МС не разгледа проекта за нов изтребител

9 прочитания

Министерски съвет не разгледа, на заседанието си от днес, 9 май 2018 г., инвестиционния проект за покупка на нов боен самолет за ВВС. Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, това е станало заради отсъствието на финансовия министър.

„Финансовият министър е извън страната и ще се върне в петък. В събота и неделя ще си довършат работата и за другата седмица, имам неговото уверение, че Министерството на финансите ще са готови още в понеделник – вторник със своето становище. Министерство на финансите и най-важното в конкретния случай. Те внимават да не похарчат някой лев в повече за отбраната. Няма основание да има отказ, просто трябва да си свършат работата“ , обясни пред журналисти военният министър.

Днес трябваше да се разгледа не само проекта за придобиване на нов боен самолет, но и проекта за покупка на бойна машина за пехотата.

Преди две седмици премиерът Борисов и министър Каракачанов заявиха, че проектът ще бъде гласуван в МС на 9 май. В последствие тази дата бе повторена още няколко пъти.

На 6 май министър Каракачанов дори заяви, че в рамките на месец май двата проекта трябва да минат през Комисията по отбрана и финансовата комисия в Народното събрание и след това да бъдат гласувани в пленарна зала в началото на юни. Тогава военният министър изрази надежда, че до края на годината ще има договор по поне един от двата проекта.

Шансът в оставащите от годината малко над седем месеца да се подпише договор за нов изтребител, за сега изглеждат по-скоро нереалистични.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов заяви, че ще подаде оставка ако не минат модернизационните проекти за армията
Следваща публикация
Марешки е против превъоръжаването
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Украинска жалба спря поръчката интегрираната логистична поддръжка за МиГ-29

Украинската държавна компания УКРИНМАШ е внесла през миналата седмица и днес, 19 декември 2017 г., е публикувана жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбата е срещу решението на МО да стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка за изтребителите МиГ-29. КЗК е първоинстанцонен орган за обжалване на решения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), по чиито ред се провежда процедурата за МиГ-29.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

УКРИНМАШ обжалва решението на КЗК пред ВАС

Украинската държавна компания УКРИНМАШ обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отказ за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Обжалването е пред Висшия административен съд (ВАС).

Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че част от ценовите предложения свързани с покупката на изтребителите F-16 не удовлетворяват българската страна, преговорите продължавали, но на масата стояли всички възможни опции, включително прекратяване на проекта и преговори с други. Това каза той днес, 14 май 2019 г., в ефира на БНР.

Меню