Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit

10 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus заплаши, че ако Великобритания не се договори за точни условия за излизането си от ЕС, това ще значи изтегляне на компанията от страната, което застрашава десетки хиляди работни места.

В съобщение, което Airbus пусна късно снощи, се чете, че настоящите британски планове за преходен период до декември 2020 г. е твърде кратък за компанията, за да може да настрои логистичната си верига към новите реалности.

Airbus произвежда всички крила за своите пътнически самолети в завода си в Броутън, Уелс.

От компанията заявяват, че ако кралството напусне единния пазар и митническия съюз едновременно и без споразумение с ЕС, това ще доведе до сериозни сътресения и прекъсвания в производството.

„Да го кажем просто, при излизане от ЕС без точна договорка, бъдещето на Airbus във Великобритания е застрашено”, заявява Том Уилямс, изпълнителен директор на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Reuters.

Airbus има около 14 000 служители във Великобритания, но индиректно дава работа на около 100 000 души, твърдят от компанията.

Уилямс е заявил, че компанията му в момента проучва възможността за строителството на крила от следващо поколение, но за сега се въздържа от инвестиции, защото няма яснота как ще изглеждат отношенията на Великобритания с ЕС след март 2019 г., когато кралството напуска съюза.

От британското правителство са заявили, че министър-председателя на страната Тереза Мей е готова да изслуша опасенията на Airbus и че правителството е уверено, че ще постигне споразумение с ЕС, което да е взаимно изгодно.

Анализатори, цитирани от Reuters, заявяват, че е малко вероятно Airbus да се изтегли изцяло от Великобритания в близките години, поради огромните поръчки, които компанията има да изпълнява и невъзможността за бързо развръщане на производство на крила на друго място.

Но е вероятно Airbus да започне да изгражда друг завод за крила, който постепенно да поеме работата на предприятието във Великобритания при новите модели на компанията. Това съоръжение може да бъде изградено в Германия, Испания или дори Южна Корея.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция пенсионира Mirage 2000N
Следваща публикация
Япония търси нов боен вертолет
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus показа първия A330-800

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на A330-800 след изваждането му от цеха за боядисване. Самолетът е втория модел от поколението A330neo.

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Airbus прекратява програмата A380

Европейският самолетостроител Airbus обяви днес, 14 февруари 2019 г., че спира програмата A380, а последният четиридвигателен гигант ще бъде доставен през 2021 г.

Emirates вероятно поръчват още 36 – 38 Airbus A380

Дубайската авиокомпания Emirates вероятно ще поръча още 36 – 38 броя Airbus A380. Това съобщава Reuters позовавайки се на собствен източник запознат с бъдещата сделка.

Airbus заплаши, че може да се изтегли изцяло от Великобритания при твърд Brexit

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс директно заяви, че е е много вероятно компанията му да се изтегли изцяло от Великобритания ако се стигне до излизане от ЕС без договор (т.нар. твърд Brexit). Това се казва в нарочно видеообръщение, което публикуваха от самолетостроителя.

Cathay Dragon поръчва 32 броя A321neo

Cathay Dragon подписа с европейския самолетостроител Airbus меморандум за разбирателство за покупката на 32 пътнически самолета Airbus A321neo. Стойността на сделката по каталожни цени е $4,05 млрд.

Меню