Стартират законови промени заради концесията на летище София

656 прочитания

Министерство на транспортна инициира промени в Закона за концесиите с цел разширяване на кръга от потенциални кандидати за концесията на летище София. Предложенията на транспортното ведомство са качени на сайта strategy.bg за обществено обсъждане.

Предложенията за промяна в закона са по три линии – за безкрайната солидарна отговорност, обезщетенията при прекратяване на концесионния договор, начина на разрешаване на спорове между страните по концесионния договор.

Според сега действащият закон, който бе приет в началото на 2018 г., всички участници в един консорциум носят безкрайна отговорност в него, независимост от дялът им. Проблемни са и текстовете за дължимите обезщетения при предсрочно прекратяване на концесията. Сега действащата формула за тяхното изчисляване е практически неприложима. Изчиства се и евентуалния казус с възникване на спор между държавата и концесионера и се предлага тези спорове да се решават в арбитражен съд.

В мотивите си Министерство на транспорта посочва, че тези проблемни моменти са създавали несигурност и са били изтъквани, като потенциално проблемни области за евентуалните кандидати за концесията на летище София.

Последното удължаване на срока за концесията – от 5 февруари на 3 април, бе направено основно с идеята да се даде достатъчно време на държавата да коригира проблемните моменти в Закона за концесиите.

Общественото обсъждане на предлаганите промени е до 22 февруари, след което законовите промени трябва да се вкарат в Народното събрание за осбъждане в ресорните комисии и гласуване в пленарна зала. Не е ясно дали това може да стане факт до началото на април, но транспортният министър Росен Желязков вече каза, че е възможно срокът за подаване на оферти да бъде удължен още веднъж.

До момента има трима официално обявени кандидати – Manchester Airports Group заедно с Beijing Construction and Engineering Group International, операторът на летището в Барселона – AENA aeropuertos, в партньорство с австралийския фонд First State, и индийската инфраструктурна компания GMR Group. Очаква се поне още двама или трима кандидати.

Свързани теми

Предишна публикация
PC-9M борд 665 се върна след основен ремонт в Швейцария
Следваща публикация
Стартира пролетната кампания за набиране на ръководители на въздушното движение
656 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Избраха концесионер на летище Пловдив

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ е определен за концесионер на летище Пловдив след проведена процедура. С решението си правителството упълномощава министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Удължиха срока за подаване на оферти за концесиониране на летище София

Министърът на транспорта Росен Желязков е подписал решение, с което удължава срока за подаване на оферти за концесионирането на летище София с един месец до 22 ноември 2018 г. Това съобщиха днес, 2 октомври, от Министерство на транспорта.

Половин милион пасажери за летище София през март

През третия месец на 2018 г. летище София е обслужило над половин милион пътници (556 088), което е увеличение от 7,8% спрямо същия месец на миналата година. Това съобщават от столичното летище.

Ryanair с 3 млн. пасажера на летище София

Летище София и Ryanair отбеляза 3 милиона пътници на авиокомпанията в България. Най-много са преминалите през летище София – 2,6 млн. за период от последните две години. Това съобщиха от софийското летище.

Меню