Нов режим в системата за управление на Boeing 737 Max е бил скрит от пилотите

22 прочитания

Boeing са въвели нов режим в системата за управление на последното поколение Max на модела 737, за който обаче пилотския състав не е бил навременно уведомен. Новият режим е много вероятно свързан с катастрофата на Lion Air от 29 октомври 2018 г.

По всичко личи, че производителят Boeing не е информирал надлежно пилотите на 737 Max, че самолетът получава нов режим в системата за управление, която може да вкара самолетът в сложна ситуация. За това съобщават авиокомпании, пилотски профсъюзи и авиационни администрации.

Въпросният режим в системата за управление се нарича „Manoeuvring Characteristics Augmentation System (MCAS)” и отсъства от всички предходни поколения на модела 737. Режимът автоматично отклонява хоризонталния стабилизатор в случаи, в които се приеме, че самолетът може да изпадне в срив.

Добавянето на този режим се налага от това, че при поколението Max диаметъра на двигателите е значително по-голям, което създава сериозни проблеми за стабилността на полета при големи ъгли на атака.

Режимът, обаче може да се задейства и ако самолетът получи грешни данни за ъгъла на атака от сензорите си и да вкара машината в пикиране. Много е вероятно точно такъв да е и случая с катастрофата със самолета на индонезийската авиокомпания Lion Air.

Пилотите, които летят на 737 Max не само не са знаели, че има подобрен режим в системата за управление на самолета, но и не са били правилно подготвени за справяне с подобни ситуации.

Boeing и FAA в момента обмислят дали да се предприемат мерки за спешна промяна в системата за управление на модела 737 Max.

През миналата седмица Boeing пусна до операторите на модела 737 Max препоръка за преглед на процедурите за действие при отказ на сензорите за ъгъл на атака. Два дни по-късно, Американската авиационна администрация FAA излезе със спешна Директива за летателна годност (Emergency airworthiness directive) за Boeing 737 Max, която заповядва спешна преработка на наръчниците за летателна експлоатация на типа.

Свързани теми

Предишна публикация
ВМЗ Сопот и Aeronautics Group ще произвеждат заедно безпилотни апарати
Следваща публикация
Три компании допуснати да дадат оферти за ремонта на Ми-17 и Ми-24
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

KC-135 на 65 години

Преди точно 65 години, на 31 август 1956 г., полита първият летящ танкер Boeing KC-135A…

Транспортният министър награди участници в спасителната акция при катастрофата на Ми-17

Министърът на транспорта Ивайло Московски награди служителите на летище Пловдив Георги Ташев и Кирил Иванов, за бързата реакция при участието им в спасителната операция на екипажа на военния вертолет Ми-17, който катастрофира на 11 юни 2018 г. в района на пловдивското летище. Това съобщават от транспортното ведомство.

Меню