Гърция вероятно ще модернизира под 100 F-16

37 прочитания

Броя на модернизираните гръцки изтребители F-16 вероятно ще бъде под 100. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на Гърция Димитрис Витсас, цитиран местни медии.

Витсас е заявил, че конкретните преговори със САЩ за модернизацията на гръцките F-16 ще започнат след 2 ноември 2017 г., когато се очаква потенциалната сделка да бъде одобрена от Конгреса на САЩ. Витсас, обаче е подчертал, че се очаква в модернизацията да бъдат вложени не повече от €1 – 1,1 млрд. ($1,17 – 1,29 млрд.), а не $2,4 млрд., както е записано в съобщението на американската страна.

Гръцкото правителство бе подложено на сериозни критики, включително и от опозиционните партии за влагането на подобни средства в модернизация на изтребителната авиация при непрозрачна процедура, предвид тежкото икономическо положение на страната.

Витсас е заявил, че количеството на изтребители, които ще бъдат модернизирани в крайна сметка ще бъде около 85 до 95 машини, а точната конфигурация при модернизацията им ще подлежи на преговори.

„В момента разполагаме със 153 изтребителя F-16. Ще трябва да решим колко броя да модернизираме, как точно да ги модернизираме и какво да правим с немодернизираните самолети. Ще се опитаме да достигнем до максимално добри условия по време на преговорите”, заявява Витсас.

Витсас е отбелязал, че гръцките ВВС имат спешна нужда от обновяване и гръцкото МО ще направи всичко възможно до 2019 г. да има вече модернизирани F-16, а цялата програма да приключи до 2023 – 2024 г.

Миналата седмица Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ съобщи за потенциална сделка за модернизация на 123 от гръцките F-16 до стандарта F-16V.

Свързани теми

Предишна публикация
РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29
Следваща публикация
F-35 страда от липса на резервни части и бавни ремонти
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нигерия се готви да получи JF-17

Нигерийските ВВС се готви да готвят да получат първите три леки еднодвигателни изтребители JF-17. Това…

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Меню