„Хели ер” с нова спасителна акция

12 прочитания

Българският авиационен оператор „Хели ер” днес, 10 август 2017 г., извърши нова спасителна акция в българските планини. Този път бе спасен ранен парапланерист във Витоша.

Парапланеристът е паднал в района на връх Ярловски Купен. Той е бил сам, но е успял да се свърже по радиото и да съобщи за инцидента и да каже, че е паднал по гръб има болки и не може да се изправи, като му е трудно да прецени дали е наранен гръбнакът му или става въпрос за нараняване на ребрата.

За спасяването на парапланериста е вдигнат вертолет AW109 на „Хели ер”. Поради сложното място на инцидента и липсата на площадка за кацане, пострадалият е бил вдигнат на борда с лебедка.

Парапланеристът след това е бил откаран в столичната МБАЛ „Света Анна“, която е оборудвана с вертолетна площадка точно до спешното си отделение. Не се съобщава състоянието на пострадалия.

Само преди 10 дни „Хели ер” извърши подобна спасителна акция в Пирин. Авиокомпанията оперират с два вертолета AW109K-2 предназначени за медицинска евакуация и мисии по търсене и спасяване.

Свързани теми

Предишна публикация
Нова спасителна акция за „Хели ер”
Следваща публикация
Концесията на летище Пловдив ще се забави заради обжалване
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Правителството заговори за пренасочване на военни вертолети към медицински и противопожарни задачи

Премиерът Бойко Борисов заговори за пренасочване на военни вертолети към изпълнение на медицински и противопожарни задачи. Това заяви той на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 18 януари 2018 г.

Меню