Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

3K прочитания

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

„С колегата Заев (Зоран Заев, премиер на Македония – бел. ред.) миналата седмица говорихме, живот и здраве, сега като придобием новите изтребители ще пазим и въздушното пространство на Северна Македония. Това ще е добре и за тях, и за нас, защото те така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Македония”, каза през смях премиерът.

Македония, която се подготвя да влиза в НАТО, не разполага със собствена изтребителна авиация и след влизането ѝ в Алианса мисията „ер полисинг” в рамките на Интегрираната система за ПВО и ПРО (NATINAMDS) трябва да се поеме от друга страна-членка.

На 2 април 2019 г. премиерът Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас подписаха споразумение, според което, тази задача се поема от гръцките ВВС безплатно. Заев тогава обясни, че страната му се старае да има балансирани отношения със страните-членки на НАТО от региона, като имало договор с Турция за военното образование, с България за сътрудничество при сухопътните войски и за „ер полисинг” с Гърция.

Гръцки изтребители F-16 вече извършиха опознавателни полети над Македония.

Предвид очакваните срокове за доставка на новите изтребители за България, както и времето нужно за тяхното усвояване, то охраната на въздушното пространство над Македония може да стане факт не по-рано от 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Отлични стрелби за българските МиГ-29 на Шабла
Следваща публикация
Министър Каракачанов: След седмица пристига официалната оферта за F-16
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Т-50 официално ще получи индекса Су-57

Главнокомандващият ВКС на Руската федерация генерал-полковник Виктор Бондарев съобщи, че серийните изтребители Т-50 ще получат…

Заместник-министър Запрянов: Започва междуведомственото съгласуване на инвестиционния проект за нов изтребител

Започва междуведомственото обсъждане на инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това заяви в ефира на телевизия „Европа” заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Швеция ни предлага подобрени Gripen C/D, под бюджета и с доставка до 21 месеца

Шведското правителство е оферирало на България осем подобрени многоцелеви изтребители Gripen C/D, първите от които ще се доставят в рамките на 24 месеца от подписване на сделката, а самата оферта е под българския бюджет. Това стана ясно на пресконференция, която бе проведена днес, 2 октомври 2018 г.

Меню