„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт

21 прочитания

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет изслуша на заседанието си днес, 7 септември 2017 г., бившия замесник-министър на отбраната от кабинета „Орешарски“ Иван Иванов и военния експерт професор Венелин Георгиев.

Депутатите от т.нар. „Комисия „Gripen“ изслушаха анализа на проф. Венелин Георгиев, като независим експерт, нает с договор от Народното събрание. Обект на неговото изследване е Методиката за избор на оптимален вариант за реализация на инвестиционен проект „Придобиване на нов тип основен многофункционален самолет“ с математически модел за оценка на вариантите за реализация, разработена от Института по отбрана на МО, МО и ВВС през 2012 г., прецизирана от външни независими експерти през 2013 г. и Методиката за избор на оптимален вариант за реализация на проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ от 27.06.2016 г.

Задължителните изисквания, каза проф. Георгиев, са определени през 2012 г., като в тях не фигурира схемата за плащане. През 2016 г. схемата за плащане от основополагащ критерий става задължително изискване. Според професора, като аргумент за тази промяна се цитира Проектът за инвестиционен рaзход, приет от Народното събрание в началото на юни 2016 г. При проверка на текста в този документ, каза той, няма еднозначна определеност на това изискване. Но в инвестиционния проект изрично е записано, че изтребителят трябва да се изплаща на вноски от 2017 до 2021 г., като и подобно плащане на вноски е залегнало в бюджета за тази година и средносрочната бюджетна прогноза.

При това положение проф. Георгиев чертае два сценария:

„Ако схемата за плащане е основополагащ критерий, нейният теглови коефициент е 0,1, дори алтернативата да не предлага такава схема за плащане, тя ще получи крайна оценка и ще участва в сравняването. Ако схемата за плащане се промени, като задължително условие, и някоя от страните, участващи в конкурса не предлага такава схеза за плащане, то нейната оферта ще бъде отхвърлена и няма да бъде подложена на следващ анализ и оценка. Документите показват, че такъв проблем възниква с офертата за F-16.”

Според автора на изследването с всеки следващ вариант методиката подобрява съдържанието и инструментариума си. Той смята че методиката от 2016 г. се доближава в най-висока степен до добрите практики и общите теоретични концепции в областта на анализа на алтернативи. Отбелязва като слабост отпадането в определен момент на стратегическия мениджмънт за управлението на проекта. Настоява за разширяване на кръга от експерти, особено на външни.

 „Налице са факти, които сочат, че субективният фактор въвежда изменения в условията за прилагане на методиката, които в повечето случаи не са достатъчно аргументирани и не следват курс на приемственост.”

Председателят на комисията Емил Христов е заяви, че трябва да се направи и изслушване на ръководителя на проектния екип, който е работил по проекта през миналата година.

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов пък разказа за свършеното в рамките на неговия мандат и подчерта важността на придобиването именно на многоцелев изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца
Следваща публикация
Започва съвместната летателна тренировка „Collector’s Item 17“
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Посланикът на САЩ подчерта, че съседите на България използват F-16

Посланикът на САЩ Ерик Рубин не пропусна да подчертае, че съседите на България, които са членки на НАТО, експлоатират F-16, но каза, че изборът на нов изтребител е българско решение. Това каза той днес, 13 юни 2018 г., по време на публична лекция във Военната академия „Г. С. Раковски“, цитиран от БТА.

Правителството отпусна 26 млн. лева за поддръжка на МиГ-29, но не разгледа проекта за нов изтребител

Правителството одобри днес, 25 април 2018 г. допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“ за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29.

Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители

Добрите цени и добрите технически характеристики не са достатъчни за продажбата на бойни самолети. Това заяви Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab, по време на традиционния семинар на Saab, който се проведе вчера, 27 март 2019 г. Йелм коментира и развитието на процесите в България.

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

Министърът и заместник-министърът на отбраната се срещнаха с представители на шведското правителство

Швеция демонстрира позакъснял опит за дипломатическа активност по въпроса за придобиването на нов изтребител за България, като в рамките на няколко дни представители на правителството на кралството се срещнаха с министърът на отбраната Красимир Каракачанов и неговият заместник Атанас Запрянов. Това става ясно от съобщения на МО.

Меню