Министър Каракачанов: След седмица пристига официалната оферта за F-16

757 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до седмица ще дойде официалната оферта за покупката на осем изтребителя F-16 и след това ще може да се коментират точните условия. Това каза той днес, 11 юни 2019 г., в ефира на „Нова телевизия”.

„До седмица, а може и по-рано, ще пристигне официалното предложение, което ние вече официално ще коментираме с тях”, каза той в отговор на въпроса, кога ще е ясна точната оферта на американската страна.

Военният министър бе попитан, дали все още смята, че шансът да няма сделка е около 25%, на което той отговори, че е оптимист над 50%, че ще се случи.

Към Каракачанов бе зададен въпрос, че ако България наистина плати 2,1 млрд. лева за осем F-16, то единичната цена на изтребител ще бъде с над 40 млн. лева над тази, която е платила Словакия за своите самолети от същия тип.

„Словакия купува 14 самолета и вече има изградено партньорство. Така, че част от нещата, те вече са ги направили предварително. Не може да гледаме, че тук тази чаша струва 2 лв., а там 2,20 лв. Какво ще излезе накрая, никой не може да каже, тъй като ние водим преговори”, отговори Каракачанов.

Не е ясно какво точно има предвид Каракачанов под „изградено партньорство” не става ясно, макар и че тази теза се пробутва усилено в общественото пространство в последните дни.

„Три са големите въпроса и те са разпределени между министрите, които отговарят за тези неща – самите самолети, цената им и тяхното оборудване и въоръжение. Това е отговорност на МО. Вторият въпрос е за т.нар. „индустриално сътрудничество”. Според проекта за инвестиционен разход, 10% от стойността трябва да бъде върната в икономиката. За това отговаря Министерство на икономиката. Третият въпрос е начинът и сроковете за плащане, като за това отговаря Министерство на финансите. И така е по-нормално”, каза още министърът на отбраната.

Интересно е, че с това си изказване той се дистанцира от част от въпросите около покупка на нов боен самолет, като остава в своя отговорност въпроса с цената и оборудването на изтребителя. Министърът на икономиката е от квотата на партия „Атака” с която в момента ВМРО са в конфликт, а финансовият министър е от квотата на ГЕРБ.

Каракачанов бе попитан за условията около плащането на сделката, но той прехвърли изцяло въпроса към министър Горанов, който преди няколко дни каза, че е вероятно да не може да бъде договорено разсрочено плащане, което ще наложи 100% авансово плащане.

„Нашият стремеж е ясен – да купим най-добрия възможен самолет за нашата изтребителна авиация, а от трите предложени най-добрият е F-16. Ние не купуваме само да имаме самолети, не купуваме за „ер полисинг”, не ги купуваме за да правим авиошоу. Купуваме авиация, която, недай си Боже, може да участва в бойни действия”, каза Каракачанов.

Военният министър бе попитан и дали ако Турция се откаже от F-35, няма да може да купим техните изтребители, но Каракачанов бе категоричен, че тези машини не са по джоба ни.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо
Следваща публикация
Български и сръбски МиГ-29 се готвят да стрелят на Шабла
757 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов обеща от САЩ бързо политическо решение за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов започна да излъчва излъчва послания за новия изтребител, докато се намира на посещение в САЩ, като обещава бързо и политическо решение по въпроса. Това се чете от съобщенията на пресцентъра на партията му.

Министър Каракачанов: До края на март вкарваме изтребителния проект в Министерски съвет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на месец март инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет ще влезе за обсъждане в Министерски съвет. Това направи той днес, 20 февруари 2018 г., в сутрешния блок на БНТ.

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава напрежението в авиобаза Граф Игнатиево. Това каза той днес, 24 октомври 2017 г., след като по-рано бяха отменени всички полети в базата, поради неподготвеност за изпълнение на летателните задачи.

Цветанов: За изтребителя ползвахме експертизата на Константин Попов

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че при избора на нов боен самолет е използвана експертизата на бившия командир на ВВС Константин Попов, който в момента е депутат от същата партия. Това Цветанов каза днес, 21 януари 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню