„Ростех” работи по лек изтребител от следващо поколение

349 прочитания

Руската държавна корпорация „Ростех” работи по създаването на лек еднодвигателен изтребител от следващо поколение. Това е заявил изпълнителният директор на корпорацията Сергей Чемезов днес, 7 декември 2020 г.

„Да, работим по създаването на нови бойни авиационни системи от лекия и среден клас. По замисъл, това трябва да е многоцелева платформа, която може да се изпълни в пилотируем и безпилотен вариант. Разработваме концепцията и тактико-техническите данни за един такъв апарат”, казва Чемезов, цитиран от „Интерфакс”.

Той е обяснил, че за момента корпорацията извършва дейностите по този проект със собствени средства, защото няма държавна поръчка. Според него, в подобен проект има хляб, защото е подходящ за експорт и в тази връзка се търсят и потенциални международни партньори.

„Разбира се, МО на Русия може да реши да купи този самолет и за собствени нужди. Ако има подобно решение, то ние ще доработим проекта спрямо руските изисквания.”, казва Чемезов.

Под шапката на „Ростех” влизат огромна част от руската високотехнологична индустрия, включително и сериозна част от авиационната индустрия, включително ОАК, където са всички останали руски авиационни конструкторски бюра.

Темата за създаването на нов руски лек многоцелев изтребител изплува за първи път от няколко години насам. Последно тя активно се обсъждаше през 2017 г., когато генералният директор на РСК „МиГ” Илий Тарасенко съобщи, че компанията му работи по поръчка на Обединените арабски емираства (ОАЕ) за създаване на изтребител от следващо поколение. Програмата бе известна като ЛМФС (Легкий многоцелевой фронтовой самолёт – лек многоцелев фронтови самолет). По същото време множество официални лица говореха за това, че в МиГ работят по подобен проект, но без държавна поръчка. През ноември 2019 г. Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия, каза че работата с ОАЕ по този проект продължава, но не дава други детайли.

Известният авиационен журналист и познавач на руския авиационен бранш Пьотр Бутовски пише за ЛМФС в броя на „AirForces Monthly” за юли 2020 г. Според него, през пролетта на тази година РСК „МиГ” е дал поръчка на аеродинамичния институт ЦАГИ за проверка на аеродинамиката на модел на ЛМФС, който е обдухван в аеродинамична тръба (на снимката). Според Бутовски, конструкторското бюро „МиГ” работи на приливи и отливи по проект за лек изтребител от ново поколение от края на 80-те насам, като в последните години отново има съживяване на проекта, най-вече с идея да се намери външен партньор за него.

ЛМФС се разработва, като двудвигателна конструкция, задвижвана от развитие на мотора РД-33МК-35. Имало, обаче и вариант за еднодвигателен изтребител, задвижван от „Изделие 30” (който ще се използва на Су-57). Точно за еднодвигателен самолет готови в момента Чемезов. Машината трябва да има излетна маса от 24,5 тона и максимална далечина на полет от 4000 km с допълнителни резервоари. Самолетът ще има един вътрешен оръжеен отсек.

Бутовски смята, че шансът ЛМФС да бъде поръчан от руското МО е минимален, предвид ограничените финанси, претрупаната програма за превъоръжаване и фактът, че всички усилия са насочени към придобиването на Су-35 и Су-57. Той не е и оптимист, че ще може да бъде намерен чуждестранен партньор, който практически да плати цялата разработка, особено ако Русия няма интерес към проекта. Единствената страна, която реалистично може да си позволи подобна работа е Индия, но пред нея има много и различни опции за изтребителната ѝ авиация. Интересно е, че в текста Бутовски не обсъжда ОАЕ, въпреки, че емирствата явно са финансирали проекта, поне до миналата година.

Свързани теми

Предишна публикация
На Германия ще се предложи нов вариант на Eurofighter
Следваща публикация
Тайван планира да получи още 22 модернизирани F-16 тази година
349 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция поръчва нови Rafale и NH90

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини…

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Константин Попов: Докладът на комисията за изтребителите бе обективен

Председателя на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната Константин Попов защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че доклада, който тя е изготвила е обективен. Това каза той в сутрешния блок на БНТ1, днес 16 октомври 2017 г.

Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 5 октомври 2017 г. доклада на Временната комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Докладът бе представен вчера, но поради липса на време дискусиите бяха оставени за днес.

Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО

Китай показа конфигурация на многоцелевия си изтребител J-10B, която е предназначена за огнево подавяне на ПВО. Машината е била част от статичния показ на авиационното състезание „Авиадартс”, което се проведе в авиобазата Чанчун в началото на месеца.

Меню