Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

55 прочитания

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Коментарът на президента Радев идва, след като в сряда премиерът Борисов заяви, че военно-транспортната авиация в лицето на вертолетите Cougar и самолетите Spartan нямат реални функции и затова на никога не им прави впечатление, че не летят.

В периода 1 юли 2009 – 31 декември 2012 г. са били изпълнени 67 полета формулирани като „специални задачи”, които реално са свързани с превози на членове на правителството при различни официални и неофициални събития. Тези полети не са били заплащани от съответните министерства и са били за сметка на МО и подготовката на летателния състав.

Президентът Радев заяви, че темата с поддръжката на МиГ-29 се преекспонира и изкарва на дневен ред, когато трябва да се прикриват други проблеми.

„Надявам се на разум при инвестициите в МиГ-29. Те са наложителни, но много може да се коментира в какви параметри да са те. Водещото трябва да е придобиването на нова техника и приоритета да е там”, каза бившият командир на ВВС.

Радев не пропусна да припомни, че проектът за придобиване на нов изтребител бе спрян и всичко бе върнато на начален етап.

Според президента, министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбраната е поставен в една изключително трудна ситуация и той все по-ясно започва да го осъзнава. Държавният глава отбеляза, че Каракачанов е принуден да прави разходи, които не винаги били целесъобразни.

Върховният главнокомандващ направи и коментар по програмата за придобиване на два модулни патрулни кораби за ВМС.

„Дали процедурата за корабите отговаря на всички принципи за прозрачност, обективност и конкурентност? Никой ли не го притеснява факта, че от всички партньори от НАТО и ЕС, които бяха поканени, никой не даде оферта за строеж на кораби? И се надявам да се изчисти въпроса, дали има пълно съответствие между параметрите заложени в Проекта за инвестиционен разход и заложеното в договора. Трябва да имаме пълна убеденост, че нещата са така – и във финансово и в оперативно изражение”, каза президентът.

Според Радев, няма дефицит на функции, има дефицит на стратегическо и държавническо мислене по отношение секторите „Сигурност” и „Отбрана”

„И има харчене на парче, което вече е факт. Няма ясна визия как да се изграждат способности съвместими с нашита партньори”, обобщи Радев.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител
Следваща публикация
Правителството предлага нови такси на летище София
55 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Словакия избра F-16V

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

Гърция одобри програмата за модернизация на F-16

Гръцкият Съвет по външна политика и отбрана (ΚΥΣΕΑ) е одобрил днес, 28 април 2018 г., програмата за модернизация на 85 изтребители F-16 до стандарта V. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

alt

Как купихме МиГ-29

Днес изтребителят МиГ-29 е един от символите на военната авиация на нашата страна. И докато болшинството от състава на ВВС и фенове на авиацията приемат присъствието му като даденост, малцина си спомнят за трудния път, извървян до доставката на 22-та самолета.

Меню