Гърция вероятно ще модернизира под 100 F-16

36 прочитания

Броя на модернизираните гръцки изтребители F-16 вероятно ще бъде под 100. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на Гърция Димитрис Витсас, цитиран местни медии.

Витсас е заявил, че конкретните преговори със САЩ за модернизацията на гръцките F-16 ще започнат след 2 ноември 2017 г., когато се очаква потенциалната сделка да бъде одобрена от Конгреса на САЩ. Витсас, обаче е подчертал, че се очаква в модернизацията да бъдат вложени не повече от €1 – 1,1 млрд. ($1,17 – 1,29 млрд.), а не $2,4 млрд., както е записано в съобщението на американската страна.

Гръцкото правителство бе подложено на сериозни критики, включително и от опозиционните партии за влагането на подобни средства в модернизация на изтребителната авиация при непрозрачна процедура, предвид тежкото икономическо положение на страната.

Витсас е заявил, че количеството на изтребители, които ще бъдат модернизирани в крайна сметка ще бъде около 85 до 95 машини, а точната конфигурация при модернизацията им ще подлежи на преговори.

„В момента разполагаме със 153 изтребителя F-16. Ще трябва да решим колко броя да модернизираме, как точно да ги модернизираме и какво да правим с немодернизираните самолети. Ще се опитаме да достигнем до максимално добри условия по време на преговорите”, заявява Витсас.

Витсас е отбелязал, че гръцките ВВС имат спешна нужда от обновяване и гръцкото МО ще направи всичко възможно до 2019 г. да има вече модернизирани F-16, а цялата програма да приключи до 2023 – 2024 г.

Миналата седмица Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ съобщи за потенциална сделка за модернизация на 123 от гръцките F-16 до стандарта F-16V.

Свързани теми

Предишна публикация
РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29
Следваща публикация
F-35 страда от липса на резервни части и бавни ремонти
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16

Министерски съвет прие доклад за преговорите по покупката на осем F-16C/D Block 70 и даде мандат за подписването на четири договора свързани с придобиването на изтребителите, които ще са на обща стойност $1,256 млрд. (2,2 млрд. лева). Това стана на правителствено заседание проведено днес, 10 юли 2019 г.

Премиерът обвърза преговорите за F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ, но почти веднага се отрече от думите си

Премиерът Бойко Борисов обвърза преговорите за доставката на F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ и в типичен него стил, само минута по-късно се отметна от тази си позиция. Това стана днес, 29 април 2019 г.

Graf Tech MiG-29 bulaf

Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение

Летателната дейност на екипажите на самолети МиГ-29, носещи бойно дежурство, се провежда регулярно с цел поддържане на подготовката и носене на непрекъснато бойно дежурство. Това се казва в съобщение на МО, публикувано днес, 24 април 2020 г.

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Меню