„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца

9 прочитания

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще приключи работата си до 28 септември 2017 г. Това заяви пред радио „Фокус” нейния председател Емил Христов.

Депутатът Емил Христов каза, че е целесъобразно да се изчака комисията да свърши своята работа – да направи съответните изводи, така че за в бъдеще Министерството на отбраната да работи, базирайки се на опита, който вече е натрупан. Той увери, че няма да се наложи удължаване на работата на комисията и на 28 септември докладът с изводите от работата ѝ ще бъде внесен в НС.

Председателят на комисията заявява още, че е било напълно реалистично процесът по придобиване на нов тип боен самолет да бъде завършен до края на 2013 година, но има необяснимо забавяне от около година.

„Зам.-министър Иванов ни каза, че всъщност те са спазили особеностите на нейното наследство, работили са така, че да не променят нито екипа, нито метода на ръководството на проекта, което само по себе си е нещо положително. От друга страна обаче, той не ни отговори на въпросите защо е това необяснимо забавяне от около години, след като в самата заповед на тогавашния министър на отбраната Ангел Найденов са били поставени срокове, които са били реалистични към момента, и той не го отрече г-н Иванов, така че до края 2013 година да бъде внесен проект за инвестиционен разход за разглеждане в Министерски съвет“, обясни Емил Христов.

Вчера, 7 септември, бившият заместник-министър на отбраната Иван Иванов бе изслушан в „Комисията „Gripen”.

Депутатът Христов обаче видимо игнорира изказванията на тогавашният министър на отбраната Ангел Найденов, който през юли пред същата комисия заяви, че през 2013 – 2014 г. Министерство на финансите не е отпускало целеви средства за покупка на нов боен самолет и такива не са залягали в средносрочната бюджетна прогноза.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Парламентът оспорва новия изтребител, а не аз
Следваща публикация
„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: До края на януари ще е готов проектът за новия изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на януари очаква да е готов проектът за инвестиционен разход за новия изтребител за ВВС. Това каза той днес, 22 декември 2017 г., пред репортери.

Словакия избра F-16V

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

Остри дебати в Парламента около доклада на „Комисията „Gripen”

В жалък политически цирк се превърнаха дебатите в Народното събрание около доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет, които се проведоха днес, 5 октомври 2017 г.

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Управляващите отговориха на Радев за F-16

Два часа след брифинга на президента Радев за ветото върху договорите за придобиването на F-16, министрите на отбраната и финансите, заместник-министъра на отбраната, както и председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, дадоха изявление за медиите, в което се опитаха да отговорят на поставените от президента въпроси.

Меню