Boeing 777X извърши успешен първи полет

612 прочитания

Най-големият двудвигателен лайнер в историята Boeing 777X успешно извърши своя дебютен полет. Това стана днес, 26 януари 2020 г.

Първият прототип на новото поколение 777 излетя от заводското летище на компанията Пайн фийлд, край Сиатъл в 10,09 часа местно време (20,09 часа българско време на 25 януари) и се приземи отново там в 14,00 часа местно време (полунощ българско време) след полет продължил три часа и 51 минути.

Самолетът бе управляван от главния пилот-изпитател на Boeing Ван Чейни и неговия колега Крейг Бомен. Според тях, както и според компанията-производител, полетът е преминал чудесно и в рамките на очакваното.

Полетът бе отлаган два пъти, като поради неподходящи метеорологични условия той не успя да се осъществи предишните два дни.

Успешно проведеният първи полет идва на фона на перманентната криза в която се намира Boeing в последната почти година, заради спрените полети с модела 737 Max, както и други трудности, които изпитва компанията.

Сертификационната кампания на типа ще се гледа под лупа от американската гражданска авиационна администрация FAA, на фона на пропуските, които тя натрупа около сертификацията и вкарването в експлоатация на 737 Max.

Boeing 777X трябваше да полети през миналата година, а през тази да бъде стартира търговската му експлоатация, но тези планове се провалиха заради проблеми с двигателя GE Aviation GE9X. Трудностите бяха свързани с прегряване на двигателя, което водеше до твърде бързата му амортизация.

Boeing стартира проекта 777X през 2013 г. по време на авиационното изложение в Дубай. Новото поколение на свръхуспешния модел 777 се задвижва от новите двигатели GE9X (тяга на излитане от 467kN), има изцяло ново и по-голямо композитно крило, удължен фюзелаж, малко по-широка пътническа кабина и други подобрения.

Една от отличителните черти на поколението 777X са сгъващите се краища на полукрилата. Размахът на крилото на самолетът е цели 71,8 m, но за да може машините от този тип да се вместват на същата площ на земята, както и първото поколение 777, краищата на полукрилата се сгъват по време на рулиране и престой на перона, което намалява размаха до 64,8 m.

Поколението има две модификации – 777-8 и полетялата днес 777-9.

777-9 се превръща в най-големият двудвигателен широкофюзелажен лайнер в историята. Машината ще е дълга 76,7 m и ще пренася 426 пътника в две класи на дистанция от 13 500 km.

Boeing 777-8 ще замести модела 777-200LR. Дължината на фюзелажа му е 69,8 m., има далечина на полет от 16 100 km и може да превозва 384 пасажери в две класи. И двата модела имат максимална излетна маса от 352 тона. През миналата година, обаче компанията замрази разработката на модела заради неназовани причини.

До момента Boeing има поръчки 309 броя от поколението 777X.

Стартовият оператор е Emirates, който се надява да получи първия си 777-9 пред 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Легендарният баскетболист Кобе Брайънт загина при вертолетна катастрофа
Следваща публикация
Само един кандидат за ремонта на Ан-30
612 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ спряха от полети Boeing 737 Max

Американската гражданска авиационна администрация FAA обяви, че спира от полети всички Boeing 737 Max, които се оперират от авиокомпании базирани в страната. Решението влиза в сила веднага.

Авиокаст: Епизод 17

Продължаваме с темата за полетите София – Скопие и какво въобще се случва с оператора…

Япония избира партньор за създаването на новия си изтребител

Япония трябва да избере през тази година партньор, с който да създаде своя нов боен самолет, като колебанията са между САЩ и Великобритания. Това пише водещия японски англоезичен вестник Nikkei Asian Review.

Тръмп предложи на Boeing да ребрандира 737 Max, но компанията има други идеи

Американският президент Доналд Тръмп предложи на Boeing да ребрандират своя проблемен модел 737 Max, но самолетостроителят се е фокусирал върху решаването на техническите проблеми и се опитва да намери реални решения за спечелване на публичното доверие, съобщава Reuters.

Меню