Малайзия ще търси лек изтребител

12 прочитания

Малайзия ще търси покупката на лек и евтин многоцелев изтребител, който да отговаря точно на настоящите и бъдещи нужди в областта на отбраната. Това съобщава IHS Jane’s.

Според изданието, новата програма наречена LCA (Light Combat Aircraft) цели покупката на еднодвигателен свръхзвуков изтребител, който да допълва сега използваните двудвигателни изтребители F/A-18D и Су-30МКМ, както и леките дозвукови Hawk Mk.200.

Новият боен самолет трябва да бъде приет на въоръжение около 2021 – 2022 г. Освен за изтребителни задачи и за удари по земни цели, самолетът трябва да може да се използва и в ролята му на учебен самолет за напреднало обучение.

Малайзия до сега имаше вкус към големи двудвигателни изтребители, като оперира с 18 Су-30МКМ и осем F/A-18D, както и с ескадрила МиГ-29. Това до голяма степен се обносноваваше от големите морски пространства, които тези самолети трябва да покриват.

През лятото стана ясно, че програмата за покупка на 18 многоцелеви изтребителя се отлага за неопределено бъдеще. В нея се разглеждаха различни опции, но най-сериозните кандидати бяха Rafale и Eurofighter. Днешната икономическа реалност обаче показва, че страната не може да си позволи подобни разходи.

Обективно погледнато, южнокорейския KAI T-50 Golden Eagle отговаря най-точно на изискванията на Малайзия, като машината има учебна, учебно-бойна и чисто бойна версия. Самолетът се експлоатира от съседните на Малайзия Индонезия, Филипините и Тайланд.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.
Следваща публикация
ОАЕ модернизира своите F-16
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Саудитска арабия ще купи още 48 броя Eurofighter Typhoon

Саудитска арабия подписа меморандум за намерение (MOI) за покупката на още 48 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Документът бе подписан днес, 9 март 2018 г., по време на визитата във Великобритания на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман ал Сауди.

Вторият живот на МиГ-29 в България – част 2

Александър МЛАДЕНОВ продължава да описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на изтребителя МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г.

Сингапур взима първоначално четири F-35

Сингапур ще купи първоначално четири броя F-35 и ще си запази опции за още осем самолета от същия тип. Това заяви днес, 1 март 2019 г.,военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Меню