Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit

10 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus заплаши, че ако Великобритания не се договори за точни условия за излизането си от ЕС, това ще значи изтегляне на компанията от страната, което застрашава десетки хиляди работни места.

В съобщение, което Airbus пусна късно снощи, се чете, че настоящите британски планове за преходен период до декември 2020 г. е твърде кратък за компанията, за да може да настрои логистичната си верига към новите реалности.

Airbus произвежда всички крила за своите пътнически самолети в завода си в Броутън, Уелс.

От компанията заявяват, че ако кралството напусне единния пазар и митническия съюз едновременно и без споразумение с ЕС, това ще доведе до сериозни сътресения и прекъсвания в производството.

„Да го кажем просто, при излизане от ЕС без точна договорка, бъдещето на Airbus във Великобритания е застрашено”, заявява Том Уилямс, изпълнителен директор на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Reuters.

Airbus има около 14 000 служители във Великобритания, но индиректно дава работа на около 100 000 души, твърдят от компанията.

Уилямс е заявил, че компанията му в момента проучва възможността за строителството на крила от следващо поколение, но за сега се въздържа от инвестиции, защото няма яснота как ще изглеждат отношенията на Великобритания с ЕС след март 2019 г., когато кралството напуска съюза.

От британското правителство са заявили, че министър-председателя на страната Тереза Мей е готова да изслуша опасенията на Airbus и че правителството е уверено, че ще постигне споразумение с ЕС, което да е взаимно изгодно.

Анализатори, цитирани от Reuters, заявяват, че е малко вероятно Airbus да се изтегли изцяло от Великобритания в близките години, поради огромните поръчки, които компанията има да изпълнява и невъзможността за бързо развръщане на производство на крила на друго място.

Но е вероятно Airbus да започне да изгражда друг завод за крила, който постепенно да поеме работата на предприятието във Великобритания при новите модели на компанията. Това съоръжение може да бъде изградено в Германия, Испания или дори Южна Корея.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция пенсионира Mirage 2000N
Следваща публикация
Япония търси нов боен вертолет
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Emirates вероятно поръчват още 36 – 38 Airbus A380

Дубайската авиокомпания Emirates вероятно ще поръча още 36 – 38 броя Airbus A380. Това съобщава Reuters позовавайки се на собствен източник запознат с бъдещата сделка.

Qantas призова Airbus и Boeing за създаване на авиолайнер със свръхголяма далечина на полет

Изпълнителният директор на австралийската авиокомпания Qantas Алън Джойс призова производителите Airbus и Boeing да създадат пътнически самолет със свръхголяма далечина на полет, който да позволи изпълняването на директни полети от Австралия до Европа и Източното крайбрежие на САЩ.

Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

Меню