Почина легендарният Чък Йегър

380 прочитания

Легендарният летец-изпитател Чарлс „Чък” Йегър почина вчера, 7 декември 2020 г., на 97-годишна възраст. Това бе споделено от съпругата му Виктория в социалната мрежа Twitter.

Йегър е починал вечерта на 7 декември в болница в Лос Анджелис, където е бил настанен.

Той ще остане завинаги в авиационната история с факта, че е първият летец документирано преминал звуковата бариера в хоризонтален полет, като той оцелява след полета. Освен това, Йегър има богата кариера, включително бойни полети.

Йегър влиза във ВВС на САЩ през 1941 г. като механик, но на следващата година е приет да учи за военен пилот. След летателното училище пилотира P-39 Aircobra, като му се налага да се спасява веднъж с парашут от аварирала Aircobra. След това е изпратен в 357-ма изтребителна авиогрупа към 8-ма въздушна армия, базирана във Великобритания, където преминава на изтребител P-51D Mustang.

Йегър (в средата) до своя P-51D.

На 4 март 1944 г. сваля противников Bf 109, но на следващия ден е свален над Франция. Спасява се с парашут, като при кацането е прибран от френската съпротива. За кратко се укрива при нея, след което е прехвърлен в неутрална Испания, от където заминава отново за Великобритания.

Въпреки политиката, че пилоти, които са сваляни над окупирана Европа и са влизали в контакт със местните съпротивителни движения, нямат право да изпълняват бойни полети над същия театър на военни действия, за Йегър е направено изключение, след личната намеса на генерал Айзенхауер и след продължителното упорство на Йегър.

На 12 октомври 1944 г. Йегър става „ас” само за един ден, като успява да свали пет противникови самолета. Месец по-късно успява да издебне германски Me 262, отиваш за кацане и записва на сметката си и реактивен изтребител. През януари 1945 г. е върнат в САЩ, като по това време има на сметката си 11,5 противникови самолета.

Йегър остава хладен реалист за действията си по време на Втората световна война, като в биографията си той ще напише с огорчение, че и двете страни в конфликта са извършвали „варварщини”. По време на войната той, както и повечето съюзнически изтребители, участва в свободен лов на наземни цели (strafing mission), включително и срещу цивилни. Той ще напише, че не се гордее с това, но те завинаги остават в паметта му.

Чък Йегър посреща края на войната, като летец-изпитател, чиято основна задача е да облита самолети след ремонт. Предпочита да остане на военна служба и късметът му го поставя в кабината на експерименталния самолет Bell XS-1 (по-късно X-1). Ракетопланът полита за първи път през януари 1946 г. и основната му цел е изпитания на полети с много висока скорост. След юли 1947 г. апаратът е задействан за изпитания под шапката на NACA (предшвественика на NASA), a 24-годишният Йегър е избран да бъде основен пилот на програмата.

На 14 октомври 1947 г. Йегър сяда в кабината на X-1 (борден номер 46-062 и име „Glamorous Glennis”), който е закачен под модифициран бомбардировач B-29, който ги издига на голяма височина и след това пуска. Йегър задейства ракетния двигател на самолета си и над пресъхналото езеро Роджърс в пустинята Мохаве, той достига скорост от M 1,07 (съответстваща на около 1300 km/h) в хоризонтален полет на височина от 13 700 m. След това Йегър приземява ракетоплана на пресъхналото езеро.

Ракетопланът X-1

Полетът е добре документиран, но остава в тайна. Чак през декември същата година американските медии съобщават за него, но минава още близо година преди ВВС на САЩ и NACA да признаят официално за свръхзвуковия полет.

Йегър вероятно не е първия човек, който преминава звуковата бариера. Има множество съобщения, че и други летци са преминавали звуковата бариера, но това е ставало в пикиране и тези случаи не са добре документирани, а някои от тях са приключвали и с катастрофи.

До средата на 50-те Йегър продължава с кариерата си на летец-изпитател, като е първият американец летял на пленен МиГ-15, но и след това лети на ракетоплана X-1A, с който достига скорост от два пъти по-голяма от тази на звука.

През 1954 г. той се връща в строевите части, като става командир на ескадрила F-86H, а след това командва и ескадрила F-100D. През 1962 г., вече полковник, той става командир на училището за тестови пилоти на ВВС на САЩ. След това, за малко отново се връща на попрището на пилотите-изпитатели.

Като изпитател на F-104

През 1966 г. поема командването на изтребително крило. Там той преминава през боен тур във Виетнам, където изпълнява 127 бойни полета, повечето от които на бомбардировача B-57. Преминава на изтребителя F-4, който ще е последният боен самолет, който ще усвои в дългата си кариера. Пенсионира се от ВВС на САЩ през 1975 г. с чин бригаден генерал.

Занимава се с различни дейности, като понякога лети на задната седалка на изтребители на ВВС на САЩ. За последно прави това през октомври 2012 г. по време на честването на 65-ата годишнина от първия му свръхзвуков полет. Изтребителят F-15D преминава звуковата бариера, а Йегър е на 89 години.

Преди последния му свръхзвуков полет през 2012 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Сбогом, моя любов!
Следваща публикация
Boeing пенсионира двата си T-33
380 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Асен Йорданов – реалният образ

Кой всъщност е Асен Йорданов, чието име се предлага да носи столичното летище? Евгени АНДОНОВ разказва за живота и постиженията в авиацията на именития българин – първи роден авиоконструктор и световноизвестен авиационен педагог.

70 години от първия полет на Ан-2

Точно преди 70 години, на 31 август 1947 г., се състои първия полет на легендарния двуплощник Ан-2. Първият полет е oсъществен от летецът-изпитател Павел Володин.

Почина главният конструктор на Ил-76

Вчера, 28 април 2019 г., на 94-годишна възраст е починал Хенрих Новожилов, бивш генерален конструктор на „Илюшин” и главен конструктор на Ил-76 и Ил-96. Това съобщиха от конструкторското бюро.

Меню