване на Airbus по темата, което повишава натиска върху британското правителство да постигне някаква ясна договорка с Европейския съюз. Великобритания трябва да излезе от съюза на 29 март 2019 г., но проектодоговорът за това бе отхвърлен от британския парламент.

В момента Airbus има два завода във Великобритания, в които са заети около 14 000 души, но от компанията твърдят, че индиректно дават работа на още около 110 000. Всички крила на пътническите самолети на компанията се произвеждат в тези заводи.

Изпълнителният директор на Airbus се присъединява множество бизнеслидери, които предупреждават, че може да намалят обема на работа във Великобритания, ако се стигне до излизане от ЕС без договор.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша купува четири Black Hawk за специалните си части
Следваща публикация
Нови фотографии на нискозабележимия БЛА С-70
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus прекръсти CSeries на A220

Европейският самолетостроител Airbus прекръсти семейството CSeries, което наскоро придоби, на A220. Това бе обявено днес, 10 юли 2018 г. и по такъв начин компанията се опитва да покаже, че самолетът, който оригинално е проектиран от Bombardier, вече е част от европейската фамилия на Airbus.

Нова доза проблеми с двигателя PW1100G на A320neo

Airbus спря доставките на самолети от семейството A320neo задвижвани с двигатели Pratt & Whitney PW1100G, след като бе обявено, че технически недостатъци в него водят до голям брой откази в полет.

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Airbus успя да пласира нови A400M

След повече от десетилетие без нови поръчки, европейският самолетостроител Airbus успя да пласира два военно-транспортни…

AirAsia преговаря за A321XLR

Малайзийската нискотарифна авиокомпания AirAsia води преговори с Airbus за покупка на новата версия на A321neo с още по-голяма далечина на полета, която в момента е известна, като A321XLR. Това съобщава Reuters, позовавайки е на собствени източници.

Меню