Финландия получи финалните оферти за замяна на F/A-18

417 прочитания

Финландското МО е получило финалните оферти за заменя на наличните многоцелеви изтребители F/A-18C/D. Това е станало на 29 април 2021 г.

Последни и най-добри оферти са дошли от четири правителства, които покриват общо пет оферти – Великобритания предлага Eurofighter, Швеция Gripen, Франция Rafale, а САЩ едновременно F-35 и F/A-18 Super Hornet.

Оценката на офертите ще продължи до есента на тази година. Докладът ще бъде предоставен на правителството на страната, което трябва да вземе окончателното решение до края на 2021 г.

Финландия иска да замени сега използваните 62 броя многоцелеви F/A-18C/D Hornet (на снимката). Доставките на новия изтребител трябва да стартират през 2025 г. и да приключат пет години по-късно. Неговата експлоатация трябва да продължи и след 2060 г.

Бюджетът на програмата е малко под €10 млрд. От тях, €9,4 млрд. са за покупка на изтребителите и съпътстващото им оборудване и въоръжение, а останалите малко под €600 млн. са за инфраструктура.

Финландия подходи интересно към проекта, като не задава твърд брой изтребители, които страните трябва да доставят. Вместо това залага определен кръг от сценарии, на които кандидатите трябва да отговорят със съответното количество машини. Единственото ограничение е бюджета, като възможността за доставка на 64 самолета в наличните пари е пожелателна.

Общо ще бъдат дадени оценки в няколко сфери. Самите изтребители ще бъдат оценени, като бойни способности, логистика, индустриално сътрудничество и цена. Отделно ще бъдат дадени оценки на геополитическите и икономически фактори, които обаче ще бъдат извън конкурсната процедура. Всяка страна трябва да отговори и на редица правни изисквания, които финландската страна налага.

От Saab заявиха, че офертата им включва 64 броя Gripen E, плюс два летящи радара GlobalEye. 20% от стойността на офертата на шведите е във въоръжение, което включва ракети MBDA Meteor, MBDA Spear 3 и IRIS-T, както и крилати ракети KEPD 350. Самолетите ще пристигнат с подобрени възможности за РЕБ.

Boeing също дадоха известни детайли за офертата си. Компанията предлага 50 броя F/A-18E, плюс 14 броя самолети за РЕБ и огнево подявяне на ПВО EA-18G Growler.

От Lockheed Martin, Dassault и BAE Systems (които представляват консорциума Eurofighter), засега не дават детайли за техните оферти, включително колко самолета предлагат.

Финландската програма за замяна на F/A-18C/D носи името HX и върви вече от няколко години, като тя преминава през различни кръгове на преговори, първоначални оферти и дори реални летателни изпитания в зимни условия, които бяха проведени във Финландия.

Свързани теми

Предишна публикация
Египет купува още 30 броя Rafale
Следваща публикация
Stratolaunch полетя отново
417 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Saab с остра позиция по развитието на българската изтребителна програма

Шведската отбранителна компания Saab излезе със сравнително остра позиция по развитието на програмата за покупка на нов изтребител и различните твърдения, които са тиражират в медиите.

Германия пита САЩ дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие

Германия е отправила запитване до САЩ, дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие. От отговора може да зависи дали страната ще купи още машини от типа. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню