МС не разгледа проекта за нов изтребител

8 прочитания

Министерски съвет не разгледа, на заседанието си от днес, 9 май 2018 г., инвестиционния проект за покупка на нов боен самолет за ВВС. Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, това е станало заради отсъствието на финансовия министър.

„Финансовият министър е извън страната и ще се върне в петък. В събота и неделя ще си довършат работата и за другата седмица, имам неговото уверение, че Министерството на финансите ще са готови още в понеделник – вторник със своето становище. Министерство на финансите и най-важното в конкретния случай. Те внимават да не похарчат някой лев в повече за отбраната. Няма основание да има отказ, просто трябва да си свършат работата“ , обясни пред журналисти военният министър.

Днес трябваше да се разгледа не само проекта за придобиване на нов боен самолет, но и проекта за покупка на бойна машина за пехотата.

Преди две седмици премиерът Борисов и министър Каракачанов заявиха, че проектът ще бъде гласуван в МС на 9 май. В последствие тази дата бе повторена още няколко пъти.

На 6 май министър Каракачанов дори заяви, че в рамките на месец май двата проекта трябва да минат през Комисията по отбрана и финансовата комисия в Народното събрание и след това да бъдат гласувани в пленарна зала в началото на юни. Тогава военният министър изрази надежда, че до края на годината ще има договор по поне един от двата проекта.

Шансът в оставащите от годината малко над седем месеца да се подпише договор за нов изтребител, за сега изглеждат по-скоро нереалистични.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов заяви, че ще подаде оставка ако не минат модернизационните проекти за армията
Следваща публикация
Марешки е против превъоръжаването
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Новият изтребител потъна в нови неясноти, докато експлоатацията на МиГ-29 продължава да е проблематична

Проектът за придобиване на нов изтребител за ВВС се сблъска с неочакван нов проблем – промени в Закона за ДДС фактически орязаха сумата по него с 300 млн. лева. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти днес, 7 декември 2017 г.

Валери Симеонов поиска нов конкурс

Бившият вицепремиер и лидер на партията НФСБ, която е част от коалицията Обединени патриоти, Валери Симеонов заяви, че е най-добре процесът за избор на нов боен самолет да бъде прекратен и след това рестартиран. Това заяви той днес, 9 януари 2019 г. в ефира на телевизия „Европа”.

Министър Каракачанов планира да раздвижи проекта за нов изтребител през ноември

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята до началото на ноември да внесе предложение в Министерски съвет за това как да продължи проекта за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 19 октомври 2017 г., пред журналисти.

Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

Меню