Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности

617 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че при преговорите за покупка на F-16 ще бъде направен опит за придържане към бюджета, но при запазване на бойните способности, които се искат. Той обаче не каза колко е този бюджет. Това каза той вчера, 5 май 2019 г., пред журналисти.

„Указанията, които са дадени са много ясни – да се придържаме към цената, фиксирана от Парламента, без това да намалява бойните способности, на самолетите, които закупуваме”, каза министър Каракачанов.

Твърдото заявление на министъра е интересно, защото е известно, че е много вероятно в името на намаляване на финансовите измерения на договора на първо време, да бъде орязано оборудването, логистиката и обучението за новия изтребител. Остава да се види, до колко тези твърдения ще се претворят в реалност.

Министърът бе попитан какъв е българския бюджет, след като Народното събрание даде разрешение при преговорите да се излезе над поставения в инвестиционния проект таван от 1,5 млрд. лева без ДДС. На това Каракачанов отговори, че отклонението не може да е „безгранично”, но отказа да назове конкретна сума.

„Имаме една сума в главата, заявили сме го на нашите партньори, какво ние считаме за приемлива цена. Но това е част от преговорния процес, не е редно да го правим публично достояние”, каза военният министър.

Каракачанов съобщи, че българската делегация за преговорите ще замине на 7 май 2019 г. за Вашингтон и тя ще се води от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, като в нея ще влиза и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, специалисти и представители от министерствата на финансите и икономиката.

„Има и още една тема, която ще се повдигне – за бъдещите бюджетни способности на нашата армия. Свързано е с начина на плащане – една или няколко вноски. Ние сме поставили искане за това, което стана в Словакия – плащане на пет-шест равни вноски, за да не ни затрудни отведнъж. Но вие видяхте, че вчера (3 май – бел. ред.) премиерът каза, че парите ги имаме и са заделени, но е по-добре да бъдат изразходвани на няколко вноски, а не еднократно, защото това може да ни попречи за реализирането на други проекти или за проектите за поддръжка на настоящата техника”, каза още министър Каракачанов.

В Словакия плащането на сделката ще се извърши в рамките на три години от нейното сключване и преди фактическото получаване на изтребителите. Фактически отмененият инвестиционен проект предвиждаше плащането в България да стане в рамките на 10 години.

„Дадени са ясни указания и по темите за индустриалното сътрудничество. Знаете, че 10% от стойността на проекта, трябва да бъде върнато под форма на „индустриално сътрудничество”. Ние ще предложим да се изгради център за обучение на пилоти в Долна Митрополия”, каза още Каракачанов.

Военният министър отбелязва, че след 12 – 13 май ще има яснота как ще вървят преговорите за F-16 – дали ще са по-бързи или по-бавни.

„Надявам се делегацията да се върне с добри новини. Ако не, продължаваме. В крайна сметка ние водим преговори и ако условията, които са срещу нас, не са изгодни, ние ще го кажем на обществото. Взехме стратегически избор, но той трябва да отговаря на нашите финансови възможности, изискванията на ВВС и да отговорим на очакваният на обществото”, отбелязва министърът на отбраната.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Зарпянов: Има червени линии в преговорите за F-16, които не трябва да преминаваме
Следваща публикация
Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка
617 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белгия отложи избора на нов изтребител

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

Министърът на отбраната върна беларусците за нови преговори за ремонта на Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отмени своята заповед, с която избра беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ за изпълнител на поръчката за ремонт на щурмовиците Су-25 и върна процедурите за нов кръг от преговори.

Волен Сидеров атакува избора на F-16

Лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” атакува избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС и с това постави под въпрос безпроблемното минаване на решението през Народното събрание.

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Президентът наложи вето върху договорите за покупка на F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев наложи вето върху ратификацията на договорите за покупката на изтребителите F-16, с което те се връщат за ново разглеждане в Народното събрание. Това стана днес, 23 юли 2019 г.

Меню