Airbus заплаши, че може да се изтегли изцяло от Великобритания при твърд Brexit

15 прочитания

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс директно заяви, че е е много вероятно компанията му да се изтегли изцяло от Великобритания ако се стигне до излизане от ЕС без договор (т.нар. твърд Brexit). Това се казва в нарочно видеообръщение, което публикуваха от самолетостроителя.

„Ако се стигне до твърд Brexit, то ние от Airbus ще трябва да направим едно много тежко за Великобритания решение”, заявява Том Ендерс, който често се изказва по темата,

Ендерс предупреждава британската публика да не се поддава на лудостта около излизането от ЕС, както и да не се доверяват на твърденията, че Airbus винаги ще има завод във Великобритания и той няма как да бъде преместен.

„Това далеч не е така”, коментира Ендерс.

Ендерс обръща внимание, че е невъзможно всички заводи и съоръжения на компанията да бъдат изтеглени от Великобритания мигновено, но ще се ограничи от към бъдещи инвестиции и постепенно ще се ориентира към работа в други страни.

Ендерс призова британските лидери към прагматичен подход към излизането от Европейския съюз, ако наистина смятат, че това е най-доброто за страната им.

Това е най-твърдото изказване на Airbus по темата, което повишава натиска върху британското правителство да постигне някаква ясна договорка с Европейския съюз. Великобритания трябва да излезе от съюза на 29 март 2019 г., но проектодоговорът за това бе отхвърлен от британския парламент.

В момента Airbus има два завода във Великобритания, в които са заети около 14 000 души, но от компанията твърдят, че индиректно дават работа на още около 110 000. Всички крила на пътническите самолети на компанията се произвеждат в тези заводи.

Изпълнителният директор на Airbus се присъединява множество бизнеслидери, които предупреждават, че може да намалят обема на работа във Великобритания, ако се стигне до излизане от ЕС без договор.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша купува четири Black Hawk за специалните си части
Следваща публикация
Нови фотографии на нискозабележимия БЛА С-70
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Германия ще търси по-бърза замяна на Tornado

Германия е запитала потенциалните доставчици на заместник на изтребителите-бомбардировачи Tornado, за възможностите им за доставка преди 2025 г. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Airbus пое контрола над CSeries

Европейският самолетостроител Airbus пое от Bombardier контрола на програмата CSeries. Официалното прехвърляне на акции е станало на 1 юли 2018 г.

Меню