Заместник-министър Запрянов: Офертата за F-16 е най-добра

19 прочитания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че офертата за F-16 е най-добра, но призна, че по нея има не малко неясни моменти, включително и крайната ѝ цена. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. в интервю за БНР.

„Офертата на F-16 е най-добра”, заяви категорично заместник-министърът на отбраната.

Запрянов, обаче каза в ефир, че по американската оферта имало не малко неясни моменти, а окончателната ѝ цена ще станела ясна едва след директни преговори със САЩ.

Заместник-министърът на отбраната бе запитан с колко над бюджета е американската оферта и дали може да се вкара в него, на което той отговори така:

„Ако постигнем с американците обещаното от тях намаление в цената в преговорите, които ще водим… Забележете, Народното събрание ще ни даде мандат да водим преговори за проекто-договор и чак, когато сме готови с този договор ще е окончателно ясен финансовия параметър и ние се надяваме той да не е такъв, какъвто е във финансовото предложение сега”, каза Запрянов.

Според него само американската оферта била напълно завършена.

„Имайте предвид, че американското предложение разглежда превъоръжаването на една ескадрила F-16 за България, тя да придобие точно такива способности, каквито има всяка американска ескадрила от 16 самолета. Компромисът тук е недопустим, тъй като сертифицирането на едно бойно формирование по НАТО се базира на точно определена методика”, казва Запрянов.

Думите му, обаче подлежат на известен коментар. Първо, българската страна търси на първо време само способности за осигуряване на мисията „ер полисинг”, което се ограничава само с въоръжение и способности за въздушен бой. След това, макар и повечето американски ескадрили с F-16 да са водят многоцелеви, то при тях има известна специализация, която се отразява както в подготовката на летците, така и в оборудването на самолетите. Само за пример, абсурдно е да се твърди, че България ще има способности за подавяне на противниково ПВО, тъй като нито е искано, нито е планирано подобно въоръжение и обучение.

„Българската армия ще получи самолет, чийто оръжейни системи и оръжията му ще бъдат от пето поколение. Те са същите, каквито са на F-22 и F-35.”, твърди още Запрянов.

Тук също трябва да уточним, че реално това твърдение е изсилено и се върти около маркетинговите твърдения на Lockheed Martin, а те се базират най-вече на използвания радар APG-83, който по признанията на компанията е 70% хардуерно еднакъв и 95% софтуерно еднакъв с радара APG-81, който се използва от F-35.

“Очаквам в най-скоро време правителството и парламентът да вземат решение и да дадат мандат на МО, Външно министерство, Министерство на икономиката и Министерство на финансите да започнем преки преговори, но не с фирмата Lockheed Martin, а с американското правителство. От самото начало на процедурата и в перспектива ние ще водим преговори „правителство – правителство“. След като се вземе решение, ще пристъпим към пряко договаряне с агенцията на САЩ за международно военно сътрудничество“, каза още Запрянов.

Той заяви, че е оптимист, че Народното събрание ще одобри това решение, защото според него то нямало алтернатива.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Не предлагаме да купим F-16, а да започнем преговори
Следваща публикация
Министър Каракачанов иска споделена отговорност при преговорите за F-16
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Министър Каракачанов заяви, че при изгодни условия ще вземе употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита новопроизведен изтребител, но ако условията са особено изгодни, той ще вземе употребяван боен самолет. Това каза той днес, 2 май 2018 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Меню