Зам.-председателя на „Комисията “Gripen” имал все повече въпроси

23 прочитания

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който е и заместник-председател на „Комисията „Gripen“, имал все повече въпроси около процедурата за покупка на нов изтребител и изразява тревожност по някои от темите, които се проучват от т.нар. „Комисия “Gripen”. Това казва той пред вестник „Българска армия”.

„Във временната Комисия „Грипен” колкото повече четем документите, предоставени ни от МО, и изслушваме поканените в комисията, толкова повече въпроси изникват относно цялостния начин на избор и по целесъобразността на критериите. Тревожно е, че в критериите за оценка не е включено индустриалното и военнотехническото сътрудничество, както и сигурността на доставките – какъв трансфер на технологии ще има обратно към България, как ще си върнем част от парите, ще имаме ли помощ по изграждане на способности”, заявява Гаджев.

Депутатът още казва, че липсва анализ за положителния и отрицателния опит при големите ни оръжейни сделки през последните 15-ина години, грешките и позитивите в този опит. Според него е било грешка премахването на текущия контрол по придобиването на нов изтребител чрез направляващия орган, ръководен от зам.-министър на МО, чийто екип представлявал военнотехническата и цивилната експертиза е било грешка.

„Нямаме и обяснение как от 700 млн. лв. през 2012-а и 850 през 2014-а сме стигнали до 1,5 млрд. лв. през 2016-а за закупуване на изтребител. И продължаваме да искаме неща, за които
сме имали оферти за двойно по-малко пари”, казва депутатът, който бе член и на предишния парламент и съответно е гласувал Инвестиционния проект за изтребителя, в който е заложен въпросния бюджет.

Гаджев казва, че след отговарянето на тези въпроси комисията ще реши дали се подкрепя или не придобиването на нови изтребители. Не става ясно в какво ще се изрази неподкрепянето, но най-вероятно ще се състои в парламентарно решение за спиране на проекта.

„Комисията „Gripen” ще възстанови работата си след края на парламентарната ваканция.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев разкритикува инвестициите в МиГ-29 за сметка на новия изтребител
Следваща публикация
Второкурсниците в Долна Митрополия завършиха семестриално
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на четвъртото си заседание

На 7 септември 2017 г. Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет проведе своето четвърто заседание, на което изслуша бившия заместник-министър на отбраната Иван Иванов и анализ на методиките за оценка на офертите изготвени от експерта Венелин Георгиев.

Офертата за нови F-16 е 300 млн. лева над бюджета ни?

Офертата за осем новопроизведени изтребители F-16V надхвърля бюджета на България за покупка на нови бойни самолети с близо 300 млн. лева. Това съобщава информационният сайт „Офнюз”, позовавайки се на правителствени източници.

Политико-военна група, назначена от премиера, ще избере реално новия изтребител

Новият боен самолет за българските ВВС ще бъде избран от „политико-военна група”, която ще бъде назначена от премиера Бойко Борисов. Това се чете в отговора на парламентарен въпрос министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Антон Тодоров: Gripen е една играчка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

Меню