Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение

54 прочитания

Великобритания показа амбициозна концепция за създаване на боен самолет от следващо поколения. Проектът е наречен Tempest (силна буря) и бе разкрит днес, 16 юли 2018 г., в рамките на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу.

Британският секретар (министър) на отбраната Гавин Уилямсон е заявил, по време на церемонията по представяне на концепцията, че света навлиза в нова ера на въоръжените конфликти, което налага усилията на страните да се съсредоточат върху следващото поколение бойни средства.

Уилямсон е отбелязал, че Обединеното кралство е световен лидер в бойните въздушни технологии и че представената днес концепция е ясен сигнал, че страната сама ще търси заместник на Eurofighter Typhoon.

Секретарят по отбраната казва още, че проектът Tempest е част от цялостна стратегия, която ще позволи на Великобритания да запази въздушното си превъзходство, както над собствена, така и над чужда територия, като в същото време стратегията позволява запазване на технологични възможности и работни места.

Представеният пълномащабен макет на Tempest показва относително неголям боен самолет (размери сходни с тези на F-35), който се задвижва от два реактивни двигателя и има два вертикални стабилизатора. Машината няма хоризонтални стабилизатори. Външно проектът напомня на проектът Replica, който BAE Systems разработва през 90-те с цел изучаване на нискозабележими конструкции за бойните самолети.

По Tempest ще работи т.нар. „Team Tempest”, който се води от BAE Systems и включва още двигателостроителя Rolls-Royce, британския отдел на Leonardo, който се занимава с проектиране на авионика и сензори и европейската компания MBDA, която разработва авиационни оръжия. Част от екипа са и Кралските ВВС.

Работата по Tempest върви в рамките на отпуснатите през 2015 г. £2 млрд. (€2,26 млрд.) за авангардни разработки в областта на бойната авиация.

Уилямсон е заявил, че проектът Tempest е отворен за външни партньори, които имат възможност да допринесат за него финансово или технологично. Великобритания е готова да работи с Япония, Швеция и Турция по проекта, но вероятно кръга на заинтересуваните е по-голям.

Британският секретар по отбраната е заявил, че в края на 2020 г. трябва да се вземе решение за това какво количество от бойния самолет, който ще се създаде на базата на проекта Tempest, да се поръча. Машината трябва да е в серийно производство към 2035 г. и да замени британските Eurofighter към 2040 г.

Много малко бе казано за реалните характеристики на Tempest, като от BAE Systems се задоволиха с общи обяснения за машината и способностите ѝ.

Tempest ще е изграден от ден първи да работи в мрежова страна. Възможно е да се създаде пилотируема и безпилотна версия, а машината ще се задвижва от реактивни двигатели от следващо поколение, които ще са проектирани да дава много електрическа енергия, което може да се използва от лазерни оръжия. Многоспектралени сензори ще допълват оборудването на самолета, а коптикът ще е виртуален, тоест цялата информация ще се изобразява на шлема на пилота и в кабината няма да има реални дисплеи.

Проектът Tempest идва на фона на последните месеци на Великобритания в Европейския съюз и може да се разглежда и като политическо послание. Точно като такова послание започна и френско-германският проект FCAS, който целеше да демонстрира задълбочените връзки на Франция и Германия на фона на Brexit.

Проектът носи името на изтребителят от Втората световна война Hawker Tempest. Символично или не, Hawker Tempest е бил създаден на базата на Hawker Typhoon, който споделя името си с Eurofighter на британска служба.

Tempest бе очаквано проект хладно от Airbus, като компанията ще си партнира с Dassault по FCAS. Изпълнителният директор на Airbus Defence and Space Дирк Хоке, е заявил, цитиран от Reuters, че би било най-добре всички страни в Европа да работят заедно по един проект.

Свързани теми

Предишна публикация
Сериозни заявки в първия ден на Фарнбъроу
Следваща публикация
Европа и САЩ в спор за нивата на шум при свръхзвуковите самолети
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия спорят за експорта на бъдещия им общ изтребител

Франция заплашва да спре работата по съвместния френско-германски проект за изтребител от следващо поколение, в случай че Германия не се откаже от стриктната си политика за експорт на оръжие. Това съобщава германското списание Der Spiegel.

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Меню