Singapore Airlines започна да извежда от експлоатация A380

7 прочитания

Без излишен шум сингапурската авиокомпания Singapore Airlines изведе от търговско опериране своя първи лайнер Airbus A380. Това е и първия самолет от типа, с който са започнати търговски полети.

Машината, която има цивилна регистрация 9V-SKA, не е изпълнявала полети от 10 юни 2017 г. и по признание на авиокомпанията пред Flightglobal, това се дължи на техническа работа преди връщането на машината на лизингодателя.

Самолетът е летял последно по линията Лондон Хийтроу – Сингапур и в момента се намира в хангар на сингапурското летище Чанги. Машината трябва да бъде върната на германския лизингодател Dr. Peters Group на 12 октомври.

9V-SKA (сериен номер MSN 3) извърши първия търговски полет за типа на 25 октомври 2007 г., когато летя от Сингапур до Сидни и обратно, като полетът бе с благотворителна цел и над 6000 човека наддаваха за общо 650 седалки, които бяха пуснати да продан. Тогава бяха събрани около $1,3 млн.

9V-SKA има 12 места в първа класа, 60 в бизнес класата, 36 в премиум икономичната и 333 в икономичната класа.

Singapore Airlines ще върне на Dr. Peters Group общо четири броя A380 до края на 2018 г. Следващият самолет ще бъде върнат през януари 2018 г.

Според Flightglobal лизинговата компания Dr. Peters Group обмисля да разглоби за части поне два от самолетите, които Singapore Airlines и вероятно ще търси вторичен пазар за останалите два.

Сингапурската авиокомпания има още един ранен A380, който е на лизинг от Hannover Leasing и който ще бъде върнат на 31 август 2020 г.

От останалите 15 броя A380, 14 ще преминат през преконфигурация на пътническата кабина, в рамките на която ще бъдат намалени местата в първа класа на шест. Освен това Singapore Airlines чака доставката на пет новопроизведени самолета от същия тип, които се очакват между октомври 2017 и май 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Mitsubishi спря изпитанията на MRJ след инцидент
Следваща публикация
Индонезия обяви детайли по сделката за Су-35
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus показа A350-900ULR

Европейският самолетостроител Airbus показа своя нов модел с ултра голяма далечина на полет A350-900ULR. Първият прототип все още няма монтирани двигатели Rolls-Royce Trent XWB, но вече се мести към стоянките за наземни тестове, съобщават от производителя.

Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380

Все още не е започнало разследването по инцидента с A380 на Air France, който претърпя тежък отказ в единия двигател на 30 септември, по време на полет от Париж за Лос Ангежилс. Причините за това, са разногласие за това, коя страна да поеме разследването. Това съобщава Reuters.

Сбогом, A380!

На 14 февруари 2019 г., с разбито сърце, европейският производител Airbus обяви, че слага край на програмата A380. Ходът беше по-скоро очакван, макар и до последно да имаше известна надежда, че самолетостроителят ще се опита поне още година – две да търси нови продажби за гиганта.

Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Airbus се готви да спре производството на A380

Airbus се готви да спре производството на гиганта A380, ако не бъдат спечелени поръчки от дубайската авиокомпания Emirates. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

IAG се оплака от високата цена на A380

Авиационният холдинг International Airlines Group (IAG) се оплака, че цената за придобиване на Airbus A380 е твърде висока и това обезсмисля всякакви планове за придобиването на допълнителни машини от този тип. Това е заявил изпълнителният директор на холдинга Уили Уелш.

Меню