Българин е полетял самостоятелно на F-16

1K прочитания

Майор Стоян Петков е полетял самостоятелно на изтребител F-16. Това става ясно от публикация във Facebook на неговата съпруга. Официално потвърждение на информацията, обаче липсва.

„След един исторически ден за нашето семейство – първият самостоятелен полет на F-16. Ти си нашата гордост, тате! Въпреки всичките неуредици и трудности тук, ти си оставаш нашата скала, на която да се опрем. Гордеем се с теб и те обичаме!”, пише съпругата Уляна Петкова, под снимка на майора.

Публикацията е от 12 октомври 2021 г., но не е ясно кога е станал факт полета.

АЕРО изпрати запитване до пресцентъра на МО за детайли около полета, както и за повече информация до къде е стигнало обучението на групата български пилоти, които се приучават на F-16, но все още няма официален отговор оттам.

Майор Петков е старши на групата от общо четирима летци, която замина за САЩ през юни 2020 г.

Въпреки, че няма официална информация, може да се предположи, че приучването на майора върви в 162-ро изтребително крило на Въздушната национална гвардия на Аризона, което отговаря за обучението на чуждестранни пилоти на F-16. Крилото е базирано край Тусон.

Вероятно в момента майор Петков преминава през т.нар. „transition phase” от обучението си (наречено B-course), в рамките на която той трябва да бъде квалифициран да управлява F-16 във всякакви метеорологични условия денем и нощем.

Тази фаза включва сесии на тренажор, на които се отработват основни аварийни процедури и основите на инструменталното летене на типа. След това следват няколко полета (обикновено четири) на двуместен F-16D, после се преминава на полети на едноместен F-16C. На едноместен изтребител се преминава през още няколко полета (около шест, при част от които инструкторът лети на друг F-16 и наблюдава обучаемия), преди да се стигне до т.нар. „check ride”. В неговите рамки уменията на пилота се проверяват и при успешно преминаване през тази проверка пилотът се смята за квалифициран да лети на F-16.

След това стартират дългото усвояване на бойното използване на типа.

По силата на договора за придобиване на осем изтребителя F-16 Block 70 в САЩ ще бъдат обучени 12 български пилота.

На снимката – Изтребител F-16C от състава на 162-ро изтребително крило

Свързани теми

Предишна публикация
Музеят на авиацията със свободен вход на 16 октомври
Следваща публикация
Приключи летателната тренировка European Spartan Exercise 2021
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министърът на отбраната върна беларусците за нови преговори за ремонта на Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отмени своята заповед, с която избра беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ за изпълнител на поръчката за ремонт на щурмовиците Су-25 и върна процедурите за нов кръг от преговори.

Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС, се провали. Тя е била прекратена със заповед на военният министър от 2 май 2018 г.

Меню