Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две

11 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че проектът за придобиване на нов изтребител ще се забави с година и половина – две. Това каза той в ефира на Канал 3 днес, 4 ноември 2017 г.

„Купуването на нови самолети вече на практика се отложи с това, че ние връщаме процедурата за нови оферти и това е забавяне, според мен, с година и половина – две. Докато се прати запитване за нови оферти, докато им се отговори, докато се класират и след това преговорите – година и половина – две”, заявява министър Каракачанов.

Военният министър обяснява, че в момента целият спор е за едни осем самолета, които били половин ескадрила.

„Лично аз смятам, че трябва да направим корекция в нашата визия за това какви са заплахите срещу нас. Лично аз не вярвам във възможността за възникване на конвенционален конфликт, например НАТО – Русия или България – Турция. Какви са конфликтите в последните петдесет и няколко години? Става въпрос основно за конфликти от вътрешен тип. Ние трябва да помислим какви способности и каква бойна техника да придобием за тези конфликти. Много по-важни са сухопътни войски, зенитно-ракетни войски и специални сили. Ние с едни зенитни ракети може да нанесем много по-големи поражения на един евентуален агресор. Това би го впечатлило повече, отколкото едни осем нови самолета”, разяснява позицията си министърът на отбраната.

Това, обаче не значило, че България не трябва да има изтребителна авиация, като в момента се разполагало с МиГ-29.

„Ако бъдат ремонтирани, поддържани и модернизирани до едно НАТО-вско ниво, те могат да вършат работа до 2030 г., а в последствие може да им се удължи допълнително ресурса. Това не значи, че ние не трябва да купим нови самолети”, смята министър Каракачанов.

Каракачанов заявява и че вече е изяснен произхода на купените двигатели след ремонт. Обяснителното писмо е пристигнало съвсем наскоро и по него трябва да се произнесат експертите, но военният министър е оптимист, че това ще се случи в рамките на седмица и двигателите ще могат да се монтират.

Министър Каракачанов обясни и казуса с четирите новопроизведени РД-33:

„Това което трябва да пристигне тези дни е една част към новите двигатели, без която те няма как да бъдат качени на самолетите. Не че някой е отказвал да ги достави, просто забавяне на доставката. Това е отговорност на българската фирма доставчик, с която е сключен договор през ноември миналата година. Проблемът е в българската фирма доставчик „Авиостарт”. Това е договор, който заварихме, който е подписан от минал министър и който съм длъжен да спазя”

Каракачанов казва и че в договора с „Авиостарт” има клаузи за плащане на неустойки при забавяне на доставките и ще бъдат търсени компенсации, тъй като тези забавяния са факт. Според него липсващите части ще се доставят до няколко дни.

Министърът на отбраната казва и че ръководството на авиобаза Граф Игнатиево е в течение на случващото се около двигателите за МиГ-29.

Каракачанов се опита да омаловажи циркът, който неговият коалиционен партньор Валери Симеонов спретна по време на обсъждането на бюджета за 2018 г. На заседанието на Министерски съвет, което се проведе на 30 октомври, Симеонов заяви, че се чувства неразположен и няма да гласува парите за придобиване на нов изтребител, явно иронизирайки ситуацията в авиобаза Граф Игнатиево.

„Свикнал съм на подобен тип шеги и закачки. Не го очаквах това на това заседание, но както виждате на този шеговит тон, отговорих по шеговит начин, като благодарих на финансовия министър, който беше добре разположен, а не като колегата Симеонов неразположен”, разяснява Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18
Следваща публикация
ГЕРБ пита министър Каракачанов изпълнява ли препоръките на „Комисията „Gripen”
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29

Бившият президент Росен Плевнелиев също ще бъде свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ-29. Той бе призован за дневшното заседание, но се оказа в чужбина и разпитът му бе отложен за следващия път.

„Комисията „Gripen” ще изслушва анализ на методиката за избор на нов изтребител

Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще изслуша анализ на методиката за избор на нов изтребител. Това ще се случи на следващото заседание на комисията, което ще се състои на 7 септември 2017 г.

МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на ВВС. Това става с решение на военния министър Красимир Каракачанов, подписано на 9 септември 2019 г., и публикувано днес, 13 септември.

МО отново пусна обществена поръчка за пиротехнически изделия

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на барутни заряди и пиротехнически изделия за авиационна техника. Стойността на договора ще достигне 500 000 лв. без ДДС.

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…
Меню