Доставката на F-16V за Словакия може да започне едва в края на 2022 г.

39 прочитания

Доставката на многоцелевите изтребители F-16V Block 70/72 за Словакия може да започне най-рано в края на 2022 г. Това са заявили представители на Lockheed Martin, цитирани от местната информационна агенция TARS.

Предвид времето за производство и обучение на персонал, както и времето за приспособяване на инфраструктурата в Словакия, Майкъл Кели, представител на Lockheed Martin в страната, е заявил, че най-ранната дата за доставката на първите четири самолета е края на 2022 г.

От изказването на Кели не става ясно дали тази дата важи при подписване на договор през тази или през следващата година, и дали тази дата не зависи и от други фактори, като например ограничения капацитет на новата линия за крайно сглобяване на F-16, която ще се намира в Грийнвил, Южна Каролина. Линията трябва да заработи през 2019 г. и има поръчка за 16 броя F-16V за Бахрейн.

Представителите на Lockheed Martin са гарантирали, че F-16V ще остане достатъчно актуален поне до 2045 г., което ще гарантира бъдещето на словашките ВВС.

В момента словашкото МО разглежда офертите за новопроизведени Gripen C/D и F-16V. Словашкият военен министър Петер Гаждош е заявил, че до 29 юни 2018 г. ще бъде изготвен доклад на база на тези оферти, които ще бъде представен на словашкото правителство за взимане на крайно решение.

Известно е, че американската оферта за 14 броя F-16V с пълен пакет наземно оборудване, обучение и сериозен пакет въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-земя” възлиза на $2,91 млрд.

Сумата предизвика оправдан шок в Словакия, но от тамошното военно ведомство заявиха, че на първо време страната се интересува от по-скромен пакет от оборудване и въоръжение, което ще свали цената сериозно.

По всичко личи, че изборът в Словакия ще бъде най-вече продиктуван от ценовите условия на двете оферти. Детайли по шведската оферта са неизвестни.

В същото време в Словакия има правителствена криза, свързана с убийството на разследващия журналист Ян Кучяк, което принуди премиера Роберт Фицо да подаде оставка и да лансира своя приближен Петер Пелегрини за свой наследник. Министърът на отбраната остана непроменен. Уличните протести, обаче продължават и бъдещето на това правителство е неясно, както и възможността му да вземе решение за смяна на сега използваните изтребители МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия избира нов военен вертолет през лятото
Следваща публикация
F-35 приключи с изпитателните си полети
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение

Великобритания показа амбициозна концепция за създаване на боен самолет от следващо поколения. Проектът е наречен Tempest (силна буря) и бе разкрит днес, 16 юли 2018 г., в рамките на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу.

Китай вероятно модернизира своите J-11B

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.

Меню