Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности

615 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че при преговорите за покупка на F-16 ще бъде направен опит за придържане към бюджета, но при запазване на бойните способности, които се искат. Той обаче не каза колко е този бюджет. Това каза той вчера, 5 май 2019 г., пред журналисти.

„Указанията, които са дадени са много ясни – да се придържаме към цената, фиксирана от Парламента, без това да намалява бойните способности, на самолетите, които закупуваме”, каза министър Каракачанов.

Твърдото заявление на министъра е интересно, защото е известно, че е много вероятно в името на намаляване на финансовите измерения на договора на първо време, да бъде орязано оборудването, логистиката и обучението за новия изтребител. Остава да се види, до колко тези твърдения ще се претворят в реалност.

Министърът бе попитан какъв е българския бюджет, след като Народното събрание даде разрешение при преговорите да се излезе над поставения в инвестиционния проект таван от 1,5 млрд. лева без ДДС. На това Каракачанов отговори, че отклонението не може да е „безгранично”, но отказа да назове конкретна сума.

„Имаме една сума в главата, заявили сме го на нашите партньори, какво ние считаме за приемлива цена. Но това е част от преговорния процес, не е редно да го правим публично достояние”, каза военният министър.

Каракачанов съобщи, че българската делегация за преговорите ще замине на 7 май 2019 г. за Вашингтон и тя ще се води от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, като в нея ще влиза и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, специалисти и представители от министерствата на финансите и икономиката.

„Има и още една тема, която ще се повдигне – за бъдещите бюджетни способности на нашата армия. Свързано е с начина на плащане – една или няколко вноски. Ние сме поставили искане за това, което стана в Словакия – плащане на пет-шест равни вноски, за да не ни затрудни отведнъж. Но вие видяхте, че вчера (3 май – бел. ред.) премиерът каза, че парите ги имаме и са заделени, но е по-добре да бъдат изразходвани на няколко вноски, а не еднократно, защото това може да ни попречи за реализирането на други проекти или за проектите за поддръжка на настоящата техника”, каза още министър Каракачанов.

В Словакия плащането на сделката ще се извърши в рамките на три години от нейното сключване и преди фактическото получаване на изтребителите. Фактически отмененият инвестиционен проект предвиждаше плащането в България да стане в рамките на 10 години.

„Дадени са ясни указания и по темите за индустриалното сътрудничество. Знаете, че 10% от стойността на проекта, трябва да бъде върнато под форма на „индустриално сътрудничество”. Ние ще предложим да се изгради център за обучение на пилоти в Долна Митрополия”, каза още Каракачанов.

Военният министър отбелязва, че след 12 – 13 май ще има яснота как ще вървят преговорите за F-16 – дали ще са по-бързи или по-бавни.

„Надявам се делегацията да се върне с добри новини. Ако не, продължаваме. В крайна сметка ние водим преговори и ако условията, които са срещу нас, не са изгодни, ние ще го кажем на обществото. Взехме стратегически избор, но той трябва да отговаря на нашите финансови възможности, изискванията на ВВС и да отговорим на очакваният на обществото”, отбелязва министърът на отбраната.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Зарпянов: Има червени линии в преговорите за F-16, които не трябва да преминаваме
Следваща публикация
Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка
615 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Боцев: Желанието ми е до края на годината да имаме договор за нов изтребител

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев изрази желанието си до края на годината да има сключен договор за доставка на нов изтребител за ВВС. Това той каза днес, 26 април 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево, по време на посещението на Военния комитет на ЕС.

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

Меню