Пловдивският апелативен съд даде перона на летище Пловдив на частна фирма

19 прочитания

Апелативният съд в Пловдив е отсъдил, че целият перон на летище Пловдив трябва да е в ръцете на частното дружество „Летище Пловдив” АД и е отхвърлил жалбата на държавата за това, че перона неправомерно е влязъл в частно владение. Това съобщава пловдивския сайт Trafficnews.

Държавата води дело, с което иска да си върне собствеността върху част от терените и имотите на територията на летище Пловдив, които в момента са в ръцете на частното дружество „Летище Пловдив” АД. Съдът вече отхвърли жалбата на първа инстанция, а сега я отхвърля и на втора.

С решението, обаче съдът признава, че практическия целият перон, който е с площ 109 182 m2 трябва да е собственост на частното дружество. Това е така, защото старият перон на летището е бил неин, а след ремонта и разширяването от 2009 г. не се създал нов обект, а се е разширил стария. Въпреки, че перонът е частен, земята под него е държавна собственост.

Държавата предстои да обжалва на последната възможна инстанция – Висшия касационен съд.

Драмата около летище Пловдив датира от 1995 г., когато се създава дружеството „Летище Пловдив” АД. Държавата влиза в него с апортна вноска от сгради и техника, като първоначално притежава 55% от капитала. През годините, обаче дялът ѝ се стопява след редица процедурни хватки с увеличаване на капитала и в момента тя е маноритарен акционер.

През 2015 г. се взима решение за спиране плащането на наем на „Летище Пловдив” АД и да започне съдебна битка за разрешаване на абсурдите около собствеността на част от имотите в рамките на летището. Позицията на държавата е, че перона и други обекти, са влезли неправомерно в активите на „Летище Пловдив” АД.

Ако държавата загуби спора и на последна инстанция, то частното дружество може да заведе дело за пропуснати ползи. Последно то искаше наем от 140 000 лв. месечно за перона и сградите. Това от своя страна може да се превърне в сериозна пречка за бъдещето концесиониране на летището.

В същото време кметът Иван Тотев заяви, че Община Пловдив прави стъпка назад в намеренията си за взимане на летището след новите обстоятелства. Въпреки че решението на апелативните магистрати не е окончателно, от администрацията вероятно ще се откажат от заявеното си искане за пловдивския аеропорт.

През август 2018 г. пловдивската община официално поиска от държавата да ѝ се прехвърли собствеността на пловдивското летище. Междувременно бе прекратена и процедурата за отдаване на концесия.

Свързани теми

Предишна публикация
Офертите за новия изтребител са оценени, но резултатите няма да се обявяват
Следваща публикация
От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пловдивският общински съвет официално поиска летището на града

Общинският съвет на Пловдив взе решение официално решение да поиска от държавата да получи собствеността върху летище Пловдив. Това решение бе взето днес, 2 август 2018 г., на заседание на общинския съвет.

Класираният на второ място за концесията на летище Пловдив протестира срещу спирането на процедурата

Класираният на второ място в процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив посрещна новината, че новият министър на транспорта Росен Желязков ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесията, с изненада и разочарование. Това съобщава пловдивският сайт TrafficNews.bg

Меню