„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт

21 прочитания

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет изслуша на заседанието си днес, 7 септември 2017 г., бившия замесник-министър на отбраната от кабинета „Орешарски“ Иван Иванов и военния експерт професор Венелин Георгиев.

Депутатите от т.нар. „Комисия „Gripen“ изслушаха анализа на проф. Венелин Георгиев, като независим експерт, нает с договор от Народното събрание. Обект на неговото изследване е Методиката за избор на оптимален вариант за реализация на инвестиционен проект „Придобиване на нов тип основен многофункционален самолет“ с математически модел за оценка на вариантите за реализация, разработена от Института по отбрана на МО, МО и ВВС през 2012 г., прецизирана от външни независими експерти през 2013 г. и Методиката за избор на оптимален вариант за реализация на проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ от 27.06.2016 г.

Задължителните изисквания, каза проф. Георгиев, са определени през 2012 г., като в тях не фигурира схемата за плащане. През 2016 г. схемата за плащане от основополагащ критерий става задължително изискване. Според професора, като аргумент за тази промяна се цитира Проектът за инвестиционен рaзход, приет от Народното събрание в началото на юни 2016 г. При проверка на текста в този документ, каза той, няма еднозначна определеност на това изискване. Но в инвестиционния проект изрично е записано, че изтребителят трябва да се изплаща на вноски от 2017 до 2021 г., като и подобно плащане на вноски е залегнало в бюджета за тази година и средносрочната бюджетна прогноза.

При това положение проф. Георгиев чертае два сценария:

„Ако схемата за плащане е основополагащ критерий, нейният теглови коефициент е 0,1, дори алтернативата да не предлага такава схема за плащане, тя ще получи крайна оценка и ще участва в сравняването. Ако схемата за плащане се промени, като задължително условие, и някоя от страните, участващи в конкурса не предлага такава схеза за плащане, то нейната оферта ще бъде отхвърлена и няма да бъде подложена на следващ анализ и оценка. Документите показват, че такъв проблем възниква с офертата за F-16.”

Според автора на изследването с всеки следващ вариант методиката подобрява съдържанието и инструментариума си. Той смята че методиката от 2016 г. се доближава в най-висока степен до добрите практики и общите теоретични концепции в областта на анализа на алтернативи. Отбелязва като слабост отпадането в определен момент на стратегическия мениджмънт за управлението на проекта. Настоява за разширяване на кръга от експерти, особено на външни.

 „Налице са факти, които сочат, че субективният фактор въвежда изменения в условията за прилагане на методиката, които в повечето случаи не са достатъчно аргументирани и не следват курс на приемственост.”

Председателят на комисията Емил Христов е заяви, че трябва да се направи и изслушване на ръководителя на проектния екип, който е работил по проекта през миналата година.

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов пък разказа за свършеното в рамките на неговия мандат и подчерта важността на придобиването именно на многоцелев изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца
Следваща публикация
Започва съвместната летателна тренировка „Collector’s Item 17“
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов обеща в САЩ договор за F-16 до средата на годината

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и и заместник-председател на партията Цветан Цветанов обеща в САЩ, че сделката за покупка на F-16 ще бъде подписана и ратифицирана от Народното събрание до средата на годината. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Премиерът Борисов: Парите за F-16 ги няма в бюджета, ще вземем от резерва

Премиерът Бойко Борисов заяви, че парите нужни за покупката на изтребителите F-16 ги няма в бюджета и те ще бъдат взети от фискалния резерв. Това каза той днес, 21 юни 2019 г., пред репортери в Брюксел.

Примиерът Борисов: По-бързо да приключваме конкурсите, че да получим новата техника

Премиерът Бойко Борисов демонстрира ентусиазъм за бързо приключване на трите големи проекта за превъоръжаване и започването на получаването на нова бойна техника за Въоръжените сили. Това каза той днес, 9 август 2018 г. на закриването на съвместната военна тренировка Platinum Lion.

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…
Меню