„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт

22 прочитания

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет изслуша на заседанието си днес, 7 септември 2017 г., бившия замесник-министър на отбраната от кабинета „Орешарски“ Иван Иванов и военния експерт професор Венелин Георгиев.

Депутатите от т.нар. „Комисия „Gripen“ изслушаха анализа на проф. Венелин Георгиев, като независим експерт, нает с договор от Народното събрание. Обект на неговото изследване е Методиката за избор на оптимален вариант за реализация на инвестиционен проект „Придобиване на нов тип основен многофункционален самолет“ с математически модел за оценка на вариантите за реализация, разработена от Института по отбрана на МО, МО и ВВС през 2012 г., прецизирана от външни независими експерти през 2013 г. и Методиката за избор на оптимален вариант за реализация на проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ от 27.06.2016 г.

Задължителните изисквания, каза проф. Георгиев, са определени през 2012 г., като в тях не фигурира схемата за плащане. През 2016 г. схемата за плащане от основополагащ критерий става задължително изискване. Според професора, като аргумент за тази промяна се цитира Проектът за инвестиционен рaзход, приет от Народното събрание в началото на юни 2016 г. При проверка на текста в този документ, каза той, няма еднозначна определеност на това изискване. Но в инвестиционния проект изрично е записано, че изтребителят трябва да се изплаща на вноски от 2017 до 2021 г., като и подобно плащане на вноски е залегнало в бюджета за тази година и средносрочната бюджетна прогноза.

При това положение проф. Георгиев чертае два сценария:

„Ако схемата за плащане е основополагащ критерий, нейният теглови коефициент е 0,1, дори алтернативата да не предлага такава схема за плащане, тя ще получи крайна оценка и ще участва в сравняването. Ако схемата за плащане се промени, като задължително условие, и някоя от страните, участващи в конкурса не предлага такава схеза за плащане, то нейната оферта ще бъде отхвърлена и няма да бъде подложена на следващ анализ и оценка. Документите показват, че такъв проблем възниква с офертата за F-16.”

Според автора на изследването с всеки следващ вариант методиката подобрява съдържанието и инструментариума си. Той смята че методиката от 2016 г. се доближава в най-висока степен до добрите практики и общите теоретични концепции в областта на анализа на алтернативи. Отбелязва като слабост отпадането в определен момент на стратегическия мениджмънт за управлението на проекта. Настоява за разширяване на кръга от експерти, особено на външни.

 „Налице са факти, които сочат, че субективният фактор въвежда изменения в условията за прилагане на методиката, които в повечето случаи не са достатъчно аргументирани и не следват курс на приемственост.”

Председателят на комисията Емил Христов е заяви, че трябва да се направи и изслушване на ръководителя на проектния екип, който е работил по проекта през миналата година.

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов пък разказа за свършеното в рамките на неговия мандат и подчерта важността на придобиването именно на многоцелев изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца
Следваща публикация
Започва съвместната летателна тренировка „Collector’s Item 17“
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16

Министерски съвет прие доклад за преговорите по покупката на осем F-16C/D Block 70 и даде мандат за подписването на четири договора свързани с придобиването на изтребителите, които ще са на обща стойност $1,256 млрд. (2,2 млрд. лева). Това стана на правителствено заседание проведено днес, 10 юли 2019 г.

Остри дебати в Парламента около доклада на „Комисията „Gripen”

В жалък политически цирк се превърнаха дебатите в Народното събрание около доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет, които се проведоха днес, 5 октомври 2017 г.

Спорът между Президента и ГЕРБ отново стигна до новия изтребител

Задочните спорове между президента Румен Радев и управляващите от ГЕРБ отново стигна до процеса по покупка на нов боен самолет от миналата година. Този път депутатът Христо Гаджев направи серия от полуизказани обвинения към Радев и служебния кабинет, който президентът назначи в началото на миналата година.

Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

Меню