Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit

4 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus заплаши, че ако Великобритания не се договори за точни условия за излизането си от ЕС, това ще значи изтегляне на компанията от страната, което застрашава десетки хиляди работни места.

В съобщение, което Airbus пусна късно снощи, се чете, че настоящите британски планове за преходен период до декември 2020 г. е твърде кратък за компанията, за да може да настрои логистичната си верига към новите реалности.

Airbus произвежда всички крила за своите пътнически самолети в завода си в Броутън, Уелс.

От компанията заявяват, че ако кралството напусне единния пазар и митническия съюз едновременно и без споразумение с ЕС, това ще доведе до сериозни сътресения и прекъсвания в производството.

„Да го кажем просто, при излизане от ЕС без точна договорка, бъдещето на Airbus във Великобритания е застрашено”, заявява Том Уилямс, изпълнителен директор на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Reuters.

Airbus има около 14 000 служители във Великобритания, но индиректно дава работа на около 100 000 души, твърдят от компанията.

Уилямс е заявил, че компанията му в момента проучва възможността за строителството на крила от следващо поколение, но за сега се въздържа от инвестиции, защото няма яснота как ще изглеждат отношенията на Великобритания с ЕС след март 2019 г., когато кралството напуска съюза.

От британското правителство са заявили, че министър-председателя на страната Тереза Мей е готова да изслуша опасенията на Airbus и че правителството е уверено, че ще постигне споразумение с ЕС, което да е взаимно изгодно.

Анализатори, цитирани от Reuters, заявяват, че е малко вероятно Airbus да се изтегли изцяло от Великобритания в близките години, поради огромните поръчки, които компанията има да изпълнява и невъзможността за бързо развръщане на производство на крила на друго място.

Но е вероятно Airbus да започне да изгражда друг завод за крила, който постепенно да поеме работата на предприятието във Великобритания при новите модели на компанията. Това съоръжение може да бъде изградено в Германия, Испания или дори Южна Корея.

Свързани теми

Предишна публикация
FedEx купува 24 нови карго самолета
Следваща публикация
Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

A330neo изпълни първи полет

Airbus A330neo изпълни успешен първи полет днес, 19 октомври 2017 г., от заводското летище в Тулуза, Франция.

Гръцката Aegean Airlines обновява флота си за €4 млрд.

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines има намерение да обнови тотално флота си с покупката на до 42 нови самолети A320neo на стойност от около €4 млрд. Това съобщава авиокомпанията.

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Меню