Приключи летателната тренировка European Spartan Exercise 2021

97 прочитания

Вчера, 7 октомври 2021 г., на терминала на летище Пловдив се проведе официалната церемония по повод закриването на летателната тренировка European Spartan Exercise 2021 (ESE 2021) и връчване на сертификати на участниците. Това съобщиха от ВВС.

ESE 2021 се организира и провежда от българските ВВС и в нея взеха участие, освен родните военновъздушни сили и въздушните армии на Италия, Литва и Словакия. Всички те с по един самолет C-27J, а също и личен състав и техника от Сухопътните войски, Съвместното командване на специалните операции, Военномедицинска академия и Командването за логистична поддръжка.

Церемонията започна в 15,30 часа, след изпълнение на планираните за деня мисии. В своите приветствия към участниците и гостите на церемонията, представителите на Европейската агенция по отбрана и Тренировъчния център на италианските Военновъздушните сили в Пиза, подчертаха приноса на тренировката за повишаване на оперативната съвместимост, благодариха на домакините за гостоприемството и изразиха задоволството си от постигнатите резултати.

Ръководителят на тренировката полковник Пейо Дончев, от Командването на ВВС, връчи сертификати за успешното ѝ завършване.

На събитието присъстваше заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, който в приветствието си към участниците акцентира върху важността на подобен вид подготовки и техния принос за изграждането и поддържането на способности за изпълнение на задачи по мисиите на Въоръжените сили, в национален и съюзен формат. Бяха връчени и плакети от името на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

На церемонията присъстваха командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, командирът на 16-та транспортна авиационна група – Враждебна полковник Филип Ангелов, заместник-командирът на Съвместното командване на специалните операции полковник Иван Райков, заместник-началникът на щаба на ВВС полковник Юрий Луканов, началникът на отдел “Подготовка” във ВВС полковник Николай Тушев и началникът на ВМА – Пловдив полковник Ангел Гозманов.

Свързани теми

Предишна публикация
Българин е полетял самостоятелно на F-16
Следваща публикация
Безмер отбеляза 70 години от създаването си
97 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

Меню