Китайският кандидат е дал по-конкурентна оферта за летище Пловдив

15 прочитания

Китайският конгломерат HNA Group е дал по-конкурентна оферта за концесионирането на летище Пловдив. Това съобщава вестник „Капитал”.

Според изданието от тримата първоначални кандидати са отворени офертите само на двама. Третият кандидат, консорциума „Силк роуд Пловдив еърпорт“, не е бил допуснат. Освен китайската компания за концесионирането ще се бори и местното пловдивско обединение „Консорциум Летище Пловдив“, съставено от „Тракия икономическа зона“ и автотранспортната ПИМК.

От отворените през миналата седмица оферти става ясно, че китайският кандидат излиза пред „Консорциум Летище Пловдив“ по два основни критерия – размер на инвестициите и концесионно възнаграждение. Има и разлика в опита на летищен оператор – пловдивският консорциум нямат такъв и са сключили споразумение с държавния оператор „Летище Пловдив“ ЕАД, което им позволи участие в процедурата, докато HNA оперира 16 летища и в групата му влиза и авиокомпания. Това също е потенциален плюс тъй като може да спомогне за разработването на летището, което в момента има доста ограничен брой полети. Китайският кандидат е предложил да пусне полети между Китай и Пловдив три пъти седмично.

С най-голяма тежест при избора е концесионното възнаграждение (40%). Според „Капитал” пловдивското обединение предлага 6% от приходите плаващо концесионно възнаграждение и 120 000 лв. фиксирано на година. Китайският кандидат излиза с оферта също за 6% от приходите и 600 000 лв. на година фиксирано концесионно плащане.

При инвестициите, които са с 35% тежест при оценяването, китайската оферта също е по-голяма. Предложението на китайския кандидат е за €79 млн., а на пловдивските компании – за €65 млн. Двата кандидата ще ползват както собствено, така и банково финансиране.

Едно от задължителните изисквания, заложено от транспортното министерство е да се удебели пистата, за да могат да кацат по-големи самолети. Сега PCN-а (pavement classification number) на летището е 37. Минималният стандарт за широкофюзелажни самолети обаче е 60 PCN, като в условията към концесионерите е заложено именно „да изпълнят мероприятия за повишаване на носимоспособността на настилката до PCN не по-малко от 60“.

Всеки от участниците е предвидил и удължаване на пистата. Китайците искат тя да бъде продължена със 700 m. Тя сега е дълга 2500, трябва да стане 3200, което ще позволи да кацат и да излитат много по-голям набор от големи самолети. Пловдивският кандидат планира 500 m удължаване, като според местните компании това е реално възможното удължаване.

Колкото до терминалите, китайският кандидат предлага от €79 млн. инвестиции €30 млн. да са за изграждането на карго и на пътнически терминал. Желанието да строят пътнически терминал е продиктувано от това, че настоящият не може да се ползва за обслужването на транзитен трафик. Китайските планове са през летището да минават по 1 млн. пътници на година и по 50 000 тона товари. За сравнение – през летище София през 2016 г. са преминали 21 000 тона товари и пощенски пратки.

Пловдивската оферта предвижда на първо време изграждане на карго терминал, а след одобрение на нов генерален план на летището и на още един. Планът на „Консорциум Летище Пловдив“ е след изграждането му да намери специализирана фирма, която да го оперира. Местните компании също се надяват в следващите 10 години летището да достигне 1 млн. пътници, като при достигане на максималния капацитет на настоящия пътнически терминал да се построи още един.

Най-сложната задача обаче е довеждането на пътниците на летище Пловдив, като тази година през него се очаква да минат едва около 80 000 души. Китайският кандидат планира да открие линия между Пловдив и Китай три пъти седмично – два пътнически полета и един товарен. За целта ще трябва да се случат някои промени в двустранната спогодба между България и Китай, тъй като тя предвижда полетите да са между София и Пекин. Така, от една страна, София трябва да се смени с Пловдив, а на другия край не е ясно дали ще бъде Пекин, Гуанджоу, Шанхай или друг голям град. Пътниците щели да дойдат от Русия, Близкия изток и Европа, като китайската компания водила разговори с партньори от авиосектора. Отделно тя е представила на Министерството на транспорта и намеренията на Israel Aerospace Industries да изгражда там хангари за ремонт на самолети.

От другата страна местните компании предвиждат да се привличат авиокомпании със стимули за тях. Подобен опит вече беше направен в Пловдив, като общините от региона създадоха „Фонд за развитие на Летище Пловдив – Южната врата на България“ и така беше доведен нискотарифният превозвач Ryanair. А за да не бъде непозволена помощ, сумата отиваше към дъщерно дружество на Ryanair, което в замяна рекламира региона пред потенциалните пътници. Сега кандидат-концесионерът планира да се включи най-активно във финансирането на тази маркетингова подкрепа.

Летище Пловдив вече претърпя три неуспешни опита за отдаване на концесия. Последният се провали през септември миналата година. Държавата иска да отдаде пловдивското летище на концесия за 35 години.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС се включи в гасене на пожара край село Изворище
Следваща публикация
И днес български Ми-17 гаси в Македония
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пловдивският общински съвет официално поиска летището на града

Общинският съвет на Пловдив взе решение официално решение да поиска от държавата да получи собствеността върху летище Пловдив. Това решение бе взето днес, 2 август 2018 г., на заседание на общинския съвет.

Стартират законови промени заради концесията на летище София

Министерство на транспортна инициира промени в Закона за концесиите с цел разширяване на кръга от потенциални кандидати за концесията на летище София. Предложенията на транспортното ведомство са качени на сайта strategy.bg за обществено обсъждане.

Авиокаст: Епизод 24

От контрабандни полети на малка височина през българо-турската граница, през статистиката за 2022 г. и…
Меню