Белгия обяви, че купува F-35

25 прочитания

Белгийското правителство обяви, че избира F-35A за свой нов боен самолет. Стойността на покупката ще бъде €4 млрд. Американската оферта бе предпочетена пред предложението за Eurofighter Typhoon. Това съобщава Reuters.

Новината, която се чакаше в последните дни, бе обявена първо от белгийския министър на отбраната Стефан Вандерпут в социалната мрежа Twitter, след което последва пресконференция. На нея той е заяви, че американската оферта е била най-добра във всички седем основни критерии за оценка.

Белгия трябва да получи своя първи F-35A през 2023 г., a всички 34 машини ще бъдат получени до 2030 г. Машините ще са със софтуерния стандарт Block 4.

Според белгийското правителство, експлоатацията на 34-те F-35A в рамките на жизнения им цикъл от 40 години, ще струва 12,4 млрд.

Не се дават детайли за офертата на Eurofighter, но според белгийския премиер Шарл Мишел, американската оферта щяла да доведе до сериозни икономии, като средствата щели да се използват за други военни програми.

Белгийското решение е сериозен удар за европейските отбранителни програми. Великобритания не само, че предлагаше Eurofighter, но гарантираше на Белгия и участие в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение Tempest.

Франция реши да не участва директно в конкурса в Белгия, а вместо това предложи на Белгия да купи 34 броя Rafale в рамките на белгийския бюджет и също предложи на страната да участва във френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Другата европейска компания предлагаща изтребители Saab пък реши, че няма никакъв интерес към конкурса там.

F-35 се разглеждаше като фаворит в Белгия. В белгийската преса се споменаваше, че МО на страната, което се доминира от фламандски политици, открито фаворитизира покупката на F-35A с цел сближаване с Холандия, която оперира с типа и „купуване” на спокойствие от САЩ по темата за военните разходи. Белгия отделя едва 0,92% от БВП за отбрана и няма намерение да повишава процента.

Интересно е да се отбележи, че след избора на Белгия, всички четири европейски оригинални клиенти на F-16 преминават на F-35. Това са Норвегия, Дания, Холандия и Белгия. Също е интересно, че и четирите страни поръчват шокиращо по-малко бройки F-35 на фона на оригиналните им поръчки за F-16, както и на фона на количествата от изтребителя, които се експлоатират в момента.

Така например, Белгия поръчва оригинално 160 броя F-16A/B, а в момента експлоатира около 60 броя F-16 MLU. Те ще се заменят от едва 34 F-35A.

Свързани теми

Предишна публикация
МО отхвърли съобщенията, че ремонтът на Су-25 ще струва 310 млн. лева
Следваща публикация
Беларус ще ремонтира Су-25
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция няма намерение да се отказва, нито от С-400, нито от F-35

Турция няма намерение да се отказва от покупката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400, нито от покупката на изтребителите от следващо поколение F-35. Това е заявил турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от местни медии.

Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България

Американската компания Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената на F-16 Block 70, който бе посочен от българското МО за предпочитан избор за нов боен самолет за българските ВВС. Това се казва в съобщение на компанията, разпространено днес, 22 декември 2018 г.

F-35 се разби във Флорида

Изтребител F-35A се разби вчера, 19 май 2020 г., при учебен полет във Флорида. Пилотът…

Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължават с преговорите за покупката на тежките изтребители Су-35, както и за създаването на нов лек изтребител от следващо поколение. Това съобщава РИА Новости, цитирайки Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

Меню