Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас

46 прочитания

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа, категорично се разгранични от твърденията, че президента Румен Радев е лобирал за тяхния изтребител. Това заяви тя днес, 29 септември 2017 г., в сутрешния блок на Нова Телевизия.

„Не знам как президент може да лобира за някакви продукти. Не, Румен Радев никога не е лобирал за нашите продукти. Той, разбира се, имаше своите функции, като командващ ВВС, в този много дълъг процес, който върви от 2004 г.”, заявява Стоянова.

Тя за пореден път потвърди, че компанията ѝ предлага нови изтребители, чийто експлоатационни разходи са чувствително по-ниски от тези на конкурентите. Според нея, Gripen се е доказал като най-финансово ефективното решение в рамките на целия жизнен цикъл, който може да продължи 30 – 40 години. Стоянова каза още, че първите изтребители категорично могат да бъдат доставени в рамките на 18 месеца от сключването на договора.

„Ние отговорихме на това, което българското правителство поиска от нас. Това е един широк пакет, който не включва само самолети, но и наземно оборудване, обучение на пилоти и технически състав и разходи за въоръжение”, отговори вицепрезидентът на Saab на въпроса каква е цената на един Gripen.

Стоянова каза, че компанията ѝ има политика на абсолютна прозрачност при воденето на кампаниите си и подчерта, че България цели сключване на междуправителствен договор, който в случая с Gripen би бил между Швеция и България. Между двете правителства няма да има никакви посредници, обясни тя.

„Имаме две, подчертавам НАТО-вски държави, които оперират с Gripen в рамките на НАТО и оценката на Алеанса за техните мисии по „ер полисинг”, както над собствените им територии, така и „ер полисинг” над Исландия и Балтийските републики, е изключително висока”, каза още Стоянова.

Запитана дали ГЕРБ не лобират за покупката на F-16, Стоянова отговори така:

„Има доста поддържници на F-16, които са в публичното пространство, но се надявам процесът, който започна изключително професионално и това е мнението и на шведските ми колеги, да завърши също така професионално”

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично
Следваща публикация
Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви пред местни медии на 20 февруари 2018 г., че страната му иска да купи още 40 броя F-16, но реално по въпроса се прави много малко.

Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части

Флотът от изтребители F-35, с който разполагат САЩ, страда от липса на резервни части, което води със себе си и ниско ниво на боеготовност. Това се казва в доклад на Сметната палата на САЩ (Government Accountability Office), който бе публикуван на 25 април 2019 г.

Израелски медии обявиха F-16 за победител в Хърватска, но оттам отрекоха

Няколко водещи израелски медии обявиха, че израелската оферта за употребявани изтребители F-16 е победила в Хърватска, но информацията бе отречена от хърватски официални лица и институции.

Премиерът Борисов лично ще преговаря за F-16 с Тръмп, но иначе не се бъркал в процеса

Премиерът Бойко Борисов заяви, че лично ще преговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп за условията на сделката за F-16, но и в същото време каза, че не се меси в процеса и дори е забранил да му докладват за него. Това каза той днес, 12 април 2019 г. в Дубровник пред репортери.

Меню