Словакия прие първите си UH-60M

25 прочитания

Словашките ВВС прие на въоръжение своите първи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това стана на церемония в авиобаза Прешов на 3 август 2017 г.

Реално двата вертолета пристигнаха в страната в края на юни 2017 г., но едва сега се приемат реално на въоръжение.

Словакия избра UH-60M за нов транспортен вертолет през януари 2015 г. след вътрешна селекция между няколко различни типове вертолети произвеждани в Европа и САЩ. Според доклада на словашките МО UH-60M е най-подходящ за страната.

Поръчани са девет броя UH-60M на цена от $261 млн. В стойността на сделката влиза и логистика и обучение на летателен и технически състав. През 2018 г. трябва да бъдат доставени още два вертолета, а останалите пет ще дойдат през 2019 г.

Машините ще служат във Вертолетното крило на словашките ВВС, което е разположено в Прешов. В момента има четири обучени екипажа за новите вертолети, а до края на годината трябва да се добавят още два.

Словашките ВВС до момента експлоатираха само Ми-17. Флотът от този тип машини ще бъде пенсиониран постепенно в следващите години. Словакия държи и опции за още девет броя UH-60M, но не е ясно дали те ще бъдат изпълнени някога.

Това са фактически първите нови летателни апарати, които Словакия купува за своите ВВС от 20 години насам. В периода 1994 – 1996 г. са доставени 14 нови МиГ-29, а целият останал авиопарк е наследство от Чехословакия.

Свързани теми

Предишна публикация
Silver Airways заяви 50 броя ATR 42
Следваща публикация
Пасажерите не са готови за безпилотни самолети
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 15

На фона на ескалиращата война в Украйна след руската инвазия там, усилено се заговори за…

Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters

В Унгария ще бъде построен завод на европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Споразумение за това е било подписано този понеделник, 17 декември 2018 г., съобщава унгарската информационна агенция MTI.

Черна гора получи първия си Bell 412

Военновъздушните сили на Черна гора получиха първия си вертолет Bell 412. Машината е част от договор, който бе подписан през януари тази година.

Словакия избра F-16V

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

Меню