„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца

0 прочитания

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще приключи работата си до 28 септември 2017 г. Това заяви пред радио „Фокус” нейния председател Емил Христов.

Депутатът Емил Христов каза, че е целесъобразно да се изчака комисията да свърши своята работа – да направи съответните изводи, така че за в бъдеще Министерството на отбраната да работи, базирайки се на опита, който вече е натрупан. Той увери, че няма да се наложи удължаване на работата на комисията и на 28 септември докладът с изводите от работата ѝ ще бъде внесен в НС.

Председателят на комисията заявява още, че е било напълно реалистично процесът по придобиване на нов тип боен самолет да бъде завършен до края на 2013 година, но има необяснимо забавяне от около година.

„Зам.-министър Иванов ни каза, че всъщност те са спазили особеностите на нейното наследство, работили са така, че да не променят нито екипа, нито метода на ръководството на проекта, което само по себе си е нещо положително. От друга страна обаче, той не ни отговори на въпросите защо е това необяснимо забавяне от около години, след като в самата заповед на тогавашния министър на отбраната Ангел Найденов са били поставени срокове, които са били реалистични към момента, и той не го отрече г-н Иванов, така че до края 2013 година да бъде внесен проект за инвестиционен разход за разглеждане в Министерски съвет“, обясни Емил Христов.

Вчера, 7 септември, бившият заместник-министър на отбраната Иван Иванов бе изслушан в „Комисията „Gripen”.

Депутатът Христов обаче видимо игнорира изказванията на тогавашният министър на отбраната Ангел Найденов, който през юли пред същата комисия заяви, че през 2013 – 2014 г. Министерство на финансите не е отпускало целеви средства за покупка на нов боен самолет и такива не са залягали в средносрочната бюджетна прогноза.

Свързани теми

Предишна публикация
„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт
Следваща публикация
Благотворителна изложба на авиофотографии
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню