Внасят проекта за нов изтребител в МС на 9 май

10 прочитания

Инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде внесен за гласуване в Министерски съвет на 9 май 2018 г. Това заявиха премиера Бойко Борисов и военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов днес, 27 април 2018 г.

„Тече двуседмичният срок в който два от проектите – за нов изтребител и нова бойна машина за пехотата, да бъдат вкарани в Министерски съвет. Бойната машина ми е мечта, като сухопътен офицер, защото това е царицата на боя, всеки военен ще ви го каже”, заяви премиера Борисов, след като разгледа военно-ремонтния завод „ТЕРЕМ – Хан Крум“, Търговище.

Военният министър Каракачанов уточни, че проектите ще бъдат внесени за обсъждане не следващата сряда, а по-следващата, което се пада 9 май.

„Както каза колегата Дончев, сме купували от рафта, най-добрите самолети Spartan, най-добрите транспортни хеликоптери Cougar, най-добрите транспортни хеликоптери Panther. Само транспортни, все едно ще се изнасяме! Все едно сме купували авиация, да бягаме с нея. Сега говорим за бойни машини, които да защитават населението, суверенитета и цялостта на България”, отбеляза премиерът Борисов.

Той не пропусна да отбележи, че трябва да се види от българите, че правителството мисли и за армията, че ще има инвестиции и там.

Това е поредният срок, който правителството, под една или друга форма, дава за гласуване на инвестиционния проект за нов изтребител. Последно МО съобщи, че това ще стане в рамките на април.

Свързани теми

Предишна публикация
Приключи учението ETAP-C 18-2
Следваща публикация
Генерал Боцев: Желанието ми е до края на годината да имаме договор за нов изтребител
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

КЗК отхвърли молбата на УКРИНМАШ за спиране на процедурата за МиГ-29

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила искането на украинската държавна компания УКРИНМАШ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. КЗК е направила това решение на 29 декември 2017 г.

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Министър Каракачанов призна, че за F-16 трябва да се прави инфраструктура и че ще се правят компромиси в сделката

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, че по сделката за покупка на F-16 има да се строи инфраструктура, която не влиза в настоящата сделка и че по договора трябва да се правят компромиси с цел намаляване на стойността. Това каза той днес, 7 юни 2019 г. в Народното събрание.

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Меню