Пловдивският апелативен съд даде перона на летище Пловдив на частна фирма

19 прочитания

Апелативният съд в Пловдив е отсъдил, че целият перон на летище Пловдив трябва да е в ръцете на частното дружество „Летище Пловдив” АД и е отхвърлил жалбата на държавата за това, че перона неправомерно е влязъл в частно владение. Това съобщава пловдивския сайт Trafficnews.

Държавата води дело, с което иска да си върне собствеността върху част от терените и имотите на територията на летище Пловдив, които в момента са в ръцете на частното дружество „Летище Пловдив” АД. Съдът вече отхвърли жалбата на първа инстанция, а сега я отхвърля и на втора.

С решението, обаче съдът признава, че практическия целият перон, който е с площ 109 182 m2 трябва да е собственост на частното дружество. Това е така, защото старият перон на летището е бил неин, а след ремонта и разширяването от 2009 г. не се създал нов обект, а се е разширил стария. Въпреки, че перонът е частен, земята под него е държавна собственост.

Държавата предстои да обжалва на последната възможна инстанция – Висшия касационен съд.

Драмата около летище Пловдив датира от 1995 г., когато се създава дружеството „Летище Пловдив” АД. Държавата влиза в него с апортна вноска от сгради и техника, като първоначално притежава 55% от капитала. През годините, обаче дялът ѝ се стопява след редица процедурни хватки с увеличаване на капитала и в момента тя е маноритарен акционер.

През 2015 г. се взима решение за спиране плащането на наем на „Летище Пловдив” АД и да започне съдебна битка за разрешаване на абсурдите около собствеността на част от имотите в рамките на летището. Позицията на държавата е, че перона и други обекти, са влезли неправомерно в активите на „Летище Пловдив” АД.

Ако държавата загуби спора и на последна инстанция, то частното дружество може да заведе дело за пропуснати ползи. Последно то искаше наем от 140 000 лв. месечно за перона и сградите. Това от своя страна може да се превърне в сериозна пречка за бъдещето концесиониране на летището.

В същото време кметът Иван Тотев заяви, че Община Пловдив прави стъпка назад в намеренията си за взимане на летището след новите обстоятелства. Въпреки че решението на апелативните магистрати не е окончателно, от администрацията вероятно ще се откажат от заявеното си искане за пловдивския аеропорт.

През август 2018 г. пловдивската община официално поиска от държавата да ѝ се прехвърли собствеността на пловдивското летище. Междувременно бе прекратена и процедурата за отдаване на концесия.

Свързани теми

Предишна публикация
Офертите за новия изтребител са оценени, но резултатите няма да се обявяват
Следваща публикация
От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив

Министърът на транспорта Росен Желязков, който бе назначен преди три седмици, ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив. Това съобщиха от транспортното ведомство днес, 4 октомври 2018 г.

Неясноти около концесията на летище Пловдив

Изтекъл ли е срокът за подписване на договора за концесия на летище Пловдив или не е? На този въпрос все още не е получен ясен отговор, въпреки разнопосочната информация, която се върти в общественото пространство.

Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец

С един месец е удължен срока за подписване на договора за концесията за Летище Пловдив между Министерството на транспорта и консорциума между „Хайнан груп“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. Това съобщават от БНР.

Отдаването на концесия на летище Пловдив продължава

Процедурата по отдаване на концесия на летище Пловдив продължава с двама кандидати. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на третия кандидат ДЗЗД „Силк роуд Пловдив еърпорт“ със свое решение от 1 март 2018 г.

Бъдещите концесионери на летище Пловдив се срещнаха с министър Московски

Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище Пловдив в по-кратки срокове от предвидените в концесията. Това стана ясно по време на днешната среща между министъра на транспорта Ивайло Московски и представители на Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест. Това съобщиха от транспортното ведомство.

Меню