Tejas продължава да се бави

20 прочитания

Индийското МО призна за нови сериозни забавяния в производството на лекия еднодвигателен изтребител Tejas, предназначен за ВВС на страната. Това съобщава IHS Jane’s.

Според официално съобщение на индийското МО до момента държавната самолетостроителна компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) е доставила точно четири броя Tejas в рамките на сключения през 2005 г. договор за 40 машини. Този договор трябваше да бъде изпълнен до 2017 г.

Въпросните четири изтребителя са част от първата партида от 20 самолета, които ще са с ограничени бойни възможности, докато пълните способности на Tejas ще бъдат разгърнати в следващите 20 машини.

Според МО на Индия, 12 броя Tejas се намират в производство, като други четири от първата партида трябва да бъдат одобрени за сглобяване. Производството на следващите 20 броя не е започнало, нито е одобрявано.

Индийското МО твърди, че HAL е започнал да прилага мерки за ускоряване на производството, което да позволи сглобяването на 16 изтребителя годишно, а не на едва осем, както в момента, плюс построяване на втора линия за крайно сглобяване.

HAL освен това се опитва да оптимизира процесите на сглобяване, като намалява частите, които се използват в Tejas и по такъв начин се намалява времето за производство и доставка.

Проектът за създаване на Tejas стартира още през 1983 г., а първият прототип полита през януари 2001 г. Формално изтребителят е приет на въоръжение през януари 2015 г., но проблеми в производството му спъват доставката на големи количества от него.

Индийските ВВС са поръчали 40 броя от базовата конфигурация Mk. 1 и още 83 от подобрената Mk. 1A. Планира се типът да бъде на въоръжение в 14 строеви ескадрили на ВВС на Индия.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се снимки на нова китайска крилата ракета
Следваща публикация
Унгария получи ремонтирани в Русия Ми-17
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаките си по президента Румен Радев и директно го обвини, че саботира модернизацията на въоръжените сили, като Цветанов не пропусна да промотира отново F-16. Това направи той днес, 20 април 2018 г. в сутрешния блок на bTV.

Индия се оттегля от FGFA

Индия се оттегля от програмата FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), в рамките на която трябваше да се създаде индийски вариант на руския изтребител от следващо поколение Су-57 (Т-50). Това съобщава индийския вестник Business Standard.

Гърция получи своя първи Rafale

Първият многоцелев изтребител Rafale, предназначен за гръцките ВВС, бе тържествено предаден на церемония във френската…

Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon

Катарското правителство подписа договор с BAE Systems за доставката на 24 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Това стана днес, 10 декември 2017 г., а договорът е на стойност £6 млрд. (около €6,9 млрд.).

Меню