Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9

18 прочитания

Turkish Airlines ще поръчат 40 от широкофюзелажните лайнери Boeing 787-9. Това съобщава самолетостроителят Boeing.

Поръчката ще бъде финализирана на по-късен етап и нейната каталожна стойност е около $11 млрд. За сега не се съобщава дали машините за турската авиокомпания ще се задвижват от General Electric GEnx-1B или Rolls-Royce Trent 1000.

Председателят на борда на директорите на Turkish Airlines Мехмет Илкер Айсъ е завил, че компанията му избира модела 787, защото отговаря най-точно на изискванията му за широкофюзелажен самолет, който да се експлоатира основно от третото истанбулско летище. Машината също така се очаква да увеличи капацитета на Turkish и да повиши комфорта на пасажерите.

Turkish в продължение на няколко години проучваше различни опции за увеличаване на своя широкофюзелажен флот, като накрая се разглеждаха само два модела – A350 и Boeing 787.

В момента Turkish Airlines оперира с 293 самолета, от които 125 са производство на Boeing. От американския самолетостроител в момента се чака доставката на 75 броя 737 Max и два карго 777-200LR.

Турското правителство и Boeing подписаха и рамков документ, който предполага засилването на кооперацията по отношение на развитие на аерокосмическите технологии.

През тази година Boeing е събрала 82 твърди поръчки за модела 787, но се очаква количеството да достигне 100 до края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Кризата в Ryanair показа глада за пилоти в нискотарифните авиокомпании
Следваща публикация
Ryanair започна да анулира полети за да се справя с огромните натрупани закъснения
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония търси нов боен вертолет

Япония е започнала процес по избор на нов боен вертолет, който да замести сега използваните щурмови машини AH-1S. Страната вече е изпратила запитване за информация (RFI).

Boeing достави първия 787-10

Singapore Airlines стана стартов оператор на Boeing 787-10, след като получи своя първи самолет на церемония, която се проведе вчера, 25 март 2018 г.

Boeing се защитава след съмнения в качеството на работа на втората линия за 787

Самолетостроителят Boeing се хвърли в защита, след като статия в авторитетния вестник New York Times описва втората линия за сглобяване на модела 787, като страдаща от тежки проблеми в качеството на работа. Това пише Flightglobal.

Меню