Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9

18 прочитания

Turkish Airlines ще поръчат 40 от широкофюзелажните лайнери Boeing 787-9. Това съобщава самолетостроителят Boeing.

Поръчката ще бъде финализирана на по-късен етап и нейната каталожна стойност е около $11 млрд. За сега не се съобщава дали машините за турската авиокомпания ще се задвижват от General Electric GEnx-1B или Rolls-Royce Trent 1000.

Председателят на борда на директорите на Turkish Airlines Мехмет Илкер Айсъ е завил, че компанията му избира модела 787, защото отговаря най-точно на изискванията му за широкофюзелажен самолет, който да се експлоатира основно от третото истанбулско летище. Машината също така се очаква да увеличи капацитета на Turkish и да повиши комфорта на пасажерите.

Turkish в продължение на няколко години проучваше различни опции за увеличаване на своя широкофюзелажен флот, като накрая се разглеждаха само два модела – A350 и Boeing 787.

В момента Turkish Airlines оперира с 293 самолета, от които 125 са производство на Boeing. От американския самолетостроител в момента се чака доставката на 75 броя 737 Max и два карго 777-200LR.

Турското правителство и Boeing подписаха и рамков документ, който предполага засилването на кооперацията по отношение на развитие на аерокосмическите технологии.

През тази година Boeing е събрала 82 твърди поръчки за модела 787, но се очаква количеството да достигне 100 до края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Кризата в Ryanair показа глада за пилоти в нискотарифните авиокомпании
Следваща публикация
Ryanair започна да анулира полети за да се справя с огромните натрупани закъснения
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing

Германия е изискала от САЩ класифициран брифинг за възможностите на изтребителите произведени от Boeing. Страната оглежда варианти за замяна на ударните самолети Tornado към 2025 г. Това съобщава Reuters.

САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

Boeing 787-10 получи типов сертификат

Авиолайнерът Boeing 787-10 получи типов сертификат за летателна годност от Федералната авиационна администрация на САЩ. Това е станало на 22 януари 2018 г. и отваря пътя към вкарване на модела в търговска експлоатация.

Германия ще търси по-бърза замяна на Tornado

Германия е запитала потенциалните доставчици на заместник на изтребителите-бомбардировачи Tornado, за възможностите им за доставка преди 2025 г. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F

Карго авиокомпанията UPS Airlines направи поръчка за още 14 товарни Boeing 747-8F, с което компанията ще удвои флота си от този тип и ще удължи живота на производствента линия за четиридвигателния гигант.

Меню