Министър Каракачанов: След седмица пристига официалната оферта за F-16

759 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до седмица ще дойде официалната оферта за покупката на осем изтребителя F-16 и след това ще може да се коментират точните условия. Това каза той днес, 11 юни 2019 г., в ефира на „Нова телевизия”.

„До седмица, а може и по-рано, ще пристигне официалното предложение, което ние вече официално ще коментираме с тях”, каза той в отговор на въпроса, кога ще е ясна точната оферта на американската страна.

Военният министър бе попитан, дали все още смята, че шансът да няма сделка е около 25%, на което той отговори, че е оптимист над 50%, че ще се случи.

Към Каракачанов бе зададен въпрос, че ако България наистина плати 2,1 млрд. лева за осем F-16, то единичната цена на изтребител ще бъде с над 40 млн. лева над тази, която е платила Словакия за своите самолети от същия тип.

„Словакия купува 14 самолета и вече има изградено партньорство. Така, че част от нещата, те вече са ги направили предварително. Не може да гледаме, че тук тази чаша струва 2 лв., а там 2,20 лв. Какво ще излезе накрая, никой не може да каже, тъй като ние водим преговори”, отговори Каракачанов.

Не е ясно какво точно има предвид Каракачанов под „изградено партньорство” не става ясно, макар и че тази теза се пробутва усилено в общественото пространство в последните дни.

„Три са големите въпроса и те са разпределени между министрите, които отговарят за тези неща – самите самолети, цената им и тяхното оборудване и въоръжение. Това е отговорност на МО. Вторият въпрос е за т.нар. „индустриално сътрудничество”. Според проекта за инвестиционен разход, 10% от стойността трябва да бъде върната в икономиката. За това отговаря Министерство на икономиката. Третият въпрос е начинът и сроковете за плащане, като за това отговаря Министерство на финансите. И така е по-нормално”, каза още министърът на отбраната.

Интересно е, че с това си изказване той се дистанцира от част от въпросите около покупка на нов боен самолет, като остава в своя отговорност въпроса с цената и оборудването на изтребителя. Министърът на икономиката е от квотата на партия „Атака” с която в момента ВМРО са в конфликт, а финансовият министър е от квотата на ГЕРБ.

Каракачанов бе попитан за условията около плащането на сделката, но той прехвърли изцяло въпроса към министър Горанов, който преди няколко дни каза, че е вероятно да не може да бъде договорено разсрочено плащане, което ще наложи 100% авансово плащане.

„Нашият стремеж е ясен – да купим най-добрия възможен самолет за нашата изтребителна авиация, а от трите предложени най-добрият е F-16. Ние не купуваме само да имаме самолети, не купуваме за „ер полисинг”, не ги купуваме за да правим авиошоу. Купуваме авиация, която, недай си Боже, може да участва в бойни действия”, каза Каракачанов.

Военният министър бе попитан и дали ако Турция се откаже от F-35, няма да може да купим техните изтребители, но Каракачанов бе категоричен, че тези машини не са по джоба ни.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо
Следваща публикация
Български и сръбски МиГ-29 се готвят да стрелят на Шабла
759 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каква е реалната цел на посещението на делегация от МО в САЩ?

Министерство на отбраната съобщи днес, 20 август 2018 г., че през следващата седмица делегация водена от заместник-министър Атанас Запрянов ще посети САЩ. Новината, обаче породи въпроси дали това няма да повлияе на течащата в момента процедура за избор на нов боен самолет.

Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16

Министерски съвет прие доклад за преговорите по покупката на осем F-16C/D Block 70 и даде мандат за подписването на четири договора свързани с придобиването на изтребителите, които ще са на обща стойност $1,256 млрд. (2,2 млрд. лева). Това стана на правителствено заседание проведено днес, 10 юли 2019 г.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Министър Каракачанов: Реалностите изискват да се възстанови ВВВУ

Реалностите изискват да върнем комплексното авиационно образование на кадри за българските ВВС и гражданската авиация. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 17 април 2018 г., при откриването на експертна дискусия на тема „Военновъздушно училище – идеи и работещи модели“. Това съобщават от МО.

Меню