Зам.-председателя на „Комисията “Gripen” имал все повече въпроси

21 прочитания

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който е и заместник-председател на „Комисията „Gripen“, имал все повече въпроси около процедурата за покупка на нов изтребител и изразява тревожност по някои от темите, които се проучват от т.нар. „Комисия “Gripen”. Това казва той пред вестник „Българска армия”.

„Във временната Комисия „Грипен” колкото повече четем документите, предоставени ни от МО, и изслушваме поканените в комисията, толкова повече въпроси изникват относно цялостния начин на избор и по целесъобразността на критериите. Тревожно е, че в критериите за оценка не е включено индустриалното и военнотехническото сътрудничество, както и сигурността на доставките – какъв трансфер на технологии ще има обратно към България, как ще си върнем част от парите, ще имаме ли помощ по изграждане на способности”, заявява Гаджев.

Депутатът още казва, че липсва анализ за положителния и отрицателния опит при големите ни оръжейни сделки през последните 15-ина години, грешките и позитивите в този опит. Според него е било грешка премахването на текущия контрол по придобиването на нов изтребител чрез направляващия орган, ръководен от зам.-министър на МО, чийто екип представлявал военнотехническата и цивилната експертиза е било грешка.

„Нямаме и обяснение как от 700 млн. лв. през 2012-а и 850 през 2014-а сме стигнали до 1,5 млрд. лв. през 2016-а за закупуване на изтребител. И продължаваме да искаме неща, за които
сме имали оферти за двойно по-малко пари”, казва депутатът, който бе член и на предишния парламент и съответно е гласувал Инвестиционния проект за изтребителя, в който е заложен въпросния бюджет.

Гаджев казва, че след отговарянето на тези въпроси комисията ще реши дали се подкрепя или не придобиването на нови изтребители. Не става ясно в какво ще се изрази неподкрепянето, но най-вероятно ще се състои в парламентарно решение за спиране на проекта.

„Комисията „Gripen” ще възстанови работата си след края на парламентарната ваканция.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев разкритикува инвестициите в МиГ-29 за сметка на новия изтребител
Следваща публикация
Второкурсниците в Долна Митрополия завършиха семестриално
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Остри дебати в Парламента около доклада на „Комисията „Gripen”

В жалък политически цирк се превърнаха дебатите в Народното събрание около доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет, които се проведоха днес, 5 октомври 2017 г.

ВВС са приключили работата по инвестиционния проект за новия изтребител

Военновъздушните сили са актуализирали Проектът за инвестиционен разход за покупката на нов боен самолет и са го предали в Министерство на отбраната. Това е заявил командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, цитиран от сайта otbrana.com.

Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане България може да си позволи да плати осемте F-16 накуп, като определи цената от 2 млрд. лева, като голяма, но покупката на изтребители била нужна. Това каза той днес, 7 юни 2019 г., пред журналисти.

Парламентът обсъжда инвестиционния проект за нов изтребител (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 7 юни 2018 г., актуализираният инвестиционен проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Обсъждането върви в една и съща точка, заедно с проекта за придобиване на нов ти боен самолет.

Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаките си по президента Румен Радев и директно го обвини, че саботира модернизацията на въоръжените сили, като Цветанов не пропусна да промотира отново F-16. Това направи той днес, 20 април 2018 г. в сутрешния блок на bTV.

Меню