Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

10 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

„По отношение на новите изтребители сме направили промяна. В предишния проект за инвестиционен разход с говореше за осем самолета, а сега сме записали минимум осем, защото има опции при преговорите бройката да стане девет, десет, но няма да влизам в подробности за предварителни разговори, които сме водили и сме получавали предложения. Нашата амбиция е да снабдим българската авиация с нови изтребители, за да могат да изпълняват в пълен обем своите ангажименти”, разяснява военният министър.

От думите му не става ясно, с кого са водени тези „предварителни разговори”, но най-вероятно става въпрос за употребяваните F-16 от Израел. Хърватска успя да се договори 12 употребявани израелски F-16C/D произведени във втората половина на 80-те години на миналия век, за около €420 млн. Това значи, че България със сигурност може да си позволи повече от осем самолета от Израел, при бюджет от около €770 млн. и предвид, че трябва да бъде купено въоръжение.

Не трябва да се забравя, че напоследък лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов яростно лобира в публичното пространство за F-16. Всичко това повдига въпроси, до колко бъдещият конкурс ще бъде обективен и без политически натиск.

„Днес говорихме с премиера за двата проекта за модернизация на българската армия, които сме внесли за одобрение в Министерски съвет. А именно, за новата бронирана машина и за новите изтребители. Те са в момента на междуведомствено съгласуване и тече двуседмичния срок. Не на утрешното заседание, а на следващото ще ги гласуваме, ако всички колеги са изработили позициите на своите ведомства”, каза още министър Каракачанов.

Така министърът на отбраната потвърди, че на заседанието на 9 май 2018 г. ще бъдат гласувани двата инвестиционни проекта. След това, предстои тяхното гласуване в Народното събрание.

Каракачанов бе запитан дали ще бъдат взети нови или употребявани изтребители, на което той отговори така:

„На всяка страна, която е проявила интерес, или в първия конкурс, или след това, ще изпратим запитване за нова или втора ръка машина. Приоритетно е цената”

По-късно той добави, че през 2017 г. един от самолетите, които ни е предлаган е бил по-стар от изтребителите МиГ-29, които имаме. Министърът има предвид употребяваните F-16 MLU, които са произведени през 1983 – 1984 г.

„Аз такова нещо не мога да подпиша”, коментира Каракачанов.

Той заяви за пореден път, че паралелно с покупката на нов изтребител, ще се инвестира в поддръжката на МиГ-29, Су-25, Ми-17 и Ми-24. Той подчерта, че Ми-17 са изключително полезни и много успешно изпълняват функции по гасене на пожари, като се работи за ремонт на още един вертолет от този тип.

Позицията на министъра на отбраната бе подкрепена от министъра на финансите Владислав Горанов:

„Военните искат нови играчки, но ние от Министерство на финансите смятаме, че първо трябва да се използва целия ресурс на техниката, с която разполагаме сега. Въпреки натиска от НАТО! Това важи и за въздухоплавателните средства. Не трябва да робуваме на това, че трябва да изхвърлим цялото старо въоръжение и да ползваме само ново въоръжение, произведено от страни членки на НАТО. Разбира се, това не значи, че няма да купуваме и нова техника”

Министър Каракачанов каза още, че е направена междуведомствена работна група, в която МО заедно с финансовото министерство и Министерство на здравеопазването, се разглежда идеята два вертолета AS 532 Cougar да се използват за медицински цели. Единият да е в Северна България, другият в Южна България.

„Като да се знае, че два от вертолетите са на разположение само за спешни медицински случаи и да може да се реагира много по-бързо”, каза министърът на отбраната.

Идеята част от военните вертолети да се използват за парацивилни задачи изникна в устата на премиера Борисов още през през миналия декември и от думите на министър Каракачанов излиза, че по нея се работи, поне на ниво работни групи. Остава въпросът, до колко използването на два вертолета Cougar ще е достатъчно за ефективното покриване на цяла България и каква ще е цената за експлоатация на тези преквалифицирани в медицински вертолети.

„Аз питам г-жа Нинова, къде вижда тъмната страна в моето ведомство. Казах, че ще работя без посредници и го направих. Такъв ще бъде и договорът за Су-25, защото така е по-евтино за българина. Когато БСП е управлявала, дали самостоятелно, дали в коалиция, всичко е минавало през посредници – и Cougar, и Spartan. Не е незаконно да използваш посредници, въпросът е, кое е по-изгодно за държавата. И се чудя, кое е тъмната страна в моето ведомство – че се опитвам да спестя някой лев на българския данъкоплатец, примерно, че съм спестил едни 20 – 30 млн. от договора за МиГ-29?”, коментира Каракачанов яростните критики на лидера на БСП, отправени по-рано днес.

Свързани теми

Предишна публикация
Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия
Следваща публикация
САЩ блокира експорта на френски крилати ракети за Египет
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бъдещето на българските Су-25

Белоруската компания „558-ми авиоремонтен завод“ („558 АРЗ“) и Министерството на отбраната са сключили на 28 ноември 2018 г. рамково споразумение (изходящ номер УД-12-95/28.11.2018) за възстановяване на летателната годност на Су-25. Какво ще представляват дейностите, които компанията ще извърши по българските машини и какво ще е бъдещето на щурмовия самолет в родните ВВС?

Министър Каракачанов заподозря УКРИНМАШ в опит за саботаж

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи действията на украинската държавна компания УКРИНМАШ, като опит за саботаж. Това каза той днес, 20 декември 2017 г., по време на брифинг за медиите в МО.

Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80

Секретарят (министърът) по отбраната на САЩ Джим Матис е заповядал процентът боеготова бойна авиационна техника да достигне 80, до края на септември 2019 г. Това съобщава Defense News.

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

МС не разгледа проекта за нов изтребител

Министерски съвет не разгледа, на заседанието си от днес, 9 май 2018 г., инвестиционния проект за покупка на нов боен самолет за ВВС. Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, това е станало заради отсъствието на финансовия министър.

Меню