Министър Каракачанов: Не предлагаме да купим F-16, а да започнем преговори

12 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се опита да извърти случващото се в последните седмици около придобиването на нов изтребител, като каза, че няма решение за купуване на F-16, а само за започване на преговори. Това каза той днес, 6 януари 2019 г., в ефира на bTV.

“Забележете голямата непочтеност, която се лансира от всички велики специалисти съвсем целенасочено – взима се решение за започване на преговори със Съединените щати. Нали се сещате, каква е разликата между решение за преговори и за закупуване веднага?”, каза военният министър в отговор на въпроса, защо се предлага да се купи F-16.

Каракачанов иронизира сериозния дебат, който се води в обществото в момента по въпроса за новия изтребител, като каза, че явно в България има десетки хиляди специалисти по бойна авиация.

Министърът на отбраната бе попитан дали решението за новия изтребител е чисто политическо:

„Естествено, че е политическо. То е и политическо, и икономическо”, отговори Каракачанов, но малко преди това в разговора заяви, че решението е плод на работата на експертната комисия и политико-военната група.

Военният министър определи F-16 Block 70, като най-мощното оръжие, което може да си позволим, но още в същото изречение призна, че тази оферта е над бюджета определен от Народното събрание от 1,5 млрд. лева без ДДС. Струва си да си спомним, че в края на ноември 2018 г. Каракачанов категорично заявяваше, че няма как да се купи нов самолет над бюджета и ако възникне такава хипотеза, това значело нов конкурс.

Министърът на отбраната повтори, че офертите на Швеция и Италия не били пълни, а трябвало доставка на оборудване и въоръжение от САЩ, което трябвало да се договаря допълнително. Каракачанов каза още, че шведската оферта за Gripen била над бюджета, нещо което в последните седмици упорито се отхвърля от шведската страна. Той каза и че в шведската оферта имало неясноти.

„В американската оферта също има неясноти, защото такова е тяхното законодателство. Те казват така, ние може да ви дадем цялата информация и да преговаряме конкретно за цената, ако започнем конкретни преговори за сключване на договор”, обясни още Каракачанов.

Министърът на отбраната заяви, че има възможност да не се стигне до сделка за F-16, ако не се били договорили точните условия за придобиването им.

„Ако условията, които САЩ ни дават не ни задоволяват, или не ни отговарят на финансовите и икономическите интереси, ние сме свободни да водим преговори със следващия от участниците”, твърди Каракачанов.

Макар и той да повтаря тази своя теза в последните няколко дни, за сега тези думи не се подкрепят с факти. Например в предложението му до Министерски съвет, въобще не се разглежда хипотеза за провал на преговорите със САЩ.

Военният министър сподели и негодуванието си, че когато ремонтирал руските МиГ-29 и Су-29, бил определян, като русофил, а сега го определяли, като американофил.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Конкурсът за изтребител е опорочен и е удар по България
Следваща публикация
Заместник-министър Запрянов: Офертата за F-16 е най-добра
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin презентира F-16V в София

Американската компания Lockheed Martin официално презентира последния вариант на изтребителя F-16 в София. Това стана днес, 18 септември 2018 г., но от компанията избягваха преки отговори на всякакви въпроси, свързани с цените и сроковете за придобиване на този модел.

Прекратиха обществената поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

С решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов № 43 от 30.03.2018 г., публикувано днес, 4 април 2018 г., процедурата на Министерството на отбраната за придобиване на лек витлов учебно-тренировъчен самолет беше прекратена.

Белгия отложи избора на нов изтребител

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

Меню