Silver Airways заяви 50 броя ATR 42

20 прочитания

Американската регионална авиокомпания Silver Airways постигна споразумение за придобиване на 50 турбовитлови самолета ATR 42-600. Машините ще заместят сега използвания флот от Saab 340B.

Споразумението Silver Airways е за 20 твърди поръчки и за запазване на 30 опции за 46-местния регионален турбовитлов самолет. По каталожни цени сделката е на стойност $1,1 млрд.

От авиокомпанията заявяват, че сделката ще им помогне сериозно да разширят мрежата си на полети от Флорида до Карибите и Югоизточните части на СЩА.

Първите четири ATR 42 още в края на тази година, а останалите 16 ще бъдат получени до началото на 2020 г. Авиокомпанията има възможност да конвертира част от поръчките в по-големия модел ATR 72-600.

Поръчаните ATR 42 са в конфигурация с 46 места и ще заместят сега използваните 21 броя Saab 340B, които са в конфигурация с 34 места. Тяхната средна възраст е 19,5 години.

Това е първата продажба на европейския самолетостроител ATR в САЩ за последните 20 години. През 90-те в Съединените щати се наблюдава бум на регионалните джетове, което изяжда пазара на турбовитловите машини. Освен това през 1994 г. при катастрофа с ATR 72 загиват 68 души, което се отразява зле на продажбите на модела.

Сделката със Silver Airways може да се окаже първия признак за завръщането на ATR на американския пазар.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел спря полетите с AH-64 след катастрофа
Следваща публикация
Словакия прие първите си UH-60M
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гигантските сделки на Airbus и Boeing с Иран се провалиха

Многомилиардните сделки за продажба на пътнически самолети в Иран, които Airbus и Boeing се надяваха да реализират, са практически провалени. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и фактически отново въведе икономически санкции.

ATR се похвали с добра година

Европейският производител на турбовитлови регионални самолети ATR се похвали с упешна 2017 г. и отбеляза сериозно нарастване на поръчките и стабилни нива на доставки на готови самолети за крайните си клиенти.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

FedEx купува карго версия на ATR 72-600

Американската авиокомпания FedEx Express, която е част от куриерската империя на FedEx, заяви, че ще купи карго версията на турбовитловия регионален самолет ATR 72-600, с което фактически стана стартов клиент на типа.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

ATR със спад в поръчките за 2016 г.

Европейският производител на турбовитлови самолети ATR отбелязва сериозен спад в поръчките. За миналата 2016 г. компанията е инкасирала едва 36 поръчки, на фона на 76 през 2015 г.

Меню