Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части

608 прочитания

Флотът от изтребители F-35, с който разполагат САЩ, страда от липса на резервни части, което води със себе си и ниско ниво на боеготовност. Това се казва в доклад на Сметната палата на САЩ (Government Accountability Office), който бе публикуван на 25 април 2019 г.

През ноември 2018 г. американският флот от F-35, който включва машините на ВВС, ВМС и Морската пехота, е бил едва 27% „напълно боеготов” или 52% „боеготов”. Основната причина за това е била неадекватния запас от резервни части, който от своя страна се дължал на това, че по-старите резервни части са несъвместими с по-новите версии на изтребителя.

Този факт е бил признаван вече от Пентагона, които са заявявали, че имат проблем с това, че на въоръжение са различни версии на изтребителите и че трябва да се произвеждат резервни части, както за старите, така и за новите версии, което затруднявало индустрията.

В доклада си, Сметната палата на САЩ посочва, че в световен мащаб има сериозен глад за резервни части за F-35 и огромно количество системи, агрегати и елементи от изтребителя, които чакат за ремонт. В доклада се казва и че резервните части, които са купувани в началото на експлоатацията на изтребителя започват да не отговарят на последните конструктивни изменения, които се въвеждат при строителството на F-35. Дава се пример с последните задгранични командировки на F-35B, при които е установено, че 44% от наличните резервни части са несъвместими със самолетите, които са в експлоатация.

Сметната палата посочва, че Пентагонът трябва спешно да предприеме мерки за модифициране на запаса от резервни части, за да може той да отговаря на последните версии на F-35. Препоръчва се да се прегледа и логистичната верига, да се ускорят процесите по покупка на резервни части и да се изградят канали за приоритетни доставки.

В доклада се говори и за това, че Пентагонът няма единна система, в която да съхранява информация за всички налични части, нито колко пари са похарчени за отделните покупки. Освен това, американското военно ведомство нямало необходимите данни за да изгради подобна система в момента, което води и до лоша представа за това, какво се разполага на склад и какво е нужно за надеждната експлоатация на F-35. Всичко това отново се отразява лошо на боеготовността.

В доклада се посочва, че най-новите F-35, които се строят по стандарта Block 3F, се държат много по-добре и при тях процента боеготова техника наближава 80.

Вече бившият секретар (министър) по отбраната на САЩ Джим Матис е поставил задача бойните самолети на въоръжение в САЩ да достигнат ниво на боеготовност от 80% до края на септември 2019 г. Изрично в списъка с проблемна техника влизаха F-35, F-22 и F-16.

Целият доклад може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция ще купи MQ-9 Reaper
Следваща публикация
Leonardo пласира AW149 в Египет
608 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Армения купува Су-30СМ

Армения е купила от Русия многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това са съобщили от арменското военно министерство в отговор на запитване от руски медии.

80% от наличните F-35 продължава да летят, останалите ще чакат подмяна на горивопроводи

Около 80% от наличните изтребители от пeто поколение Lockheed Martin F-35 са получили разрешение да продължат с летателните си операции, но останалите трябва да преминат през подмяна на горивопроводите. Това е станало ясно, след прегледа на целия флот от F-35, който бе извършен през миналата седмица.

Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал

Бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) начерта апокалиптични картини, ако се стигне до отказ от покупката на F-16 и заяви, че това ще е национален провал, който ще доведе до геополитическа изолация. Това каза той днес, 9 юни 2019 г. в предаването „Денят започва“ по БНТ1.

Меню