Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

55 прочитания

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Коментарът на президента Радев идва, след като в сряда премиерът Борисов заяви, че военно-транспортната авиация в лицето на вертолетите Cougar и самолетите Spartan нямат реални функции и затова на никога не им прави впечатление, че не летят.

В периода 1 юли 2009 – 31 декември 2012 г. са били изпълнени 67 полета формулирани като „специални задачи”, които реално са свързани с превози на членове на правителството при различни официални и неофициални събития. Тези полети не са били заплащани от съответните министерства и са били за сметка на МО и подготовката на летателния състав.

Президентът Радев заяви, че темата с поддръжката на МиГ-29 се преекспонира и изкарва на дневен ред, когато трябва да се прикриват други проблеми.

„Надявам се на разум при инвестициите в МиГ-29. Те са наложителни, но много може да се коментира в какви параметри да са те. Водещото трябва да е придобиването на нова техника и приоритета да е там”, каза бившият командир на ВВС.

Радев не пропусна да припомни, че проектът за придобиване на нов изтребител бе спрян и всичко бе върнато на начален етап.

Според президента, министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбраната е поставен в една изключително трудна ситуация и той все по-ясно започва да го осъзнава. Държавният глава отбеляза, че Каракачанов е принуден да прави разходи, които не винаги били целесъобразни.

Върховният главнокомандващ направи и коментар по програмата за придобиване на два модулни патрулни кораби за ВМС.

„Дали процедурата за корабите отговаря на всички принципи за прозрачност, обективност и конкурентност? Никой ли не го притеснява факта, че от всички партньори от НАТО и ЕС, които бяха поканени, никой не даде оферта за строеж на кораби? И се надявам да се изчисти въпроса, дали има пълно съответствие между параметрите заложени в Проекта за инвестиционен разход и заложеното в договора. Трябва да имаме пълна убеденост, че нещата са така – и във финансово и в оперативно изражение”, каза президентът.

Според Радев, няма дефицит на функции, има дефицит на стратегическо и държавническо мислене по отношение секторите „Сигурност” и „Отбрана”

„И има харчене на парче, което вече е факт. Няма ясна визия как да се изграждат способности съвместими с нашита партньори”, обобщи Радев.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител
Следваща публикация
Правителството предлага нови такси на летище София
55 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 5 октомври 2017 г. доклада на Временната комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Докладът бе представен вчера, но поради липса на време дискусиите бяха оставени за днес.

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Меню