Български МиГ-29 се разби в Черно море (обновена в 13,30)

4K прочитания

Днес, 9 юни 2021 г., при изпълнение на стрелба на зенитен полигон Шабла изтребител МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 часа. Това съобщават от МО.

По неофициална информация с която АЕРО разполага, става въпрос за едноместен МиГ-29 (борден номер 39), който е участвал в бойните стрелби. Изтребителят е трябвало да порази светеща парашутна мишена с ракета „въздух – въздух“. Самолетът е изчезнал след стрелбата.

От МО съобщиха, че летецът е майор Валентин Терзиев, началник щаб на ескадрила в 3-та авиобаза Граф Игнатиево. Пилотът не е съобщил за проблем на борда. Няма индикации, че се е катапултирал. За липсата на катапултиране говори и липсата на сигнал от аварийната система „Комар“, която започва да подава радиосигнали.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

На сайта marinetraffic.com се вижда операцията по търсене и спасяване, като в нея към 10 часа са задействани три кораба на ВМС (фрегатата „Смели“, корветата „Бодри“ и минния ловец „Цибър“), както и катера „Калиакра“ от състава на Гранична полиция. Явно се претърсва зоната южно от зенитния полигон. Това е разбираемо, защото стандартната практика там е, след пуска на ракетата да се излиза от атака със завой надясно.

Съдовете на ВМС и Гранична полиция са в светлосиньо.

След 13 часа от МО съобщиха, че в акцията по издирване са задействани корветите „Решителни“ и „Бодри“, минния ловец „Цибър“, водолазния катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Гранична полиция. Отделно летят и два от морските вертолети AS 565MB Panther.

Служебният премиер Стефан Янев, служебният министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътува към района на инцидента. Очаква се след 15 часа да има пресконференция.

Министър Панайотов е съобщил, че е открита спасителната жилетка на пилота. Реално, летците на българските МиГ-29 не използват спасителни жилетки, а надуващи се приспособления, които стоят на кръста им и които са популярно известни, като „бъбреци“.

По неофициална информация, откритите „бъбреци“ са били в незадействани.

Бившият военен министър Красимир Каракачанов е заявил за БНР, че по негова информация не се касае за технически проблем.

„Призовавам за сдържаност и избягване на спекулации във връзка с инцидента с МиГ-29 от снощи. Всички налични средства са мобилизирани в акцията по търсене и спасяване. Какво точно се е случило, ще имаме ясен отговор на този въпрос едва когато се издири бордовият регистратор на параметрите на полета или т. нар. черна кутия. Най-важното в момента е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията по търсене и спасяване“, коментира президентът Румен Радев, който е бивш командир на ВВС и пилот на МиГ-29.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби на зенитен полигон Шабла е прекратено. Спрени са и полетите с българските МиГ-29.

Това е третият загубен МиГ-29 в 32-годишната история на типа у нас. На 29 септември 1994 г. катастрофира едноместен МиГ-29 (борден номер 25) по време на пилотаж над летище Равнец. Тогава загива подполковник Иван Даев, командир на 5-та изтребителна авиобаза. На 26 април 2012 г. при излитане от авиобаза Граф Игнатиево аварира МиГ-29УБ (борден номер 11). Екипажът му се катапултира успешно. И при двата инцидента се касае за пилотска грешка.

Борд 39 има заводски номер 2960535101. Произведен е на 31 юли 1990 г. и е доставен в България на 19 септември същата година. Оригиналният му борден номер е 29. През март 2008 г. машината преминава през процедура за експлоатация по техническо състояние.

Очаквайте подробности.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Янев: Шансът пилотът да бъде намерен жив е минимален
Следваща публикация
„В кой момент станах корумпиран – преди или след като подписах протокола за избор на F-16?“
4K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, удължаване на ресурса и обновяване на щурмовите самолети Су-25 от състава на ВВС на България.

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Открити са останките на японския F-35A

Японските въоръжени сили са заявили, че в Тихия океан са намерени останките от изчезналия изтребител F-35A. Те са били открити през нощта от кораби и самолети, които са издирвали машините.

Румъния подписва за още пет F-16 от Португалия

Румъния ще подпише договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16 от Португалия в края на тази или началото на следващата година. Това е заявил румънския военен министър Габриел Леш на пресконференция, която се е провела днес, 19 април 2019 г.

Меню