Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас

44 прочитания

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа, категорично се разгранични от твърденията, че президента Румен Радев е лобирал за тяхния изтребител. Това заяви тя днес, 29 септември 2017 г., в сутрешния блок на Нова Телевизия.

„Не знам как президент може да лобира за някакви продукти. Не, Румен Радев никога не е лобирал за нашите продукти. Той, разбира се, имаше своите функции, като командващ ВВС, в този много дълъг процес, който върви от 2004 г.”, заявява Стоянова.

Тя за пореден път потвърди, че компанията ѝ предлага нови изтребители, чийто експлоатационни разходи са чувствително по-ниски от тези на конкурентите. Според нея, Gripen се е доказал като най-финансово ефективното решение в рамките на целия жизнен цикъл, който може да продължи 30 – 40 години. Стоянова каза още, че първите изтребители категорично могат да бъдат доставени в рамките на 18 месеца от сключването на договора.

„Ние отговорихме на това, което българското правителство поиска от нас. Това е един широк пакет, който не включва само самолети, но и наземно оборудване, обучение на пилоти и технически състав и разходи за въоръжение”, отговори вицепрезидентът на Saab на въпроса каква е цената на един Gripen.

Стоянова каза, че компанията ѝ има политика на абсолютна прозрачност при воденето на кампаниите си и подчерта, че България цели сключване на междуправителствен договор, който в случая с Gripen би бил между Швеция и България. Между двете правителства няма да има никакви посредници, обясни тя.

„Имаме две, подчертавам НАТО-вски държави, които оперират с Gripen в рамките на НАТО и оценката на Алеанса за техните мисии по „ер полисинг”, както над собствените им територии, така и „ер полисинг” над Исландия и Балтийските републики, е изключително висока”, каза още Стоянова.

Запитана дали ГЕРБ не лобират за покупката на F-16, Стоянова отговори така:

„Има доста поддържници на F-16, които са в публичното пространство, но се надявам процесът, който започна изключително професионално и това е мнението и на шведските ми колеги, да завърши също така професионално”

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично
Следваща публикация
Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Борисов: Невъзможно е да правим далавери с Тръмп и САЩ за изтребителите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма как да се правят далавери с американския президент Доналд Тръмп и със САЩ по въпроса за покупката на нов изтребител и каза, че процедурата е напълно прозрачна, защото минала през Народното събрание. Това Борисов заяви днес, 29 януари 2019 г.

Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение

Великобритания показа амбициозна концепция за създаване на боен самолет от следващо поколения. Проектът е наречен Tempest (силна буря) и бе разкрит днес, 16 юли 2018 г., в рамките на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу.

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Меню