Белгия обяви, че купува F-35

24 прочитания

Белгийското правителство обяви, че избира F-35A за свой нов боен самолет. Стойността на покупката ще бъде €4 млрд. Американската оферта бе предпочетена пред предложението за Eurofighter Typhoon. Това съобщава Reuters.

Новината, която се чакаше в последните дни, бе обявена първо от белгийския министър на отбраната Стефан Вандерпут в социалната мрежа Twitter, след което последва пресконференция. На нея той е заяви, че американската оферта е била най-добра във всички седем основни критерии за оценка.

Белгия трябва да получи своя първи F-35A през 2023 г., a всички 34 машини ще бъдат получени до 2030 г. Машините ще са със софтуерния стандарт Block 4.

Според белгийското правителство, експлоатацията на 34-те F-35A в рамките на жизнения им цикъл от 40 години, ще струва 12,4 млрд.

Не се дават детайли за офертата на Eurofighter, но според белгийския премиер Шарл Мишел, американската оферта щяла да доведе до сериозни икономии, като средствата щели да се използват за други военни програми.

Белгийското решение е сериозен удар за европейските отбранителни програми. Великобритания не само, че предлагаше Eurofighter, но гарантираше на Белгия и участие в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение Tempest.

Франция реши да не участва директно в конкурса в Белгия, а вместо това предложи на Белгия да купи 34 броя Rafale в рамките на белгийския бюджет и също предложи на страната да участва във френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Другата европейска компания предлагаща изтребители Saab пък реши, че няма никакъв интерес към конкурса там.

F-35 се разглеждаше като фаворит в Белгия. В белгийската преса се споменаваше, че МО на страната, което се доминира от фламандски политици, открито фаворитизира покупката на F-35A с цел сближаване с Холандия, която оперира с типа и „купуване” на спокойствие от САЩ по темата за военните разходи. Белгия отделя едва 0,92% от БВП за отбрана и няма намерение да повишава процента.

Интересно е да се отбележи, че след избора на Белгия, всички четири европейски оригинални клиенти на F-16 преминават на F-35. Това са Норвегия, Дания, Холандия и Белгия. Също е интересно, че и четирите страни поръчват шокиращо по-малко бройки F-35 на фона на оригиналните им поръчки за F-16, както и на фона на количествата от изтребителя, които се експлоатират в момента.

Така например, Белгия поръчва оригинално 160 броя F-16A/B, а в момента експлоатира около 60 броя F-16 MLU. Те ще се заменят от едва 34 F-35A.

Свързани теми

Предишна публикация
МО отхвърли съобщенията, че ремонтът на Су-25 ще струва 310 млн. лева
Следваща публикация
Беларус ще ремонтира Су-25
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale

Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню