Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit

10 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus заплаши, че ако Великобритания не се договори за точни условия за излизането си от ЕС, това ще значи изтегляне на компанията от страната, което застрашава десетки хиляди работни места.

В съобщение, което Airbus пусна късно снощи, се чете, че настоящите британски планове за преходен период до декември 2020 г. е твърде кратък за компанията, за да може да настрои логистичната си верига към новите реалности.

Airbus произвежда всички крила за своите пътнически самолети в завода си в Броутън, Уелс.

От компанията заявяват, че ако кралството напусне единния пазар и митническия съюз едновременно и без споразумение с ЕС, това ще доведе до сериозни сътресения и прекъсвания в производството.

„Да го кажем просто, при излизане от ЕС без точна договорка, бъдещето на Airbus във Великобритания е застрашено”, заявява Том Уилямс, изпълнителен директор на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Reuters.

Airbus има около 14 000 служители във Великобритания, но индиректно дава работа на около 100 000 души, твърдят от компанията.

Уилямс е заявил, че компанията му в момента проучва възможността за строителството на крила от следващо поколение, но за сега се въздържа от инвестиции, защото няма яснота как ще изглеждат отношенията на Великобритания с ЕС след март 2019 г., когато кралството напуска съюза.

От британското правителство са заявили, че министър-председателя на страната Тереза Мей е готова да изслуша опасенията на Airbus и че правителството е уверено, че ще постигне споразумение с ЕС, което да е взаимно изгодно.

Анализатори, цитирани от Reuters, заявяват, че е малко вероятно Airbus да се изтегли изцяло от Великобритания в близките години, поради огромните поръчки, които компанията има да изпълнява и невъзможността за бързо развръщане на производство на крила на друго място.

Но е вероятно Airbus да започне да изгражда друг завод за крила, който постепенно да поеме работата на предприятието във Великобритания при новите модели на компанията. Това съоръжение може да бъде изградено в Германия, Испания или дори Южна Корея.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция пенсионира Mirage 2000N
Следваща публикация
Япония търси нов боен вертолет
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

JetBlue поръчва A220

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

Полетя първият A330 MRTT за френските ВВС

Първият летящ танкер Airbus A330 MRTT предназначен за френските ВВС е изпълнил първи полет на 7 септември 2017 г. от летището Хетафе, край Мадрид. Това съобщават от Airbus.

Airbus все пак разглежда нови модификации на A321neo

Европейският самолетостроител Airbus все пак работи по подобрен A321neo, който да парира новия малък широкофюзелажен самолет, който разработва Boeing в момента. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

IAG се оплака от високата цена на A380

Авиационният холдинг International Airlines Group (IAG) се оплака, че цената за придобиване на Airbus A380 е твърде висока и това обезсмисля всякакви планове за придобиването на допълнителни машини от този тип. Това е заявил изпълнителният директор на холдинга Уили Уелш.

Великобритания не иска да е „втора цигулка” в проекта FCAS

Великобритания иска да запази водещата си роля в създаване на бойни самолети и няма да се задоволи с второстепенна роля в френско-германския проект за проектиране на боен самолет от следващо поколение FCAS. Това съобщава Reuters, цитирайки командващия на Кралските ВВС.

Меню