Малайзия ще търси лек изтребител

36 прочитания

Малайзия ще търси покупката на лек и евтин многоцелев изтребител, който да отговаря точно на настоящите и бъдещи нужди в областта на отбраната. Това съобщава IHS Jane’s.

Според изданието, новата програма наречена LCA (Light Combat Aircraft) цели покупката на еднодвигателен свръхзвуков изтребител, който да допълва сега използваните двудвигателни изтребители F/A-18D и Су-30МКМ, както и леките дозвукови Hawk Mk.200.

Новият боен самолет трябва да бъде приет на въоръжение около 2021 – 2022 г. Освен за изтребителни задачи и за удари по земни цели, самолетът трябва да може да се използва и в ролята му на учебен самолет за напреднало обучение.

Малайзия до сега имаше вкус към големи двудвигателни изтребители, като оперира с 18 Су-30МКМ и осем F/A-18D, както и с ескадрила МиГ-29. Това до голяма степен се обносноваваше от големите морски пространства, които тези самолети трябва да покриват.

През лятото стана ясно, че програмата за покупка на 18 многоцелеви изтребителя се отлага за неопределено бъдеще. В нея се разглеждаха различни опции, но най-сериозните кандидати бяха Rafale и Eurofighter. Днешната икономическа реалност обаче показва, че страната не може да си позволи подобни разходи.

Обективно погледнато, южнокорейския KAI T-50 Golden Eagle отговаря най-точно на изискванията на Малайзия, като машината има учебна, учебно-бойна и чисто бойна версия. Самолетът се експлоатира от съседните на Малайзия Индонезия, Филипините и Тайланд.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.
Следваща публикация
ОАЕ модернизира своите F-16
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия е подписала договора за Су-35

Русия и Индонезия са подписали договора за доставката на 11 многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава агенцията „Интерфакс”, цитирайки собствени източници в индонезийската столица Джакарта.

45 години от първия полет на F-16

Днес, 20 януари 2019 г. се навършват 45 години от първия полет на прототипа на F-16, който е изпълнен от авиобаза Едуардс, Калифорния. Пилот е Фил Ойстрейкър.

Меню