Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9

10 прочитания

Turkish Airlines ще поръчат 40 от широкофюзелажните лайнери Boeing 787-9. Това съобщава самолетостроителят Boeing.

Поръчката ще бъде финализирана на по-късен етап и нейната каталожна стойност е около $11 млрд. За сега не се съобщава дали машините за турската авиокомпания ще се задвижват от General Electric GEnx-1B или Rolls-Royce Trent 1000.

Председателят на борда на директорите на Turkish Airlines Мехмет Илкер Айсъ е завил, че компанията му избира модела 787, защото отговаря най-точно на изискванията му за широкофюзелажен самолет, който да се експлоатира основно от третото истанбулско летище. Машината също така се очаква да увеличи капацитета на Turkish и да повиши комфорта на пасажерите.

Turkish в продължение на няколко години проучваше различни опции за увеличаване на своя широкофюзелажен флот, като накрая се разглеждаха само два модела – A350 и Boeing 787.

В момента Turkish Airlines оперира с 293 самолета, от които 125 са производство на Boeing. От американския самолетостроител в момента се чака доставката на 75 броя 737 Max и два карго 777-200LR.

Турското правителство и Boeing подписаха и рамков документ, който предполага засилването на кооперацията по отношение на развитие на аерокосмическите технологии.

През тази година Boeing е събрала 82 твърди поръчки за модела 787, но се очаква количеството да достигне 100 до края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания получи първите си F-35B
Следваща публикация
Първи два Enstrom 480B-G за военно обучение в Чехия
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

Нов режим в системата за управление на Boeing 737 Max е бил скрит от пилотите

Boeing са въвели нов режим в системата за управление на последното поколение Max на модела 737, за който обаче пилотския състав не е бил навременно уведомен. Новият режим е много вероятно свързан с катастрофата на Lion Air от 29 октомври 2018 г.

Меню