САЩ взима нови стъпки за изхвърляне на Турция от програмата F-35

1K прочитания

САЩ взима нови стъпки които ще доведат до пълното изваждане на Турция от програмата F-35. Това съобщава днес, 7 юни 2019 г., Defense News.

Стъпките на САЩ, в които влиза спиране на обучението на турски персонал и планиране на изваждане на турската индустрия от проекта, бяха оповестени в писмо на американския секретар по отбраната Патрик Шанахан до турския му колега Хулуси Акар. Писмото е било изпратено на 6 юни 2019 г.

Първото действие, което САЩ предприема в тези начертани рамки е спирането на обучението на всички турски пилоти, техници и инженери, както и автоматичното изключване на Турция от всички конференции за обмяна на опит при експлоатацията на F-35.

Считано от 31 юли 2019 г., целият турски военен персонал, който се намира в САЩ по линия на програмата F-35 ще бъде помолен да напусне страната. В момента през различни етапи на обучение преминават четирима летци и 38 души технически персонал. Освен това, в авиобаза Люк има двама турски инструктори на F-35, които също няма да мога да продължат работата си.

Освен това Пентагона предупреждава, че започва стъпки по намиране на алтернативни доставчици на компоненти за F-35, вместо няколко десетки турски компании, сред които Turkish Aerospace Industries, Roketsan and Tusas Engine Industries.

В момента турски компании произвеждат 937 компонента, от които около 400 се произвеждат само от турски компании, докато за другите имат алтернативни доставчици.

Според писмото на Шанахан, още през 2020 г. турските компании вече няма да получават заявки за работа по програмата F-35.

В писмото си, Шанахан подчертава, че основният проблем за Турция е придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400, като отново е било заявено, че страната няма да получи нито един F-35, докато планира да придобие С-400.

Покупката на С-400, обаче е повода за влошаване на отношенията между двете страни и споровете им са от много по-глобален геополитически мащаб.

Турция планира да купи поне 100 F-35A плюс още около 20 F-35B.

Свързани теми

Предишна публикация
Български и сръбски МиГ-29 се готвят да стрелят на Шабла
Следваща публикация
Сръбски МиГ-29 пристигнаха в Граф Игнатиево
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първите произведени F-35B ще трябва да се подменят около 2026 г.

Първите произведени изтребители от пето поколение F-35B ще трябва вероятно да се подменят, тъй като ще са достигнали до края на жизнения си цикъл по отношение на часове във въздуха. Това се казва в доклад за състоянието на програмата F-35, който се цитира от Aviation Week.

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Турция няма намерение да се отказва, нито от С-400, нито от F-35

Турция няма намерение да се отказва от покупката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400, нито от покупката на изтребителите от следващо поколение F-35. Това е заявил турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от местни медии.

Меню