Русия купува два Су-57 и обяви плановете за бъдещи покупки

121 прочитания

Руското МО е подписало договор с компанията „Сухой” за доставка на два серийни изтребителя от следващо поколение Су-57. Това е станало на провеждащото се в момента в Русия военно изложение Армия-2018.

Договорът ще бъде изпълнен в рамките на 2018 – 2020 г.

„Първият сериен изтребител Су-57 ще постъпи на въоръжение във ВКС през 2019 г. С отчет резултатите от изпитанията и положителния боен опит от Сирия, руското МО планира в близко бъдеще да получи 15 серийни самолета”, заявява заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко.

Той отбялязва, че руското МО очаква да започне да получава Су-57 с новия двигател „Изделие 30” през 2023 г.

Така руското МО вече има договор за четири серийни Су-57, след като по-рано бе сключен договор за още два изтребителя, които трябва да бъдат доставени догодина. Предполага се, че новодоговорените два Су-57 ще се доставят през 2020 г.

Ако изказванията на заместник-министъра на отбраната на Русия са точно, то в близко бъдеще ще се поръчат още 11 серийни Су-57, след което след 2023 г. ще се премине към доставка на машини с новия двигател.

При всички случаи, обаче големи доставки на Су-57 в следващите години няма да станат факт. Причините за това са както финансови, така и технически, като видимо Русия ще подхожда максимално внимателно в покупката на новия, сложен си къп боен самолет.

В момента Русия влезе в нова програма за превъоръжаване, която изтича през 2027 г. За нея е известно, че е доста по-скромна от към финанси. Ако това не се промени, то пълномащабното приемане на въоръжение на Су-57 във ВКС на Русия ще стане вероятно след 10 години.

Свързани теми

Предишна публикация
Алжир се интересува от нови МиГ-29
Следваща публикация
Подписаха договор за първите серийни МиГ-35
121 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-35 продължава да страда от ниска надеждност

Усилията за подобряване на надеждността на изтребителите от следващото поколение F-35 не дават резултат, поради продължаващи проблеми с доставката на резервни части. Това съобщава Bloomberg, цитирайки доклад на Пентагона.

Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви пред местни медии на 20 февруари 2018 г., че страната му иска да купи още 40 броя F-16, но реално по въпроса се прави много малко.

Ракетата „Кинжал” е изпълнила 12 успешни теста

Новият руски хиперзвуков ракетен комплекс Х-47М2 „Кинжал” е била изстрелвана тестово 12 пъти от изтребител МиГ-31К. Това съобщава американската телевизия CNBC, цитирайки източници в американските разузнавателни служби.

Меню