Първият Су-25 направи 100 часа след ремонта

454 прочитания

Първият ремонтиран и модернизиран в Беларус Су-25 от състава на българските ВВС вече е налетял 100 часа. Това се казва в съобщение публикувано на официалния профил на авиобаза Безмер в социалната мрежа Facebook.

На самолет Су-25УБК с борден номер 002, беше завършен 100 часов регламентен преглед от страна на личния състав на Ескадрилата за периодично обслужване и войскови ремонт (еПОВР), самолета беше приет от техническия състав на Ескадрилата за оперативна подготовка на авиационната техника (еОПАТ) и облетян от полковник Милен Димитров, без забележки, се казва в съобщението от Безмер.

Двуместният учебно-боен самолет е бил задействан веднага след това в курса за приучаване на петима млади пилоти. В момента базата участва и в летателните тренировки Тракийска звезда 2021 и Ramstein guard 2021.

Спарката с борден номер 002 бе получен след ремонт в България в края на септември 2020 г. и полетя в началото на октомври. 100 часа за около 10 месеца полети е повече от отлично натоварване за боен самолет в българските ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
От ГЕРБ се заинтересува кой изпълнява инфраструктурните проекти в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Правителството предложи система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване
454 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира „Шабла 2020”

Днес, 8 юни 2020 г. стартират Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“. Това съобщават от ВВС.

ВВС с демонстрация пред Военния комитет на ЕС

Българските ВВС проведоха демонстрация на военни способности пред Военния комитет на Европейския съюз. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., на територията на авиобаза Граф Игнатиево.

Курсанти с първи самостоятелен полет

Между 23 и 26 юли 2018 г., курсантите – летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски“ изпълниха първите си самостоятелни полети на летище Долна Митрополия. Това съобщават от ВВС.

Вторият живот на МиГ-29 в България – част 2

Александър МЛАДЕНОВ продължава да описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на изтребителя МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г.

Меню