„В кой момент станах корумпиран – преди или след като подписах протокола за избор на F-16?“

621 прочитания

Александър Манолев, един от санкционираните за корупция от американското правителство, заяви, че е участвал в решението за покупка на F-16 и заради това, нямало как да е корумпиран. Това обясни той в интервю публикувано в „24 часа” днес, 7 юни 2021 г.

„Aз бях представител на Министерството на икономиката в комисията, която избра и в последствие водеше преговорите с представителите на Lockheed Martin за закупуването на F-16. Имах всички нива на достъп до информация, в това число на тази по линия на НАТО. Ако САЩ са имали каквито и да е съмнения в мен, биха ли оставили това така? В кой момент станах корумпиран – преди или след като подписах протокола за избор на F-16?”, заявява Манолев в интервю за изданието, което е близко до ГЕРБ.

В интервюто, Манолев се опитва да демонстрира близост до САЩ, но в същото време остро критикува решението, той да бъде санкциониран по силата на  Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях програмни бюджетни средства за 2021 г.

Манолев (заедно с жена си и трите им децата) е санкциониран от Държавният департамент за „участие в значителна корупция, подкопаваща върховенството на закона и вярата на българското общество в правителствените институции“. Санкцията е свързана със забрана за влизане в САЩ.

Александър Манолев е бивш заместник-министър на икономиката от кабинета „Борисов 3”. Името му нашумя през пролетта на 2019 г. покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, а реално ползвани като частни имения. Той подаде оставка през април 2019 г., след старта на прокурорска проверка срещу него. Днес срещу Манолев има дело за конфликт на интереси. Антикорупционната комисия му наложи глоба за 10 000 лв. за ролята му в аферата с къщи за гости. КПКОНПИ пък откри, че докато е бил заместник-министър, той е участвал и в управата на Държавен фонд „Земеделие“, който е контролира средствата по програмата за селските райони. Нещо, което е нямало право да прави.

До днешното му изказване не бе публично известно, че Манолев е бил част от решението за покупка на F-16. От думите му не е кристално ясно къде е било неговото участие. В процеса присъстваше т.нар. „съвместната работна група“, която оценяваше офертите за доставка на осем многоцелеви изтребителя. Групата приключи работата си през декември 2018 г. с изготвянето на протокол от работата си.

Съдържанието на протокола и изводите от него бяха мъгляво и противоречиво преразказано на 21 декември 2018 г., когато МО обяви, че ще предложи на Министерски съвет да се вземе решение за старт на преговори за покупката на F-16 и ще поиска от Народното събрание фактически да анулира инвестиционния проект, тъй като американската оферта не можеше да се вмести в него.

В същото време, в процеса участваше и т.нар. „политико-военна група“, която изпращаше доуточняващи въпроси по офертите и водеше разговори с участниците в процеса. След края на работата си, групата изготви доклад за своята работа.

Не е ясно какви преговори е водил Манолов с Lockheed Martin. Самата сделка за изтребителя бе сключена с американското правителство и е по-вероятно той да е преговарял с американската компания за т.нар. „индустриално сътрудничество”, което бе формализирано под формата на рамково споразумение между икономическото министерство и Lockheed през лятото на 2019 г.

Манолев не е първият, който използва покупката на F-16, като защитен механизъм около санкциите на САЩ. Миналият четвъртък (3 юни 2021 г.) лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отдаде на дълги монолози, в които се разграничаваше от Делян Пеевски и Васил Божков, като на няколко пъти спомена сделката за F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Български МиГ-29 се разби в Черно море (обновена в 13,30)
Следваща публикация
Откриха стрелбите на Шабла
621 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

Меню