Словакия прие първите си UH-60M

22 прочитания

Словашките ВВС прие на въоръжение своите първи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това стана на церемония в авиобаза Прешов на 3 август 2017 г.

Реално двата вертолета пристигнаха в страната в края на юни 2017 г., но едва сега се приемат реално на въоръжение.

Словакия избра UH-60M за нов транспортен вертолет през януари 2015 г. след вътрешна селекция между няколко различни типове вертолети произвеждани в Европа и САЩ. Според доклада на словашките МО UH-60M е най-подходящ за страната.

Поръчани са девет броя UH-60M на цена от $261 млн. В стойността на сделката влиза и логистика и обучение на летателен и технически състав. През 2018 г. трябва да бъдат доставени още два вертолета, а останалите пет ще дойдат през 2019 г.

Машините ще служат във Вертолетното крило на словашките ВВС, което е разположено в Прешов. В момента има четири обучени екипажа за новите вертолети, а до края на годината трябва да се добавят още два.

Словашките ВВС до момента експлоатираха само Ми-17. Флотът от този тип машини ще бъде пенсиониран постепенно в следващите години. Словакия държи и опции за още девет броя UH-60M, но не е ясно дали те ще бъдат изпълнени някога.

Това са фактически първите нови летателни апарати, които Словакия купува за своите ВВС от 20 години насам. В периода 1994 – 1996 г. са доставени 14 нови МиГ-29, а целият останал авиопарк е наследство от Чехословакия.

Свързани теми

Предишна публикация
Silver Airways заяви 50 броя ATR 42
Следваща публикация
Пасажерите не са готови за безпилотни самолети
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша купува AW101

Полша ще подпише договор с Leonardo Helicopters за покупката на тридвигателните вертолети AW101, които ще се използват от полските ВМС за борба с противникови подводници.

Ми-171А2 получи типов сертификат в Русия

Последният вариант на Ми-8 за гражданско използване, означен Ми-171А2, получи своя типов сертификат днес, 17 август 2017 г. Издаден от новата руска организация за сертифициране авиационна техника „Росавиация“, той позволява на Ми-171А2 да постъпи в търговска експлоатация в конвертируем вариант.

Меню