Български МиГ-29 се разби в Черно море (обновена в 13,30)

4K прочитания

Днес, 9 юни 2021 г., при изпълнение на стрелба на зенитен полигон Шабла изтребител МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 часа. Това съобщават от МО.

По неофициална информация с която АЕРО разполага, става въпрос за едноместен МиГ-29 (борден номер 39), който е участвал в бойните стрелби. Изтребителят е трябвало да порази светеща парашутна мишена с ракета „въздух – въздух“. Самолетът е изчезнал след стрелбата.

От МО съобщиха, че летецът е майор Валентин Терзиев, началник щаб на ескадрила в 3-та авиобаза Граф Игнатиево. Пилотът не е съобщил за проблем на борда. Няма индикации, че се е катапултирал. За липсата на катапултиране говори и липсата на сигнал от аварийната система „Комар“, която започва да подава радиосигнали.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

На сайта marinetraffic.com се вижда операцията по търсене и спасяване, като в нея към 10 часа са задействани три кораба на ВМС (фрегатата „Смели“, корветата „Бодри“ и минния ловец „Цибър“), както и катера „Калиакра“ от състава на Гранична полиция. Явно се претърсва зоната южно от зенитния полигон. Това е разбираемо, защото стандартната практика там е, след пуска на ракетата да се излиза от атака със завой надясно.

Съдовете на ВМС и Гранична полиция са в светлосиньо.

След 13 часа от МО съобщиха, че в акцията по издирване са задействани корветите „Решителни“ и „Бодри“, минния ловец „Цибър“, водолазния катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Гранична полиция. Отделно летят и два от морските вертолети AS 565MB Panther.

Служебният премиер Стефан Янев, служебният министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътува към района на инцидента. Очаква се след 15 часа да има пресконференция.

Министър Панайотов е съобщил, че е открита спасителната жилетка на пилота. Реално, летците на българските МиГ-29 не използват спасителни жилетки, а надуващи се приспособления, които стоят на кръста им и които са популярно известни, като „бъбреци“.

По неофициална информация, откритите „бъбреци“ са били в незадействани.

Бившият военен министър Красимир Каракачанов е заявил за БНР, че по негова информация не се касае за технически проблем.

„Призовавам за сдържаност и избягване на спекулации във връзка с инцидента с МиГ-29 от снощи. Всички налични средства са мобилизирани в акцията по търсене и спасяване. Какво точно се е случило, ще имаме ясен отговор на този въпрос едва когато се издири бордовият регистратор на параметрите на полета или т. нар. черна кутия. Най-важното в момента е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията по търсене и спасяване“, коментира президентът Румен Радев, който е бивш командир на ВВС и пилот на МиГ-29.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби на зенитен полигон Шабла е прекратено. Спрени са и полетите с българските МиГ-29.

Това е третият загубен МиГ-29 в 32-годишната история на типа у нас. На 29 септември 1994 г. катастрофира едноместен МиГ-29 (борден номер 25) по време на пилотаж над летище Равнец. Тогава загива подполковник Иван Даев, командир на 5-та изтребителна авиобаза. На 26 април 2012 г. при излитане от авиобаза Граф Игнатиево аварира МиГ-29УБ (борден номер 11). Екипажът му се катапултира успешно. И при двата инцидента се касае за пилотска грешка.

Борд 39 има заводски номер 2960535101. Произведен е на 31 юли 1990 г. и е доставен в България на 19 септември същата година. Оригиналният му борден номер е 29. През март 2008 г. машината преминава през процедура за експлоатация по техническо състояние.

Очаквайте подробности.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Янев: Шансът пилотът да бъде намерен жив е минимален
Следваща публикация
„В кой момент станах корумпиран – преди или след като подписах протокола за избор на F-16?“
4K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов: Методиката за оценка на изтребителя трябва да се промени заради повечето участници

Председателят на комисията по отбрана в Парламента и депутат от ГЕРБ Константин Попов заяви, че методиката за оценка и математическия модел за това, трябва да бъде променен заради оценяването на по-голям брой оферти за нови изтребители. Това каза той вчера, 30 май 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Ангола получи всички свои Су-30К

Ангола е получила всички 12 поръчани изтребители Су-30К. Това е заявил за ТАСС заместник-директорът на беларуския „558-ми авиоремонтен завод“, Барановичи Александър Воробей.

Меню