Български и сръбски МиГ-29 се готвят да стрелят на Шабла

1K прочитания

Български и сръбски екипажи на изтребители МиГ-29 започват участието си в стрелби на зенитен полигон Шабла в периода от 11 до 13 юни 2019 г. Това съобщиха от авиобаза Граф Игнатиево.

Българските пилоти ще проведат бойни стрелби денем и отстрели нощем по светеща парашутна мишена СПМ-100. За първи път от десетилетие се възстановява нощната учебно-бойна подготовка на нашите летци.

В стрелбите ще се използват управляеми ракети с топлинни глави за самонасочване за малки дистанции Р-60МК и Р-73Э, включени в боекомплекта на изтребител МиГ-29.

Целта на стрелбите е летателният състав да поддържа своите навици за работа с комплекса за въоръжение на самолета и да бъдат оценени постигнатите от тях бойни способности чрез реално използване на средства за поразяване по въздушни цели. Паралелно с това, се усъвършенства подготовката по техника на пилотиране и самолетоводене над море на различни височини, денем и нощем.

Общ ръководител на цялостната подготовка и провеждане на съвместните полети е заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Ръководител на стрелбите от летище Балчик е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

В петък, 7 юни 2019 г., сръбските ВВС пребазираха три МиГ-29 в авиобаза Граф Игнатиево. Те ще използват също Р-60 и Р-73 и ще стрелят за втори път у нас, след 2011 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя третият прототип на Gripen E
Следваща публикация
Стартираха ежегодните бойни стрелби на полигона в Шабла
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът обеща възстановяване на ВВВУ до 6 май

Премиерът Бойко Борисов обеща Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) в Долна Митрополия да бъде възстановено до 6 май 2019 г. Това каза той днес, 2 април, при посещението си в Долна Митрополия.

Гърция е поискала оферта за F-35

Гръцкото правителство официално е поискало оферта за покупката на изтребители от пето поколение F-35. Това…

Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

Меню